Buluşmasında, vatandaşları belediye faaliyetleri konusunda bilgilendiren ve sorunlarını dinleyen Başkan Kurt, sosyal ve katılımcı belediyecilik ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
“DAHA ÇOK ÇOCUK İÇİN KREŞ YAPMAK İSTİYORUZ”
Eskişehir’de merkezde bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi’nin sosyal ihtiyaçları öne çıkaran, sosyal ihtiyaçları çözmeye gayret eden bir takım yatırımlar ve girişimler yaptığını belirten Başkan Kurt, bu yatırım ve girişimlerin belediye bütçesi ile yapıldığını anlattı. “Bu bütçe doğrultusunda bir takım işler yapmaya çalışıyoruz. Örnek verecek olursak, karı koca çalışan insanlar var, bu insanlar çocuklarını kreşe bırakmak zorunda. Bir çocuk için ortalama kreş ücretleri 1500 TL. Şu anki durumlarda alınan maaşlar belli. Kreşe 1500 TL verildiği takdirde çocuk yetiştirmek bir hayli zor bir duruma geliyor. Kanuna göre belli bir sayının üzerinde kadın işçi çalışan yerlerde kurumların kreş açması zorunlu ve açılan kreşinde parasız olması gerekiyor. Fakat bu kanun çoğu yerde ortadan kalkmış ve yapılamamış” diyen Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine geldiklerinde yaptıkları ilk işlerden birinin kreş açmak olduğunu söyledi. Bu kreşe öncelikle
Odunpazarı Belediyesi çalışanlarının çocukları alarak başladıklarını kaydeden Başkan kurt, “Fakat kreş büyüdü, sevildi şu anda Odunpazarı Belediyesi çalışanlarının çocukları dışında çocukları da alıyoruz. Daha çok çocuk için kreş yapmak istiyoruz, ama elimizdeki imkanlar bu kadar. Şuna dikkat çekmek istiyorum. Odunpazarı Belediyesi olarak kreş açtık. Devlet Demir Yolları, Arçelik, TUSAŞ da bizden görüp kreş açsın, umuyorum ki görecekler ve onlarda kreş açacaklar. Biz bu mantıkla ilerliyoruz” dedi.
“EKSİK KALAN YERLERİ TAMAMLAMAK BİZİM İŞİMİZ”
Çocukların eğitimiyle ilgili daha iyi hizmet verebilmek için Halk Merkezlerini kurduklarını anlatan Başkan Kurt, bu Halk Merkezlerinde 7’den 70’e tüm vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını vurguladı. Kazım Kurt konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Kütüphaneler açarak, bilgisayar getirerek, kurslar açarak vatandaşlara hizmet veriyoruz. Bunlar belediyenin doğrudan işi değil fakat eksik kalan yerleri tamamlamak bizim işimiz. Çocukların herhangi bir kursa gitmeden sınav kazanması mümkün değil. Okullarda verilen eğitimler sınavlar için yeterli değil. Sınava girecek öğrencilerin mutlaka ekstra bir eğitim alması lazım. Dershane ücretlerini çocuklarını gönderenler bilir. Biz bunun için de kurslar açtık. Çocuklarımızı eğitmeye çalışıyoruz. Açtığımız kurslara çocuklarını getiren velileri de eğitiyoruz. Bunun dışında çocukların ve ailelerinin kültür, spor ve sanat konusunda da ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Emek Mahallesi’ndeki halk merkezimizde psikologlarımız, sosyologlarımız var, halk merkezine gelenlerin şikâyetlerini dinliyor. O şikayetlere göre de çözüm yolları arıyor. Hasta ise hastalığını tedavi etmenin yollarını arıyor, değilse de bu kişilerin sosyal tedavileri neyse onu yerine getirmeye çalışıyor.”
“SOSYAL İHTİYAÇLARA GÖRE HAREKET EDİYORUZ”
Odunpazarı Belediyesi’nin çocuklar kadar yaşlılara da önem verdiğini belirten Başkan Kurt, “Yaşlı, emekliliği gelmiş, emekli olmuş yaşlılarımız; vakit geçirecek yer bulamıyor. Sabah erkenden kalkıyor, kahveye gelse kahveci kovuyor, çünkü akşama kadar 1 tane çayla idare etmek zorunda. Ya da caminin lokalinde oturup sohbet edecek adam bulamıyor. Biz bu yaşlılarımız için Koca Çınar Yaşam Merkezi diye bir yer açtık. Bu merkezimize gelen arkadaşlarımızı orada uzmanlarımızla, öğretmenlerimizle hem eğitmeye hem de eğlendirmeye çalışıyoruz. Bu da bir sosyal ihtiyaçtı, bunu da çözmeye çalıştık. Diğer ihtiyaçlar, yani yol, asfalt, kaldırım, çöp gibi şeyler belediyelerin zaten yaptığı rutin işler. Belediye başkanı Ali’de olsa, Veli’de olsa o yol yapılır, o kazılan yer düzeltilir, o park ve bahçe düzene sokulur diye düşünüyoruz, ancak o rutin işleri yapmaya da devam ediyoruz. Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine geldiğimiz günden bu güne kadar çok ciddi miktarda yol ve kaldırım çalışması yaptık. Bunların birçoğunu da Emek Mahallesi’nde yaptık. Birçoğunu Erenköy, 71 Evler, 75. Yıl (Sultandere) gibi mahallelerde yapmaya çalıştık, çünkü merkezde olan orada yok. Oralardaki eksiklikleri tamamlamak bizim görevimiz. Her sezon alanı büyüterek, yaptığımız işleri çoğaltarak çalışmaya devam ediyoruz. Eskişehir’de insanlarımızın rahat yaşayabileceği bir kent yaratmaya çalışıyoruz. Tüm bu çalışmalar yaparken de sizlerle sürekli bir diyalog içinde olalım eksiğimiz neresi, nerede yanlış yapıyoruz bunları de görüp düzeltelim” diye konuştu.