Başkan Kurt’tan festivale davet

Odunpazarı Belediyesi, ‘Deniz Köpüğü’ sloganıyla Lületaşı Festivali düzenlemeye hazırlanıyor.

Odunpazarı Belediyesi’nin düzenlediği 1’inci Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali kapsamında  ‘Lületaşı Yaşamalı’ konulu bir panel düzenleyecek. 13 Eylül’de Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek panele konuşmacı olarak Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, lületaşı maden işçileri Süleyman Özsak ile Ümit Kara katılacak. Sezgin Sönmez moderatörlüğünde gerçekleşecek panel saat 15.00’te başlayacak. 

Geç kalınmış bir festival

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Abacı Konak’ta düzenlediği basın toplantısında festival kapsamında düzenlenecek panel hakkında bilgi vererek tüm Eskişehirlileri panele katılmaya davet etti.  Kurt, Odunpazarı Belediyesi’nin düzenli olarak gerçekleştirdiği festivallere bugün bir yenisi eklediğini söyledi. Bu festivalin aslında geç kaldığını belirten Başkan Kurt, lületaşının Eskişehir için çok önemli bir maden olduğunun altını çizdi.

Lületaşına herkes sahip çıkmalı

“Eskişehir için yüzyıllardır süre gelen bir gelir kaynağı ve aynı zamanda belki de sadece Eskişehir’de çıkan bir madenimiz. Bundan yıllar önce Eskişehir’de Lületaşı Festivalleri yapılmış, hem de uluslar arası bir nitelikte gerçekleştirilmiş. Ne yazık ki daha sonraki yıllara bu festival unutulmuş. Nedir, nedendir bunları bilmiyoruz ama ortaya da çıksın istiyoruz” diyen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Dünyada en önemli madenlerimizden birisi bor, Eskişehir’de Kırka’da yoğun biçimde çıkmakta. Bor üzerinde oynanan oyunlar, borun bu öneminin Türkiye ve Eskişehirliler tarafından bilinmesini engelliyor. Lületaşında da aynı oyunlar var mı? Lületaşı madenciliği ayrı lületaşının el sanatlarına dönüşmesi ayrı bir endüstri. Bu konuda da neler oluyor ve Eskişehir’de daha iyi neler yapılabilir, diye bu festivalde hem tartışacağız hem de örnekleri ortaya koyacağız.” Lületaşına herkesin sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Başkan Kazım Kurt, Eskişehir’e yapılmak istenen kömürlü termik santrale de değindi.

Türkiye’nin dikkatini çekmek istiyoruz

Termik santralin lületaşı madenlerinin en yoğun olarak çıktığı Beyazaltın bölgesine kurulmak istenmesine dikkat çeken Başkan Kurt, “Bu, bizi biraz daha lületaşı üzerinde düşünmeye sevk etti. O nedenle bu yıl, Lületaşı Festivalimizi başlatıyoruz. Umarım ve dilerim bundan sonra her yıl bu festivali hayata geçiririz. Eskişehirlilerin dikkatini çekmek istiyoruz. Türkiye’nin dikkatini çekmek istiyoruz. Lületaşımızın sanata dönüşmesine Odunpazarı Belediyesi olarak katkı sunmak istiyoruz. Lületaşı ustalarımız, derneklerimiz bu festivalde bizim en yakın iş birlikçimiz, katılımcımız. Ama bu festivalde maden, çevre ve lületaşı ile ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odaların değerli temsilcilerinin katılacağı bir bilimsel inceleme niteliğindeki panelimizi de hep birlikte gerçekleştireceğiz. Umarım bütün Eskişehirlilere istediğimiz mesajı verebiliriz. Ben, lületaşının gerçekten önemli bir maden olduğunu ve bu madenin yok olmaması gerektiğini savunuyorum” dedi.

Lületaşı sanatı desteklenmeli

Lületaşı sanatının yok olmak üzere olan el sanatları içerisinde olduğunu dile getiren Başkan Kurt, bu sanatın yok olmaması için hem devlet hem sivil toplum örgütleri hem de yerel yönetimler tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Başkan Kazım Kurt, “Bütün Eskişehirlileri Lületaşı Festivalimize bekliyoruz” diye konuştu.

Haberler