Eskişehir Sanayi Odası Başkan Adayı Celalettin Kesikbaş, adaylık sürecinin ilk 6 ayını değerlendiren basın toplantısı düzenledi. Sözlerine, “Yeni bir Eskişehir hayal ediyorum.” diyerek başlayan Kesikbaş, kentin vizyonunu Eskişehir’in akademisyenleri, sanayicileri, medya mensupları ve siyasetçilerin belirleyeceğini söyledi. Kesikbaşi “Ne yapacaksak hep birlikte yapacağız. Hepimiz bu geminin içerisindeyiz. 6 ay içerisinde şunu net olarak görüyorum ki sadece sanayicilerin yaratacağı bir dönüşüm mümkün değil. Burada mutlaka güçlü bir şekilde basının olması gerekiyor, Eskişehir’in dinamiklerinin olması gerekiyor.” dedi.
EN ÖNEMLİ EKSİK ‘ORTAK DEĞER’
6 aylık adaylık sürecinde Eskişehir’deki en önemli problemin ‘Ortak değer eksikliği’ olduğuna dikkat çeken Kesikbaş, “Sürece baktığımızda insan bazen çıktığı yolda yalnız da kalabiliyor. Ama bundan yılmamak gerekiyor. Enerjiyi üst seviyede tutmak gerekiyor. Eskişehir’in en büyük sorunlarından bir tanesi bu şehrin ortak noktaları fazla kalmamış. Bu ortak değerleri el birliği ile yaratmamız gerekiyor. Ben bu işin içerisinde bir oyuncuyum ama bu oyunun içerisinde herkesin olması gerekiyor. Eskişehirspor bir ortak değerdir. Eskişehir sanayisi bir ortak değerdir. Bu tip ortak değerlere ihtiyacımız var ve ben bu ortak değerlerin olduğuna inanmıyorum. Kalmamış. Bunu oluşturmamız gerekiyor. Üniversite kenti diyoruz. Hatta öğrenci kenti diyoruz. Turizm kenti diyoruz. Ancak Eskişehir’in sanayi ile büyüyen bir kent olması gerekiyor. Çünkü sanayi kenti zenginleştiriyor. Gayri safi milli hasıla içerisindeki gelirlerimizin artıyor olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
BU KENTİN BURJUVASINDA EKSİKLİKLER GÖRÜYORUM
Eskişehir’de her konuda aynı kişilerin olduğunu ve bu durumun değişmesi gerektiğini söyleyen Kesikbaşi “Burjuva kelimesi ne anlama geliyor? Sözlük anlamında, köylü, işçi yada soylu sınıfına dahil olmayıp sosyal statüsünü zenginliğinden alan kişi anlamına geliyor. Burada sizler de birer burjuvasınız. Bu kentin sanayicileri, iş adamları, medya mensupları, akademisyenleri veya bu işi beyniyle yapan kişiler aslında burjuva. Ben bu kentin burjuvasında eksiklikler görüyorum. Çok limitli çok az sayıda ya da Eskişehir’in burjuvası ya kafasını kuma gömmüş, ya da kumdan çıkartmaya korkan insanlardan ibaret. Bu kentin gerçekten oturup düşünmesi, entelektüel sermayesinin cesaretlendirilmesi gerekiyor. 6 ay içerisinde şunu gördüm. Kentte, sağdan saysanız konuştuğunuz 100 kişi, soldan saysanız 100 kişi var. Bu 100’ü arttırmamız gerekiyor. En azından Eskişehir’de 3-5 bin kişinin bir araya gelerek bir şeyler üretiyor olması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
TESPİT ETTİĞİMİZ 3 EKSİK VAR
Eskişehir sanayisinin eksiklerini sıralayan Kesikbaş, seçildikleri takdirde oluşturdukları yol haritasıyla bu eksiklerin hızlı bir şekilde giderileceğini kaydetti. Kesikbaş şöyle devam etti: “Bu kent için potansiyel bir çıkış yolu var. Birçok proje açıkladık ve bu projeler uygulanabilir projeler. Birçok il bizim projelerimiz alınarak kelimesi kelimesine kullanıldı. Ben bundan gurur duydum. Biz bu seçimlere katkı sunduk. 6 aylık dönem içerisinde 3 şeyin çok önemli olduğuna kanaat ettim. Birincisi, Eskişehir’in sanayisi mutlaka ihracat eden bir sanayi ile büyümeli. En önemlisi bu. İkincisi, eğitim. Bu kentte ara elaman problemi var. Sanayimizde ara eleman yok. Nitelikli meslek sahibi arkadaşlarımız yok. Sanayi Odası eğitim için beş kuruş para harcamamıştır. Biz buna büyük önem veriyoruz. Son olarak, Eskişehir’de mutlaka, Marka, İnavasyon, Tasarım ve ArGe yapısının oluşturulması gerekiyor.”
OSB BAŞKANLIĞI’NA DA ADAYIM
Geçtiğimiz hafta kamuoyuna Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı seçimlerinin usulüne ilişkin açıklamalarda bulunan Kesikbaş bu iddialarının arkasında durdu. Organize Sanayi Seçimleri’nin Genel Kurul’lu seçim olarak yeniden yapılması gerektiğini belirten Kesikbaş, seçimlerde kendisinin aday olduğunu söyledi. Kesikbaş, “1 Temmuz 2017 yılında 7033 sayılı bir yası çıkıyor ve yasa OSB’leri tekrar düzenlerken seçim sistemini de düzenliyor. Yasa diyor ki, bundan sonraki seçimlerin nasıl olacağını anlatıyor. ½ ruhsatlı parsel oranı, normal parsel oranının üzerindeyse genel kurul’a gidin diyor. Kat malikleri gibi seçim yapıyorsunuz. Eğer yüzde 50’nin altındaysa mecliste 4 yılda bir olmak üzere tekrar seçim yapabilirsiniz diyor. 1 Temmuz 2017 yılında çıkan yasa 4 yıla uzatmış. Ancak 27 Temmuz tarihinde tekrardan seçim yapılır. Kanun çok net. Ancak kanuna muhalefet ediliyor. Biz çok büyük bir ihtimal bu Genel Kurul’lu seçime gideceğiz. Sanayi Bakanlığı Temmuz’un ilk haftası OSB’ye bir yazı göndererek ‘Genel Kurullu seçime gidin’ diyor. Onun için de 1 Temmuz’daki ruhsatlı orana bakılması gerekiyor. 4 Ağustos’ta bir yazı daha geliyor Genel Kurul için. E- devlet üzerinden 1 yazı daha gidiyor. 27 Temmuz’da yapılan seçim değil mevcut başkanın yerine geçme. Çünkü kanun seçim demiyor. Onlar diyorlar ki ‘Sanayi Bakanlığı bizi onayladı.’ Böyle bir onay sistemi yok. Hukuk ezdirilmemeli. Genel Kurul’lu seçim yapılacak. OSB Başkanlığı’na da ben adayım.” diye konuştu.
YERLİ OTOMOBİL PLATFORMUNA DAVET EDİLMEK İSTERDİM
Yerli Otomobil konusundaki görüşlerini de açıklayan Kesikbaş, “Eskişehir’de yerli otomobilin yapılmasına karşı çıkmak vatan hainliğidir. Eskişehir’de bu üretilmelidir. Sadece bu da değil, bu işe sahip çıkacak olan Eskişehir Sanayi Odası’dır. OSB değildir. OSB dediğiniz zaman 300 fabrikası var. Eskişehir Sanayi Odası dediğiniz zaman 700’ün üzerinde, bir kenti kapsıyor. Ben Savaş Özaydemir’e çağrıda bulundum. Bir platform kuruldu ancak bizi çağırmadılar. Ben çok istedim. Bizi de çağırsınlar.”
TERMİK SANTRAL KURULMAMALI
Alpu’da yapılması planlanan termik santral konusundaki açıklamalarda bulunan Kesikbaş şunları söyledi: “Eskişehir’e termik santral kurulmamalı. Devlet bu olmalı diyorsa da bunun Eskişehir’in dibinde olmamalı. Kente daha az zarar verecek bir yerde olmalı”