Eskişehir’de tarım arazilerine yapılmak istenen Alpu Kömürlü Termik Santralı’nın 3 kez ertelenen ihalesine sayılı günler kaldı. 15 Ağustos’ta ihaleye çıkacak santral için Greenpeace Akdeniz kapsamlı bir rapora imza attı.
Kamunun, ihaleyi kazanan şirkete vereceği 1 yıllık alım garantisi bedeli ile eğitimden sağlığa pek çok kalemde kamu yatırımı yapılabiliyor.
“Kömürü Es Geç” kampanyası kapsamında hazırlanan rapora göre 1 trilyon 987 milyon 012 bin 653 TL’lik bedel, Eskişehir’in toplam vergi gelirinin yüzde 79’una denk geliyor.
Bir milyon ailenin ücreti karşılanabilir
Raporda devletin karşılayacağı bu maliyetle neler yapılabileceği ortaya koyuldu.
»Açlık sınırındaki 4 kişilik 1 milyon 143 bin 275 ailenin bir aylık maaşı sağlanabilir.
»Mevcut asgari ücret bin 603 TL’den bin 845 TL’ye yükseltilebilir.
»103 bin 289 asgari ücretlinin 1 yıllık ücreti karşılanabilir.
»Atama bekleyen 430 bin öğretmenden 43 bininin 1 yıllık maaşı karşılanabilir. Tüm öğretmenler 10 yıl içerisinde atanabilir.
»700 yataklı 11 hastane, 257 temel eğitim okulu, 98 adet ibadethane, 14 opera binası yapılabilir.
»Yılda 563,69 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santralı kurulabilir.
»TÜBİTAK, bilim insanlarına verdiği desteği 24 kat artırabilir.
Rapora göre, Alpu Termik Santralı ihalesinin dolar kuru üzerinden yapılması halinde, 15 yıllık garanti süresince en iyi senaryoya göre 505 milyon 054 bin 621 TL maliyeti olacak.
3 bin 200 kişi hayata erken veda edecek
Greenpeace Akdeniz Projeler Hukuk Danışmanı Avukat Deniz Bayram, santralin bölgede yaşayanların sağlığını olumsuz etkileyeceğini savundu. Tarım arazilerinin de yok olacağını söyleyen Bayram, şöyle konuştu: Santrala harcanacak vergilerimizle eğitim, sağlık gibi alanlarda hayatımızda ne gibi iyileştirmeler yapılabileceğini ortaya koyduk. Amacımız, kömürlü termik santral projelerini yürüten kamu şirketi EÜAŞ’a bir çağrıda bulunmak: Kamu kaynakları ölüm değil yaşam için harcansın.”
İptali için hukuk mücadelesi sürüyor
Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde yapılmak istenen Alpu Termik Santralı ve ek tesisleri için ilk adım bu yılın ocak ayında atıldı. Toprak Koruma Kurulu, termik santralı kurulmak istendiği araziyi tarım alanı statüsünden çıkardı. Olumlu ÇED kararı 6 Mart’ta verildi. Projenin ihalesi üç kez uzatılarak 15 Ağustos’a bırakıldı. Yeşil Barış Hukuk Derneği ve Eskişehirliler santralın ÇED kararının iptali için dava açtı.