KAZIM TAŞKENT ŞEKER FABRİKASI’NIN KADERİ NE OLACAK?

Resmi Gazete’de yayımlanan ilanla Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat olmak üzere 14 şeker fabrikasının satışı ihaleye çıktı. Eskişehir şu anda bunların içinde değil ama ikinci aşamada satılması planlanıyor. 86 yıllık tarihi ile Eskişehir’in sembolleri arasında yer alan Kazım Taşkent Şeker Fabrikası’nın kaderi 2018 yılının sonuna kadar kesinleşmesi bekleniyor.

Ülke ve kentin yeni gündem maddesi Şeker Fabrikalarının satışı. 14 şeker fabrikasının satış ilanının Resmi Gazetede yer alması ardından ikinci pakette Eskişehir Şeker Fabrikası’nın da satılması neredeyse kesinleşti. Şeker fabrikasının satışı ile ilgili olarak CHP mecliste sesini yükseltirken Şeker İş Sendikası da dava yolu ile süreci durdurmaya çalışıyor. Mevzu şeker fabrikaları olunca Eskişehir yerel siyaseti de konu ile yakından ilgileniyor. Yılmaz Büyükerşen ile Kazım Kurt sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar ile şeker fabrikasının satışına karşı olduklarını belirtirken, Utku Çakırözer ise konuyu Meclis’te gündeme taşıdı.

İşin aslı hükümet kanadı da Şeker Fabrikalarının satışı ile ilgili olarak çok ısrarcı bir tavır almadı şimdiye değin. Hatta 20 Eylül 2016 tarihinde Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çorum Şeker Fabrikası'nın 2016-2017 pancar alım kampanyasının açılış töreninde, şeker pancarı üretiminin önemli bir tarımsal girdi, tarım sektörü içerisinde şekerin de stratejik bir ürün olduğunu belirterek, "Şeker sektörünün özelleştirilmesi, özelleştirme programında olan birçok şirketin özelleştirilmesinden çok farklı. Benim kanaatim bu. Yani TÜPRAŞ'ı özelleştirebilirsiniz, orada bir şirket var. Mega bir üretim fabrika ortamı var. Onun altında tarım üreticisi yok. Türk Telekom'u özelleştirebilirsiniz ama iş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım." demiş ve hükümetin şeker fabrikalarının satışına pek de sıcak bakmadığını göstermişti. Aradan geçen zamana bakıldığında nelerin değiştiği ve böyle bir satışın neden gündeme geldiği tartışılabilir. Ancak görünen o ki Şeker fabrikalarının satışı Eskişehir cephesinde daha çok su kaldıracak.

Kazım Taşkent Şeker fabrikasının kısa tarihçesi

86’ıncı yılını doldurmaya hazırlanan Kazım Taşkent Şeker Fabrikası 5 Aralık 1933 yılında işletmeye alındı. O günden bugüne kadar binlerce vatandaşa iş imkanı sağlayan tarihi fabrika, günümüzde de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. 1933 yılından bu zaman değin yörede üretilen şeker pancarının işlenmesi ile şeker üretimine devam eden fabrika, 24 saat aralıksız sürdürdüğü üretim kampanyaları ile biliniyor. Şeker pancarı tedariğini Eskişehir, Afyonkarahisar, Ankara ve Bilecik’e bağlı ekim alanlarından sağlayan şeker fabrikası, 2016 verilerine göre 155 köyde, 4 bin 255 çiftçi ailesiyle, 1 milyon 162 bin ton şeker pancarı üretim sözleşmesi yapan fabrika, 191 bin 800 dekarlık alanda pancar ekimi gerçekleştirdi. Bu dönemde 1 milyon ton dan fazla pancarın işlenmesi sonucu 130 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak ise, 42 bin ton melas, 210 bin ton yaş pancar posası, 6 milyon litre etil alkol üretiminin gerçekleştirilmesi planlandı. Eskişehir Şeker Fabrikası yaklaşık bin kişiye ekmek kapısı olurken, 2015 yılında Türkiye ekonomisine 400 milyonun üzerinde katkı sağladı.

Haberler