Teklifin gerekçesi milletvekilleri tarafından ‘’ 24 Haziran 2004 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve 1 Temmuz 20014 Tarihinde yürürlüğe giren 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu hayvan hakları konusunda yapılan ilk düzenlemedir. Sonraki tarihlerde çeşitli değişiklikler yapılmış olmasına rağmen söz konusu kanun hayvan haklarını korumak adına ne yazık ki yetersiz kalmış, hayvanlara karşı kötü muamele engellenememiştir. 5199 sayılı kanun yalnızca idari ceza le sınırlı olması mevzuatın caydırıcı olmasını engellemekte ve ülkemizde hayvanlara yönelik şiddetin gündelik hayatın olağan bir parçası gibi görünmesine sebep olmaktadır. Halbuki dünyayı birlikte paylaştığımız hayvanlar bizlere verilen birer emanet olup kötü muameleden uzak bir yaşam hak etmektedirler. Bu nedenle hayvanları koruma kanununun yeniden gözden geçirilmesi, uygulamada yaşanan sıkıntılar ile birlikte kanunun yeniden şekillendirilmesi gerekmektedir.’’ Şeklinde özetlendi.
KAMUOYUNDA OLUŞAN TALEPLER
Teklifte kamuoyunda oluşan bazı taleplere de yer verildi. Bunlar;
Hayvanların korunması ve şiddetin önlenmesi hususunda kamuoyunda oluşan bazı talepler;
Hayvanlara karşı kötü muamelenin durdurulması için belediyelerin etkin sorumluluğu
Bakanlığın belediyeler üzerinde idari yaptırım yatkisi
Hayvan hakları ihlallerindede STK’lar yerel hayvan koruma görevlilerinin savcılıklara müracaat edebilmesi
Hayvanlara karşı tecavüz/istismar suçu idari cezalar ile caydırılamamakta olup faillere etkin engel ve caydırıcı tedbirler uygulanması
Sahipli sahipsiz hayvan olmaması
Hayvanlara karşı işlenen suçların net olarak tanımlanması
İdari para cezalarının caydırıcı ve orantılı seviyeye çıkartılması
Hayvanlara gerçekten koruma sağlayacak şekilde düzenlemeler yapılması,
Hayvan katliamına sebep olan avcılığın sıkı bir denetim altına alınması
Nesli tükenen veya tükenme ile karşı karşıya olan hayvanların koruma altına alınması
şeklinde sıralandı.
CAN DOSTLARIMIZ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Prof. Dr. Emine Nur Günay teklif ile alakalı, ‘’Teklif, bu dünyayı birlikte paylaştığımız, sadık, sevgi dolu can dostlarımız için atılmış önemli bir adım. Hayvanların korunması ve hayvan hakları konusunda yapılacak çok iş var. Barınaklarda yaşam koşullarının iyileştirilmesinden, hayvanlara yönelik şiddetin caydırıcı cezalar ile önlenmesine bir çok konuda çalışmalar yapacağız. Bu gibi olayların takipçisi olacağız. STK’ların bu anlamda etkinliğini artırmayı amaçlıyoruz. Hep birlikte el ele can dostlarımıza daha iyi şartlarda yaşayabilecekleri, şiddete maruz kalıp, istismar edilmeyecekleri bir ortam oluşturacağız.’’ Dedi.
#CANDOSTLARIUNUTMAYALIM
Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Günay hayvan sevgisiyle tanınıyor. Evinde iki köpek besleyen Günay, geçen sene sokak hayvanları için #candostlarıunutmayalım etiketiyle bir sosyal medya kampanyası başlatmıştı. Eskişehir’de kampanya kapsamında sokak hayvanlarına yemekler dağıtılmış, kulübeler yapılmıştı.