Kazım Kurt'tan TOKİ'ye: "Yapmıyorsanız yetkiyi bize verin yapalım. Halkı mağdur ediyorsunuz"

Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, halk buluşmalarında vatandaşlarla kucaklaşmaya, vatandaşların sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Başkan Kurt son olarak Erenköy Mahallesi’nde bulunan Göknebililer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile bir araya geldi.

Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor. Her hafta farklı bir mahalleye giderek vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Kurt, Emek Mahallesi’nde ki Kurtuşağı Çevre Köyleri Derneği’nin ardından Erenköy’de yer alan Göknebililer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ndeydi. Toplantıda vatandaşların sorunlarını dinleyen Başkan Kurt, kendisine yönelten soruları cevapladı.

“İMAR SORUNU ÇÖZÜLÜRSE ERENKÖY’ÜN BÜTÜN SORUNLARI ÇÖZÜLÜR”

Toplantıya Erenköy’de yaşanan imar sorunu damga vurdu. Erenköy Mahalle Muhtarı Abdil Bulut’un da yer aldığı toplantıda Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Erenköy’ün imar problemleri ve TOKİ ile ilgili açıklamalar yaptı. Erenköy’ün yıllardır hizmet almadığını belirten Başkan Kurt, “Bizim yönetime geldiğimiz 2014’den bu yana çözülemeyen sorunların yine aynı noktada olduğunu görüyoruz. İmar sorunu çözülürse Erenköy’ ün bütün soruları çözülür. Burada mahallenin büyük bir bölümü Karapınar 2. Etap adı altında TOKİ tarafından gecekondu önleme bölgesi olarak ilan edilmiş. TOKİ, bu bölgelerde mülkiyeti ve imarı ben düzenleyeceğim siz karışmayın demiş, kanunen bu mümkün. TOKİ’ de o 775 sayılı gecekondu önlemenin kanunen yetkisini kullanarak Karapınar’ın 1. Etabı bitti biliyorsunuz tamamlandı. Onun devamında Huzur, Erenköy’ ün bir kısmı ve Karapınar’ın da bir kısmı olmak üzere 50 hektara yaklaşık yani bizim 500 dönüm civarında bir alanı gecekondu önleme bölgesi olarak ilan etmiş. Şu anda hala yetki TOKİ’de, TOKİ burada bizim gönderdiğimiz planları onaylayıp evet başlıyoruz, biz bu inşaatı yapıyoruz diyecek ya da ben yapmıyorum kardeşim vazgeçtim ne haliniz varsa görün diyecek. Yetkiyi de belediyelere devredecek. Belediyelere diyorum çünkü burada hem Büyükşehir’ in hem Odunpazarı’nın yetkileri olacak. Şu anda bu aşamadayız ve bu aşamada TOKİ bu yetkiyi vermeme ya da orayı yapmamada ısrar ediyor, daha doğrusu yapıp yapmama konusunda bir karar vermiş değil” dedi.

“İMAR PLANINI BÖLÜM BÖLÜM YAPARSAK ERENKÖYLÜLERİN HAK KAYBI OLUR”

TOKİ’nin Erenköy ile ilgi kara ve yetkiyi 2012 yılında aldığını belirten Kazım Kurt, o tarihten itibaren de belediyelerin bu sorununun çözümü için yapacağı bir şeyin kalmadığını söyledi. Geçiş dönemde Odunpazarı Belediyesi’nin TOKİ ile protokol yaptığını anlatan Başkan Kurt, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz de o protokole göre planları yaptık gönderdik. Beğenmedim projeleri, şurasını düzeltin de diyebilir, demediği için de Erenköy’ün imar işi muallakta kalıyor. Muhtar ve bir kısım Erenköylüler de; bizim TOKİ’ deki gecekondulaştırma bölgesi dursun, sen bu tarafı yap, diyor. Biz bu tarafı oradan ayrı yapar isek hak kaybınız oluyor. Bölüm bölüm imar planları yaparsak, her bölüm için sosyal donatılar dediğimiz dini alan, spor alanı, yeşil alan gibi yerleri ayırmamız lazım. Bunu ayırdığımız zaman da arsa küçülüyor. Dolayısıyla da vatandaşın hakkı küçülüyor. Örneğin, Sanayi çarşısı ile ilgili bir plan çalışması yaptık.  Afet riski alan ilan edildi. Sadece Sanayi Çarşısını düşündüğümüz için oraya bir sağlık alanı ayırmak zorundasınız dediler, ayırdık. O alan öylece kaldı. Kimse de gelip oraya hastane yapmaz. Devlette uğraşmaz, hiç kimse de iki hastane arasına özel hastane yapmaz. Şimdi sizde de aynı şey olacak bu tarafta bir cami, karşı sokakta bir başka cami ayırmak zorunda kalacağız. O nedenle bekliyoruz. Bu beklemeler devam ederken TOKİ’ye de ısrarla

yazılar yazdık. Yapmıyorsan yetkiyi bize ver dedik, çünkü bizim elimizde hazır planlar, projeler

var. Biz onu Büyükşehir ile beraber uğraşırız geçiririz. Burada da şimdi Büyükşehir meclisinde bir CHP’li olarak bizim gücümüz yeter mi emin değiliz. Çünkü 29 tane AKP’li var, 16 tane CHP’li var. TOKİ vazgeçerse AKP’lilerle oturup uzlaşıp, bizim o yaptığımız planları oradan geçirebiliriz. Nitekim 1-2 ay önceki mecliste Yılmaz Büyükerşen, dedik ki arkadaşlar bu işleri yapmayacaksanız biz 5000’lik ve 1000’lik plan çalışmalarımıza başlayalım. Yani, 5000’lik dediğimiz büyük plan bitti, İTÜ yaptı onu gönderdi, geçti. Şimdi ona uygun 1000’lik ve 5000’lik planlar yapılabilir. Gündoğdu, Kurtuluş ve Erenköyü buraya ekleyerek bir plan çalışması yapalım, dedik. Bizde plan önerilerimizi yazdık gönderdik oraya. Böyle bir çalışma var, ama TOKİ bize henüz yetkiyi devretmiş değil. O nedenle ortada kaldı, gidip gelecek. TOKİ eğer bir karar verirse, kararını bize bildireceğini söylüyor. Ona göre biz kararlaştıracağız. Yani planı biz mi yapacağız, yoksa bizim yapacağımız planı TOKİ mi hayata geçirecek, o zaman belli olacak.  Ayrıca o sokağı ayrı, bu sokağa farklı bir imar çalışması yapamayız. Şimdiye kadar öyle yapıldığı için bu işler bozulmuş. Bizim elimizdeki şeyler hazır, burayla ilgili bir plan çizildi. O çizilen planları bir an önce hayata geçirebiliriz. Sizde bu arada bol bol TOKİ’ye baskı yapabilirsiniz. Dilekçe, mektup yazabilirsiniz. TOKİ zorlanırsa önümüz açılır, şu an önümüz kapalı. Belediye olarak biz burayı şöyle yapıyoruz deme şansına sahip değiliz. Geri kalan kısmını yapmakta Erenköylülerin işine gelmez. Onun için imar işi beklemede.”

Haberler