Türkiye genelinde kadın girişimciler yetiştirmek üzere yola çıkan Fikrim Geleceğim Projesi, üç yıl önce Kapsayıcı Büyüme Derneği, Boğaziçi Üniversitesi ve KOSGEB işbirliği ile başladı. Eskişehir’de Toplum ve Aile Destek Merkezi’nin (TADEM) destek verdiği proje kapsamında Eskişehirli 30 kadın girişimci adayı, 46 saatlik ücretsiz girişimcilik eğitimini başarıyla tamamladı. Kendi girişimlerini kurmak üzere gün sayan adaylar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) onaylı sertifikalarını Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay’ın elinden almıştı.
KADINLARIMIZ GELECEĞİMİZ
Kadın istihdamının artırılmasının önemine değinen Prof. Dr. Günay, “Kadınlarımız hem bugünümüz hem de geleceğimizdir. Gelecek nesilleri yetiştiren, topluma şekil veren kadınlardır. Kadın isterse her hayalini gerçekleştirir, yeterki istesin. Biz kadın akademisyenler ve siyasetçiler de bu hayallerin gerçekleşmesinde yardımcı olmalıyız. Hükümetimizin kadın girişimci adaylarına sunduğu destekleri kullanmasını sağlamalıyız, köprü olmalıyız. İşte burada kamu, üniversite, STK ve özel sektör iş birliğinin güzel bir örneğini görüyoruz. Başarılı sonuçlar bu sinerjinin yansımasıdır.” Şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DEKİ KADIN GİRİŞİMCİ ORANI DÜNYA ORTALAMASINA YAKIN
Prof. Dr. Günay, ’’Dünyada girişimci kadın oranı %17 iken Türkiye’de %15’dir. Bu şunu göstermektedir; yeterli imkan ve destek sağlanırsa başarılı kadın girişimcilerin sayısı çok hızla artma potansiyeli çok yüksek. Bu destek nedir? Önce eğitim, yani girişimcilik eğitimi, sonra KOSGEB tarafından kadınlara verilen girişimcilik destekleri. Kadın ve girişimciliğin ortak noktası inovasyon yani yenilikçilik olmalı. KOSGEB kadın girişimcilere işlerini kurma, büyütme ve yönetim aşamalarında erken safhalarda (işletmenin iki ve dördüncü yılları arasında) destek ve yönlendirme hizmeti sunmaktadır. KOSGEB tarfından kadın girişimcilere 50 bin TL geri ödemesiz destek verilmektedir. Ekonomi Bakanlığı tarafından ise kadın ihracatçıların, kadın yöneticisi veya ağırlığı olan tüm şirketlerin elektronik ticaret sitelerine üyeliklerinin yüzde yüzünü karşılanmaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız tarafından kadınlarımızın girişimcilik kabiliyetlerinin artırılması ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarını sağlamak için kooperatif çatısı altında örgütlenmeleri amacıyla Kadın Kooperatifleri Tanıtım ve Kapasite Geliştirmesi projesi (KADIN-KOOP) hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Ülkemizde Bakanlık ve kurumlarımız düzeyinde kadın girişimciliğe destek verildiğini görmekteyiz.’’ Açıklamada bulundu.
52 SERTİKADA TADEM’den
TADEM ’in faaliyetleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Günay, “Eskişehir’de dezavantajlı kadınlarımıza destek olmak ve onlara istihdam olanağı sağlamak amacıyla TADEM’i kurduk. TADEM’de kadınlarımız kişisel gelişim kursları ve mesleki eğitimler alıyorlar ve iş bulmaları kolaylaşıyor. Düşündük, tasarladık, bakanlıklarımız ve kamu kuruluşlarımızın desteği ile hayata geçirdik. Çeşitli eğitimlerin yanısıra KOSGEB ortaklığı ile ‘Girişimcilik Eğitimi’ veriyoruz, 8 Mart Kadınlar günü nedeniyle sertifika törenimizi gerçekleştirdik ve 52 girişimci adayımıza sertifikalarını takdim ettik. Şimdi yenilikçi iş fikirlerini hayata geçirmeye sıra geldi. Hayata geçirdikçe ben de kendilerini ziyaret edeceğim. Biz artık onlarla bir hayatı paylaşıyoruz. Bu gibi projelerin artarak devam etmesi, kadınlarımıza daha rahat bir gelecek imkanı sunarken, şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmaktadır.’’ Dedi.