Zorlu hava şartlarının gelmesiyle birlikte, sokak hayvanlarının bağışıklık sistemi zayıflıyor ve hastalıklara daha kolay yakalanır hale geliyor. Açlık, buz tutan sulardan dolayı susuzluk, soğuk havalar gibi birçok sebep hayvanların bağışıklık sistemini de zayıflatıyor. Eskişehir’de Veteriner Hekim olan Tuğba Çine, kış aylarında birçok hastalığa yakalanabilen sokak hayvanları için vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu. Çine, sokakta hasta olarak bulunan hayvanlarına ilk müdahalelerin önemine değindi.
“Çoğunlukla donma, motor yaralanmaları ve enfeksiyonlarla karşılaşmaktayız”
Veteriner Hekimi Çine, “Bu mevsimde, biz pet veteriner hekimleri olarak çoğunlukla donma, kedilerin ısınmak için girdikleri araba motorunda yaralanmaları ve enfeksiyonlarla sık sık karşılaşmaktayız. Özellikle kedilerde göz hastalığı diye düşündüğümüz ancak altında yatan başka sistemik hastalıklarla çok karşılaşmaktayız. Birçok hayvanseverimiz sokakta gözleri akan ya da tamamen kapanmış kedi bulduklarında, eczaneden aldıkları damlalarla tedavi etmeye çalışıyor. Yapılan bu uygulamalar, ne kadar hayvanlara yardım amaçlı olsa da onlara daha çok zarar verebiliyor ya da vakit kaybettirerek hastalığın daha çok ilerlemesine sebep olabiliyor. Göz hastalıkları çoğu zaman başka hastalıkların yansıması şeklinde seyredebiliyor. Bu nedenle sokakta bulduğumuz hayvanları önce veteriner hekimlerine muayene ettirmek çok daha sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde ilerleyen solunum yolu enfeksiyonları, Heper virüs enfeksiyonları, Calicivirus enfeksiyonları ölümle sonuçlanabiliyor” ifadelerini kullandı.
“Kedilerde ve köpeklerde zehirli olan birçok ilaç var”
İnsanların sokak hayvanlarında bilinçsizce kullandıkları ilaçların teşhis ve tedavilere engel olduğunu söyleyen Çine, “Bilinçsiz ilaç kullanımı tam anlamıyla ‘Kaş yaparken göz çıkarmak’ oluyor. Kedilerde ve köpeklerde zehirli olan birçok ilaç var. Hasta bulduğumuz her hayvana ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotik ve göz damlası gibi ilaçlar kullanılmamalıdır. Bilinçsiz olarak verilen her ilaç bizim yapacağımız teşhis ve tedaviye engel oluyor. Aynı zamanda da hayvanlara zarar verilmiş olunuyor” şeklinde konuştu.
“Dikkatli bakım yapılmazsa hastalıklar daha da ilerleyebilir”
Ayrıca Veteriner Hekimi Tuğba Çine, sokakta hasta olarak bulunan hayvanlara yapılabilecek ilk müdahaleleri de belirterek, “Sokaklarda hasta olarak bulduğumuz hayvanlarda, öncelikle vücut ısısı kontrolü yapmalıyız. Eğer vücudu soğuk ise, sıcak bir yere alınmalı, altlarına ise sıcak su torbaları koyulmalı ve normale gelinceye kadar takip edilmelidir. Bu süreçte bilinç kontrolü yapılıp, bu doğrultuda yol izlenmelidir. Bilinç yerindeyse besleme yapılabilir ancak bilinç kapalı ise, herhangi bir içecek ya da yiyecek verilmemelidir. Derhal bir hekime gösterilmeli ve gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Hasta hayvanların sağlık durumları yerine gelene kadar ya da hekimimiz uygun görene kadar yıkma işlemi yapılmamalıdır. Kirli olması hayvana zarar vermeyebilir, ancak yıkama sonrası dikkatli bakım yapılmazsa hastalıklar daha da ilerleyebilir. Benim tavsiyem sokakta hasta hayvan bulunduğunda en yakın kliniğe giderek bir hekime muayene ettirmek ya da gidemiyorsanız telefon ile acil durumlar için bilgi almak en sağlıklısı olacaktır” dedi.