- Bir Siyasal Partinin seçimlere katılabilmesi için; oy verme gününden en az 6 ay önce en az 41 ilde ve bu illerin en az 1/3 ündeki ilçelerinde örgütünün bulunması ve büyük kurultayını gerçekleştirmesi gerekiyor. (2820 Siyasi Partiler Kanunu madde 36)
- Bir Siyasal Partinin Hazineden para yardımı alabilmesi için son genel milletvekili seçiminde ülke genelinde en az % 3 ve üzeri oy alması gerekiyor. (2820 Siyasi Partiler Kanunu EK madde 1-ek fıkra)
- Bir siyasal partinin TBMM’de grup kurabilmesi için en az 20 milletvekilinin olması gerekiyor. (2820 Siyasi Partiler Kanunu madde 22)
- Bir siyasal partinin il, ilçe veya belde belediye meclis üyeliği kazanabilmesi için o yerlerdeki geçerli oyların en az % 10 unu aşması gerekiyor. (2972 Mahalli idareler seçim kanunu madde 23)
- Bir siyasal partinin il genel meclisi üyeliği kazanabilmesi için o yerlerdeki geçerli oyların en az % 10 unu aşması gerekiyor. (2972 Mahalli idareler seçim kanunu madde 23)
- Bir siyasal partinin milletvekilliği kazanabilmesi için ülke genelinde geçerli oylarının en az % 10 unu aşması gerekiyor…(2839 Milletvekili seçim kanunu madde 33)
- Yeni sisteme göre başkan! seçilebilmek ve hükümet kurabilmek için birinci turda ülke genelinde geçerli oyların % 50 sini aşması gerekiyor. (Anayasa değişikliği)
Şu günlerde AKP ve MHP kendilerine siyasal fayda sağlayacak bir seçim ittifakı düzenlemesi üzerinde çalışıyor.
Belki daha sonra seçim kanununda yapılacak değişikliklerle “Daraltılmış seçim bölgesi” uygulamasına geçip ülke barajının yanına daraltılmış bölge barajı da uygulamak istiyor…
Anayasanın 68'inci ve Siyasi Partiler Kanununun 4.maddesine göre; “ Siyasi Partiler Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurları” olarak tanımlanıyor…
Seçim sisteminin “Yönetimde İstikrar, Temsilde Adalet “ ilkesine dayandığı, AKP’nin siyasal anlayışına göre de bu sistemin adının İLERİ DEMOKRASİ olduğu iddia ediliyor…
Bence bu yönetim biçiminin adı olsa olsa BARAJLAR DEMOKRASİSİ olur…
Ya sizce?