EĞİTİM-SEN’DEN YENİ SINAV SİSTEMİ AÇIKLAMASI

Eğitim-Sen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaretiyle kalkan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının yerine gelen ve bu yıl ilk kez uygulanacak liselere giriş sisteminin doğuracağı sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sistemin kurbanları

Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan, pilot denemesi olmadan okulları nitelikli ve niteliksiz olarak ayırmanın, 1 milyon fazla öğrenci ve velilerini çemberlere sığdırmaya çalışmanın çok ağır sonuçlar doğuracağını savunarak, İlk günden itibaren bu sistem sorunlarıyla doğmuştur. Ülkemizde ve ilimizde de öğrencileri ve velileri bir belirsizliğe sürükleyen bu sistemin kurbanı yine öğrenciler, velileri ve biz eğitim çalışanları olacaktır. Ülkemizde eğitim ekonomi kadar şu anda sorunlar barındırmaktadır” dedi.

Tercih edeceği okulu bilmeden sınava girecek

Liseye yerleştirme kılavuzunun seçimden sonra yayınlanacağını açıklayan Alkan, şuan da görünenin adres yerine ortaokul esas alınarak yerleştirme yapılacağı yönünde olduğunu kaydetti. Adrese dayalı sistemin çöktüğünü belirten Alkan, “Ortaokullar 2 -3 km yakınlardaki liselerle eşleştirme yapılarak bölgeler oluşturulmaktadır. Eve en yakın değil servislere dayalı bir sistem oluşacaktır.  Örneğin; Ahmet Sezer, Melahat Ünügür, Battalgazi, 30 Ağustos, Mehmet Gedik Ortaokulları Kılıçoğlu, Fatih, Salih Zeki, Ahmet Yesevi Anadolu liselerinin kayıt alanında olacak. Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda adres kadar, yaştan devamsızlığa, okul başarısından okuldaki kayıt süresine kadar puantajlama olacak yerleştirme esaslarında. Kılavuz, 25 Haziranda yayımlanacak. Bu durumda öğrenciler, hangi okulları tercih edebileceklerini ve kaç tercih yapma hakları olduğunu bilmeden sınava girecek” ifadelerini kullandı.

Öğrenci ve veliler telaşlandı

Yerleştirme kılavuzunun açıklanmaması nedeniyle okul türlerinin belirlenmesi konusunda belirsizliğin devam ettiğini aktaran Alkan, “Binlerce öğrenci ve veli, kılavuzun sınavdan 23 gün sonra yayımlanacak olması nedeniyle yanıtsız sorularla sınav aşamasına geldi. Birçok ailenin ev değiştirmesine neden olan adres esaslı yerleştirme yerine MEBin mezun olunan ortaokulu esas alacağı kuşkuları öğrenci ve velilerde telaş yarattı. Yerleştirme kılavuzu açıklanmadığı için okul türlerinin belirlenmesi konusunda da belirsizlik sürmektedir. MEB Müsteşarı Yusuf Tekinin basına yaptığı açıklama, mahalli yerleştirmede 9 lisenin belirleneceği, bu okulların 3’ünün Anadolu lisesi, 3’ünün imam hatip lisesi, 3’ünün de meslek lisesi olacağı yönündeydi. Ülke genelinde ilçeler ve nüfusu az olan iller başta olmak üzere pek çok yerde 9 lise türü bulunmamaktadır. Yalnızca bu durum bile öğrencilerin istemediği okullara zorunlu bırakılacağı anlamına gelmektedir. Örneğin; Emek, 71 Evler, Ömür, Gökmeydan da okuyan öğrencileri sıkıntılı bir süreç bekliyor” diye konuştu. 

Haberler