KURT “İKİ PARTİLİ SİSTEME GEÇİLMİŞTİR”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Kurtultayı, oluşan ittifaklar ve 2019 yılında yapılacak olan seçimleri değerlendirdi.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Ayşe Kaytan Uçak’ın sorularını yanıtladı.

Kurultayı değerlendirir misiniz? Bu kurultay kamuoyuna ne söyledi?

Bu kurultay “Kısmı bir değişim” dedi. Ama Kemal Bey’in güven tazelediği bir kurultay olarak değerlendirmek lazım. Partinin ciddi anlamda bir tüzük değişikliği yapması gerektiği ortaya çıktı. Partimizin çağdaş anlamda bir güncellemeye gitmesi gerekiyor. Partimiz muhalif kesimler tarafından eleştiriliyor. Partimize oy vermeyen, parti çalışmalarında yer almayanların yapmış olduğu eleştiriler kamuoyu yaratmaya yönelik hareketlerdir. Biz bu eleştirileri dikkate alıyoruz ama ciddiye almıyoruz. Bizim parti üyelerimizin ve partili delegelerimizin söylemi şudur “evet bir değişime ihtiyaç vardır. Bu değişim, kişi veya kurumla ilgili değil, oluşum ya da düşünce biçimiyle ilgilidir” Çünkü 16 Nisan 2017’de yapılan referandumdan sonra Türkiye’de sistem değişmiştir. Artık sistem iki partili bir sisteme dönüşmüştür. Dolayısıyla politikalar bu sisteme göre yapılmalıdır. Biz bunu yapmak zorundayız. AKP başka türlü koalisyonlarla bu değişimi sağlamaya çalışıyor. Biz ise daha demokrat bir açılım ile sağcı, solcu, sınıfsal ve etnik kimliklere bakmadan herkesi kucaklayacak bir politika ile hareket etmeliyiz. Genel başkanımız imzası eksik olan Muharrem İnce’nin imzasını tamamlayarak gayet demokratik bir tavır sergiledi. Bu tavrı ülke geneline yaymak zorundayız.

ESKİŞEHİR'DE HERKES PARTİYE SAHİP ÇIKMALIDIR

Eskişehir’de CHP bir bütün değil algısı varken insanları nasıl kucaklayacak?

Böyle bir algı varsa bu algıyı kırmak gerekiyor öncelikle. Bunlar elbette kurultay süreçlerinden kaynaklanıyor. Kongreyi kaybettim diye küsülmez. Kongreyi kaybettim diye parti terk edilmez. Eskişehir’de herkes partiye sahip çıkmalıdır. Parti herkesin partisi, yönetim herkesin yönetimidir. Parti yönetimi üyelerin önüne bir iş koyduğu zaman üyeler bunu yerine getirmelidir. Dolayısıyla CHP’liyim diyenlerin bu süreçlerde durumlara biraz daha soğukkanlı yaklaşması gerekiyor.

KİMSENİN OYU HİÇBİR PARTİNİN TEKELİNDE DEĞİL

MHP ve AK Parti ittifak yapacağı söylentilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bazı şeyleri yaşamak lazım. Bazı şeyler kağıt üstünde dizayn edildiği gibi olmaz. Referandum öncesinde de aynı ittifak vardı ne oldu? Kimsenin oyu hiçbir partinin tekelinde değil. MHP’li biri Devlet Bahçeli’nin yanlışına katlanmak zorunda değil oy kullanırken, CHP’li Kemal beyin yaptığı hataya oy kullanırken katlanmaz. Aynı şey AKP için de geçerli. Sistem iki partili sisteme gidiyor. Bu nedenle bu tür durumların konuşulması, gündeme gelmesi beni şaşırtmıyor.

CHP ilçelerde ittifak yapar mı?

Yerel seçimlerin kendine has özellikleri vardır. Buna partiler arası ittifak denmez. Yerel seçimlerde insanlar bakar ve oy vereceği kişiyi tartar. Bu yüzden yerel seçimler farklıdır. Siyaset değişiyor. Bu değişimi yakaladığınız zaman başarı gelir. Yunanistan’da yılların Pasok’u kayboldu. Dolayısıyla sistem böyledir insanlar durur düşünür ve tercihlerini kullanır. Zaten organik ittifaklara yasalar müsaade etmiyor. Cumhuriyet Halk Partisi yerel seçimlerde genel seçimlerde daha fazla oy alıyor. Demek ki daha fazla farklı siyasi görüşlerdeki kişileri kucaklamayı başarıyoruz. Dolayısıyla yerel seçimlerde özel olarak bir ittifak yapmaya gerek yok.  

Haberler