ESKİŞEHİR’İN KALKINMA PROJESİ
Eskişehir Fuar Kongre Merkezi ve Hizmet Binası projesinin, Eskişehir’in kalkınma projesi olduğunu söyleyen Güler, “Gerçekten vizyon bir projeyi Eskişehir’e kazandırmanın hep beraber gururunu yaşıyoruz. Mevcut alan 62 dönümdür. Alan içerisinde fuar, kongre merkezi ve hizmet binası bulunuyor. Fuar ve Kongre Merkezi tarafı gerçekten Eskişehir için yeni bir olgu. Çok uzun yıllardan beri Eskişehir’in gündeminde fuar merkezi konusu hep vardı. En son 1982 yılında basından takip ettiğimiz kadarıyla da 1960 yılından beri fuar merkezi Eskişehir’de hep konuşulmuştur. Biz bu projeye başlarken gerçekten Eskişehir’in bir kalkınma projesi diye düşündük. O yüzden bu hamlelerimizi hayata geçirmek için de uğraş verdik. Bunu biz söylemiyoruz, Kalkınma Bakanlığı da bu projenin bir kalkınma projesi olduğunu net olarak ortaya koyuyor. O yüzden de projemize hem proje desteği hem de finans desteği sağlamıştır” dedi.
ESKİŞEHİR’DE BİR BAŞKA ÖRNEĞİ YOK
Kongre Merkezi’nin Eskişehir’de bir başka örneğinin olmadığını ifade eden Güler, “Kongre Merkezi tam teşekküllü, şuan için bakıldığı zaman Eskişehir’de bir başka örneği olmayan, içinde her türlü sosyal donatısını içeren bir kompleks. İçinde farklı farklı 6 tane toplantı salonu olan, öncelikle Eskişehir halkının kullanımına sunulacağı, arkasından tüm üyelerimiz tarafından kullanılacak bir proje. Eskişehir, kongre turizmin ne anlama geldiğini maalesef bilmiyor. Ticaret Odası burada üstlendiği misyon çok önemli” diye konuştu.
ÜYELERE ANKETLE SORDUK
Bu işe başlarken ciddi bir fizibilete çalışması yaptıklarını anlatan Güler, “ Öncelikle üyelerimizle bir anket çalışması yaptık. ‘Eskişehir’e fuar merkezi lazım mıdır?’, ‘Eskişehir’e kongre merkezi lazım mıdır?’ diye sorduk. Bunun dışında Eskişehir’deki tüm yerel aktörlerimizle bu konuyu istişare ettik. 3 belediyemiz, iki üniversitemiz, bizim dışımızda iki oda ile bunun istişareleri yapılmıştır. Sonraki süreçte Eskişehir’de, Eskişehir ihracatını gerçekleştiren firmaların hepsinden görüş aldık. Sonra hamlemizi yaptık. Eskişehir Ticaret Odası üyesi, sadece odasına üye aidatı ödeyen bir yapı içerisindeydi. Düşündük, ‘biz üyemizden aldığımızı üyemize nasıl geri verebiliriz.’ Bunu hayata geçirmenin yöntemlerini düşündük. Eskişehir Ticaret Odası bundan sonraki süreçte ‘üyesinden aldığı aidatları bir şekilde üyesine kazandırmayla’ alakalı bu çalışmaları hayata geçiren bir oda olmuştur” ifadelerini kullandı
600 MİLYON LİRA KENT EKONOMİSİNE KATKI SUNACAK
Eskişehir Fuar Kongre Merkezi’nin Eskişehir ekonomisine 600 milyon civarında katkı sunacağını ifade eden Güler, “Büyük bir proje. Eskişehir’imize vizyon katacak. Eskişehir’imizin bakış açısını değiştirecek. Fuar merkezi ve kongre merkezi Eskişehir’in ekonomisine 600 milyon civarında bir katkı sağlayacaktır. Zaman zaman kamuoyu nezdinde bu para sanki Eskişehir Ticaret Odası’nın cebinde kalacakmış gibi bir algı yaratılmak isteniyor. Biz şunu söylüyoruz; Ekonomide çarpan etkisi vardır. Paranın dönüşme hızıdır bu. Çarpan olarak döner. Eskişehir’deki oteller, lokantalar, hizmet sektörü başta olmak üzere birçok sektör bundan sonraki süreçte buradan kazanç elde edecektir. Proje bundan sonraki süreçte hizmet sektörü başta olmak üzere birçok sektöre de ekonomik olarak katkı sağlayacak” dedi.
ETO DAHA GÜÇLÜ HALE GELECEK
Eskişehir Ticaret Odası’nın ekonomik olarak daha güçlü bir yapıya kavuşacağı ve yeni gelir kaynakları oluşacağını belirten Güler, “Eskişehir Ticaret Odası’nın üyelerinin dışında başka gelir kaynağı yok. Bütün gelir kaynakları üye gelirleridir. 125 yıllık bir Oda’dan bahsediyoruz. 125 yıllık Oda’nın da planlaması içerisinde gelirlerinin dışında hiçbir gelir kaynağı oluşmamış. İşte bu eserler o yüzden çok değerli ve kıymetli. Hizmet binamızın altında işyerlerimiz olacak. Kongre merkezinin altında işyerleri olacak. 3500 metrekarelik bir fuar alanı içerisinde fuayene alanımız var. Burada fuar dönemlerinde çeşitli organizasyonlar yapılacak. Bunlar uzun soluklu, sürdürülebilirliği olan sabit gelir kaynaklarıdır. Odamızın ekonomik olarak da daha güçlü noktaya gelmesi bundan sonraki süreçte yapacağı hamleleri hızlandıracaktır” diye konuştu.
ESKİŞEHİR KONGRE TURİZMİ
Eskişehir Ticaret Odası’nın, Eskişehir’i kongre turizmi yapabilecek bir kent haline getireceğini ifade eden Güler, “Burada üç tane merkez var. Gerçekten örneklerine bakıldığı zaman Türkiye’de bir örneği yok. Fuar Merkezimiz iki tane holden oluşuyor. Hollerimiz her biri 5 bin metrekareden 10 bin metrekare fuar merkezimiz, 3500 metrekarede fuayene alanımız oluşmaktadır. Teknolojik yapılara sahip. Türkiye’nin önemli mühendisleri tarafından ortaya çıkarılmış bir projedir. Kongre merkezinin, merkez olarak değerlendirmemek lazım. Artık Eskişehir kongre turizmini yapabilecek bir kent halindedir. Kongre turizmi kavramı Eskişehir için çok yenidir. Eskişehir’in şuandaki yaşam standardı, algısı bundan sonraki süreçte de kongre yapmaya çok uygun olacaktır. O yüzden bu projeler gerçekten Eskişehir Ticaret Odası’nın üstlenmesi gereken, hayata geçirmesi gereken, hem şehrimize ekonomik olarak hem de üyemize inanılmaz katkı sağlayacak, vizyon sağlayacak projelerdir” dedi.
125 YILLIK ODANIN TEK KALICI ESERİ 5 KATLI BİR BİNA VE BİR TARLAYDI
Eskişehir Ticaret Odası’nın, Türkiye’nin en eski odalarından birisi olmasına rağmen 5 katlı bir bina ve bir tarladan başka hiçbir kalıcı eseri olmadığını anlatan Güler, “Eskişehir Ticaret Odası, Türkiye’nin en eski odalarından biri. Maalesef elimizde 5 katlı bir binamız, Seyitgazi yolunda bir tarlamız var. Başka hiçbir kalıcı eserimiz maalesef yok. Eskişehir Ticaret Odası’nın eksikliklerinin ne olduğunu biliyorum. Orta vadeli, uzun vadeli planlama yapmadığınız sürece bu kentte bir vizyon katma şansınız olmaz. Artık ülkeler kendi arasında yarış halinde değil. Kentler kendi arasında yarış halinde. Öne çıkmak istiyor ve başka bir kentte rakip olmak istiyorsanız farklılığınızı ortaya koyma zorunluluğunuz var” dedi.
BU BİZİM GÖREVİMİZDİ, BİZDE GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ
Güler, fuar merkeziyle ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere ise şu yanıtı verdi: “Zaman zaman konuşuluyor; ‘Ticaret Odası niye fuar ile uğraşıyor?’, ‘Ticaret Odası niye kongre merkezi yapıyor?’, ‘Ticaret Odasının işi bu mudur?’ diye. Dünyayı inceleyin. Almanya’daki tüm fuarlara bakın. Hepsinin arkasında odalar vardır. Türkiye’ye bakın. Bursa dibimizde. Bursa’nın arkasında Sanayi ve Ticaret Odası vardır. İzmir’e bakın, İzmir Ticaret Odasını görürsünüz. Bu bizim görevimizdi, bizde görevimizi yapıyoruz. Bunları yaparken finans kaynaklarını da doğru kullanmanız gerekiyordu. Eskişehir Ticaret Odası’nın cebinde 22 milyon 500 bin lira nakit para var. Kasayı devraldığımız gün kasamızda 22 milyon 500 bin lira vardı. Bugün yatırım projemiz 74 milyon liradır. İnanmazsanız, inisiyatif kullanmazsanız maalesef bu eserleri ortaya çıkarma şansınız olmazdı.”
ESKİŞEHİR TİCARET ODASI SİYASET ÜSTÜDÜR
Güler, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Güler, bir gazetecinin “Seçim kendi mecrasında ilerliyor mu? Yoksa dışarıdan bazı müdahaleler var mı?” sorusuna, “Camiamız 125 yıllık bir camia. Eskişehir Ticaret Odası siyaset üstüdür. Siyasetten, Eskişehir Ticaret Odası’na müdahil olmalarının da yanlış olduğunu düşünüyorum. Böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum. Yapan da hata yapar. Eskişehir Ticaret Odası her dönem siyaset üstü bir kurum olmuştur. Her siyasi partiye aynı mesafede olmuştur. Müdahale edenler de hata yaptıklarının farkında olacaktır. Sonuç itibariyle üyemizde bunun farkındadır. Üyemiz de bu anlamda eğer siyasete buraya bu anlamda müdahaleler olacağını hissederse sandıkta gerekli cevabı vereceğini düşünüyorum. Seçim şuanda kendi mecrasında ilerlemektedir” diye yanıt verdi.