1919 Sinema Filmi Projesi için Taşbaşı Kültür Merkezi’nde Eskişehirlilerle buluşan ünlü tarihçi Sinan Meydan, AKUT Onursal Başkanı Nasuh Mahruki ve ünlü ressem Devrim Erbil, ziyaret öncesi Yılmaz Büyükerşen’e nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Film hakkında Başkan Büyükerşen’e bilgi veren heyet, daha sonra Büyükerşen’le birlikte Müzeler Kompleksi’ni ziyaret etti. Kurtuluş Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi ve Canlı Tarih Sahnesi’ni gezen heyet, müzecilik çalışmalarına hayran kaldıklarını ifade ettiler.
Ünlü tarihçi ve yazar Sinan Meydan, özellikle Kurtuluş Müzesi’ne hayran kaldığını ifade ederek, tüm okulların ve öğrencilerin Kurtuluş Müzesi’ni ziyaret etmesi gerektiğini ifade etti. Meydan “Türkiye’de milli mücadele dönemini anlatan çok müze gezdim. Ancak Kurtuluş Müzesi gibi orijinal belgelerle teknolojinin böylesine faydalı kullanıldığı başka bir müze görmedim. Cumhuriyet tarihçisi olmaktan öte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Başkan Büyükerşen’i yürekten kutluyorum” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin dört bir yanından okullar öğrencilerine bu müzeyi gezdirmeli”
Türkiye’nin dört bir yanındaki ilkokul ve ortaokul düzeyinde eğitim veren kurumların Kurtuluş Müzesi için Eskişehir’e gelmesi gerektiğini ifade eden Meydan, “Çocuklarımızın yakın tarihimizi öğrenmesi açısından Türkiye’nin neresinde yaşarlarsa yaşasınlar bu müzeyi görmeleri gerekir. Çünkü milli mücadeleyi anlamak için ciltlerce kitap okuyabilirsiniz ama bu kapıdan çıktığınızda kurtuluş mücadelemizin atmosferi ve ruhunu çok daha iyi anlıyorsunuz. Bu yüzden Eskişehir Kurtuluş Müzesi çok kıymetli” dedi.
AKUT Onursal Başkanı Nasuh Mahruki ise Eskişehir’e defalarca geldiğini ancak her geldiğinde farklı bir güzelliği ile karşılaştığını belirterek, Yılmaz Büyükerşen’in tüm belediye başkanlarına örnek olması gerektiğini belirtti. Mahruki “Yılmaz Hocamızın Eskişehir’e kattığı birçok güzelliği defalarca yerinde gezdim ama Kurtuluş Müzesi’ni ilk defa geziyorum. İsmet İnönü’nün konakladığı bu binayı bir harabeyken alıp, restore edip tarihe ışık tutan bir yapı haline getirmeleri takdire şayan. Bugünlerde en çok ihtiyacımız olan şey üstün fedakarlıklar içinde kadın, çoluk, çocuk, genç, yaşlı demeden ‘Geldikleri Gibi Giderler’ ruhunu tekrar canlandırmamız. Bu müzede bu ruhu sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bu yapıyı ülkemize kazandırdığı için yürekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.