CHP’li Çakırözer sağlık çalışanları, veterinerler ve gazetecilere yıpranma payı istedi

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, dün Meclis’te görüşülen ve bedelli askerlikten Kanal İstanbul’a, şans oyunlarından TSK’ya pilot alımına kadar birçok düzenleme içeren torba kanun teklifi üzerine konuştu.

FETÖ iddiasıyla tutuklu ABD’li rahip Brunson’ın ev hapsine çıkarılmasını hatırlatarak konuşmasına başlayan Çakırözer, “Brunson’un tutukluluğunun sona erdirilmesi bizlere ‘Türkiye’de tutukluluk dışında da adli kontrol tedbirlerinin’ mümkün olduğunu gösterdi. Defalarca söyledik, yine söylüyoruz; Türkiye'de yargılanan herkes tutuklu yargılanmak zorunda değildir!  Üst mahkemelerin iki kez hakkındaki kararı bozması ve Anayasa’nın çok açık hükmüne rağmen Milletvekilimiz Enis Berberoğlu 408 gündür neden hala tutuklu? Yapılması gereken, Enis Berberoğlu’nu, Osman Kavala’yı, Ahmet Altan’ı, Eren Erdem’i, ODTÜ’lü öğrencileri, gazetecileri, siyasetçileri, akademisyenleri, düşündüğü için cezaevinde olan aydınlarımızı özgürlüklerine kavuşturmak olmalıdır” dedi.

TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE VETERİNERLER DE EKLENMELİ

Çakırözer, tekifteki sağlık çalışanlarına ‘fiili hizmet’ düzenlemesine ilişkin maddeye de dikkat çekerek, düzenlemenin çalışanlar arasında ayrımcılık ve adaletsizlik yaratan bir düzenleme olduğunu vurguladı. Tüm sağlık çalışanlarının, eczacıların, veterinerlerin ve gazetecilerin de fiili hizmet zammından yararlanması gerektiğini söyleyen Çakırözer şöyle konuştu:

“Sağlık bir ekip işidir. Sağlık hizmetleri bir bütündür. Bu ekipte doktorlar, hemşireler, laboratuvar, röntgen ve anestezi teknikerleri, hasta bakıcı ve kayıt elemanları da var. Tabii, bir de eczacılar var ama bu pakette aynı koşullar altında çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri arasında çok büyük bir ayrımcılık yapılmakta. Bu ayrımcılık ortadan kalkmalıdır. Özlük hakları açısından eşit haklara sahip olmalarına rağmen bu paketin dışında bırakılan veteriner hekimler, eczacılar da mutlaka kapsam içine alınmalıdır. Bu eşitsiz, adaletsiz düzenleme bu şekilde Meclis’ten geçmemelidir.”

GAZETECİLERE DE YIPRANMA PAYI İSTEDİ

Çakırözer, haftada 60, 70 saat çalıştırılmak zorunda bırakılan basın emekçilerinin de 2008 yılında ellerinden alınan yıpranma payı haklarının aynı şekilde iade edilmesini isteyerek, gazetecilerin de bu paketin dışında bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Çakırözer, “Gazeteci meslektaşlarımıza yıpranma payları 2008’deki haliyle aynı şekilde verilmelidir” dedi.

GELİRİ ‘LÜKS ARAÇLAR’ İÇİN HARCAMAYIN

Meclis’te kabul edilen bedelli askerlik düzenlemesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çakırözer, bedelli askerliğin çıkarılmasına karşı olmadıklarını ancak sürekli bedelli askerlik beklentisi oluşturularak adaletsiz, hakkaniyetsiz, eşitlik ilkesine aykırı ve vicdanları zedeleyen uygulamanın devamının sağlanmasının doğru bulmadıklarını söyledi.

Bedelli askerlikten elde edilen paraların kamuya lüks araç alımına harcandığına ilişkin Sayıştay raporlarını hatırlatan Çakırözer, “Ekonomideki kötü yönetiminizin yarattığı krizi bedelli paralarıyla kapatma niyetindeyseniz bunu düzeltemezsiniz. Zaten Sayıştay raporları ortada, basına da yansıdı. Daha önce bu ülkenin evlatlarının güç bela toplayarak ödediği bedelli askerlik paraları kamuya lüks araç alımına harcanmış. Bu kez de benzer bir vurdumduymazlık içinde, savurganlık içinde olmamanız için sizleri baştan uyarmak isteriz” dedi.

Haberler