Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde seçmenlerin yüzde 89,15’i sandığa gidip oy kullanırken, 01 Kasım 2015 Genel Seçimleri’nde bu oran yüzde 87,40’a ve yine 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde ise yüzde 74’lere kadar düştü. Oy kullanmayan seçmenlerin büyük çoğunluğu ise öğrenim gören ve bu sebeple de ikamet adresini yaşadığı yere aldırmayan öğrenci yurttaşlar oluşturdu. Yine yıllardır yaşadığı yerde oy kullanan kimi seçmenlerin, bu duruma güvenerek seçmen listelerini kontrol etmemesi ve itiraz sürelerini de kaçırmaları sebebi takip etti. Yüksek Seçim Kurulu yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütüğünün güncelleştirilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen 140/1 sayılı genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre de bu tür durumlar nedeniyle seçmenlerin oy kullanmaktan mahrum kalmamsı için seçmen listeleri, 2 Mayıs 2018 Çarşamba günü saat 08.00’da askıya çıkarılacak ve 12 Mayıs 2018 Cumartesi günü saat 17.00’de askıdan indirileceği bildirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel vatandaşları duyarlı olmaya davet etti. Sallarel şunları söyledi: "Adreslerini değiştirmek isteyen seçmenler, muhtarlıktan alacakları bir adres beyan formu ile elektrik, doğalgaz, telefon abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biri ile nüfus müdürlüklerinde adresini değiştirtmesi buradan alacağı adres değişikliği belgesi ile birlikte de ilgili İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na başvurmalıdırlar.
Yine o tarihlerde yazlıklarında bulunacak olan seçmenlerinde nüfus müdürlüklerine giderek birincil adreslerinin yazlık adresi olacağını beyan etmesi ve devamında benzer işlemi yapmaları gerekmektedir. Zira yurttaşlar yalnızca birincil adreslerinde oy kullanabilmektedirler.
O tarihlerde öğrenci yurtlarında kalacak olan öğrenci seçmenler ise öğrenim gördükleri okullarından alacakları öğrenci belgesi ile o tarihlerde öğrenci yurdunda kalacaklarını gösteren belgeyi nüfus müdürlüklerine sunarak birincil adresini beyan etmeleri ve yine benzer şekilde buradan alacağı adres değişikliği belgesi ile birlikte de ilgili İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı`na başvurmalıdırlar.
Ayrıca sandıklara gidebilen engelli yurttaşlarımızın da engelli beyan formuyla ilgili İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı veya muhtarlıklara başvurması halinde sandık atamaları oy kullanacakları yerde en kolay şekilde oy kullanabilecekleri sandığa yapılacaktır.
Son olarak sandığa gidemeyen engelli yurttaşlarımızın bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formuyla ilgili İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı veya muhtarlıklara başvurması halinde bölgelerde seyyar sandıklar oluşturulabilecektir. Ancak bu hakkın kötüye kullanılmaması gerekmekte ve bu hakkın kötü kullanılmasına ilişkin olası durumlar Partimiz yetkililerince incelenecektir.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, seçme hakkının Anayasal bir hak ve ödev olduğunu usulü maddi hatalar veya herhangi bir sebeple bu hakkın yitirilmemesi için tüm seçmenleri 2 Mayıs-12 Mayıs arasında muhtarlıklardaki askı listelerini kontrol etmeye davet ediyoruz."