Döner sermaye vefat etti

Sağlık Sen Eskişehir Şubesi hekim dışı personellerin döner sermayeden pay alamaması üzerine ilginç bir protesto gerçekleştirdi. Döner Sermaye yazılı tabutun başında Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal cenaze namazını kıldırdı.

Döner sermayeden pay alamayan sağlık çalışanları isyan etti. Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal “Sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi için, dağıtılabilir döner sermaye oranının artırılması, döner sermaye üzerinden yapılan ödemelerin azaltılması ve bazı giderlerin genel bütçeden karşılanması gibi seçenekler hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

Başta Eskişehir Devlet Hastanesi olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarında hekim dışı personellerin ek ödeme alamadığını belirten Köksal “Gün İtibari İle Devlet Hastanesinin Servis Yatakları toplam 335 yatak boştur. Hastanede görev yapan yaklaşık 30 hekim Devletten Aldığı Sabit Ücreti dahi karşılayacak kadar hasta bakmamaktadır.Yaklaşık 50 Hekim İse Sabit ücreti karşılayacak kadar Performans katkısı yapmaktadır.”Bu Ay dağıtılan 4 milyon TL dağıtılabilir Döner Sermaye payının yaklaşık 3 milyonu Sabit ücretlere aktarılmıştır.Ağustos Ayı Bayram tatili ve yıllık izinler sebebi ile birçok klinikte gelir düşüklüğü oluşmuştur. Sağlık çalışanlarının cebinden tasarrufa gidilmiştir” dedi.


 

Sıkıntıları anlattık

Şube olarak yaşanılan sıkıntıları ilgili makamlara ilettiklerini belirten Köksal, “Devlet Hastanesi Başhekimi Uz Dr Yaşar Bildirici ile görüşüldü sıkıntılar anlatıldı.  Sayın Başhekim her birimin sorumlusu ile hekimler ile birebir görüşmeler yapmaktadır.Gelir artırımı,servis doluluk oranları ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Ağız Ve Diş Sağlığı Hastanesi Yöneticisi ile performans sıkıntısı olan hekimler ile görüşmeler yapıldı. İlimizde Başta Tepebaşı Bölgesi,Emek Semt Polikliniği,Zübeyde Hanım Yerleşkesi olmak üzere diş ünitleri açılarak hizmet üretmeye ve fatura artırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Bakanlık Olarak;
Sabit ücretler Genel Bütçeye Aktarılmadan bu Tablo değişmez
10 yıldır artırılmayan sut fiyatları sebebi ile gelirler giderleri karşılamıyor.

Mesele para değil bunların yanında sahaya çıkmayan idarecilerdir. Her ay zorla kesilen Nöbet ücretleri,Fazla mesailerin izine dönüştürüp zaten eksik personel ile çalışan servislerde iş yükünü artırıp huzur ve çalışma ortamı kalmayışıdır.

Sorun Bakanlık Seviyesinde Çözülmesi gerekir.Büyüyen Türkiye de hekim dışı personel Fatura ve performans sistemine köle edilmemelidir.

Sağlık çalışanlarının maaşlarındaki düşüklük, ek ödeme ile giderilmeye çalışılıyor. Mevcut sistemde, maaş, maaşa ek olarak sabit ek ödeme ve çalıştığı kurumun performans ve gelir gider dengesine göre döner sermaye ödeniyor. Ancak gelinen noktada sağlık çalışanları sabit ek ödemeye mahkûm edilmiş durumdadır” diye konuştu.

Haberler