Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Audrius Brüzga, Litvanyalı işadamlarıyla birlikte ‘Litvanya- Türkiye İşbirliği Günü’ programı kapsamında Eskişehir’e geldi. Litvanya’dan gelen heyet, Eskişehir Sanayi Odasına talip olan ‘Birlikte Biz Kazanacağız’ ekibi ve Litvanya Fahri Konsolosu Zafer Türker tarafından Divan Otel’de düzenlenen galada Eskişehirli işadamlarıyla buluştu.
Uzun soluklu işbirliğinin ilk somut adımı atılıyor
Litvanya Fahri Konsolosu Zafer Türker, Litvanya Fahri Konsolosluk ofisinin açılışını dün gerçekleştirdiklerini açıkladı. Litvanya Cumhuriyeti ile bilimsel, kültürel ve ekonomik bağlar kurmak istediklerini söyleyen Türker, bugün gerçekleştirecekleri ‘LiTurCo 2017’ proje pazarı eşleştirme çalışmaları ile uzun soluklu işbirliğinin ilk somut adımlarını hep birlikte atacaklarını kaydetti. Türker, yaklaşık 25 proje fikrinin sunulacağı etkinlikte ikili işbirliklerin, ekonomik ilişkilerin ve kalıcı dostluklarında da oluşmasını arzu ettiklerini ifade etti.
Eskişehir ‘yeni şehir’ olmuş, sonraki adım ‘akıllı şehir’
Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Audrius Brüzga, bugünden itibaren Litvanya- Türkiye arasındaki iletişim köprüsünü kuracak olan kişinin Zafer Türker olacağını belirterek, kendisinin liderliğinde iki ülke arasındaki işbirliklerin gelişeceğini ifade etti. Eskişehirli işadamlarının, Eskişehir’i hali hazırda ‘yeni şehir’ haline getirdiğini söyleyen Brüzga, bundan sonraki adımın ise ‘akıllı şehir’ olduğuna işaret etti.
Litvanya, Avrupa Birliğine açılan kapı niteliğinde
Brüzga, iki ülke arasındaki iş birliğinin önemine dikkati çekerek “Kafanızda neden Litvanya diye bir soru olabilir. Türkiye çok büyük bir ülke. 80 milyon nüfusa sahip. Litvanya’nın nüfusu 3 milyon. Bu iki ülke arasında çok ciddi iş fırsatlarının olduğunu düşünüyoruz. Litvanya işbirliğini değerlendirirken sadece 3 milyon nüfusa sahip bir ülke olarak değerlendirmeyin. Komşu ülkelerimizi de işin içine katarsanız eğer 8 milyonluk bir pazardan bahsedebiliriz. Litvanya, Avrupa Birliğine üye ülkelerden biri olduğu için 20 milyonluk bir pazara açılacak kapı niteliğinde” ifadelerini kullandı.
Neden Litvanya ile işbirliği yapmalısınız?
Eskişehirli işadamlarına, neden Litvanya ile işbirliği yapmaları gerektiğini anlatan Brüzga, “Biz, AB üyesi bir ülkeyiz. Avrupa pazarında iş yapan bir ülkeyiz. Litvanya bir ihracat gerçekleştirdiği zaman, aynı anda Avrupa Birliği’ne de bir ihracat yapıyor oluyorsunuz. Litvanya’da imalat yaptığınız zaman Avrupa Birliği üyesi ülkede o imalatı yapıyor oluyorsunuz. Bununla birlikte yapacağınız tüm aktiviteler, Avrupa Birliği’nde uygulanan mevzuat ve yönetmeliklere tabi. Schengen bölgesindeyiz. Para birimimizde AB ülkelerinde olduğu gibi Euro. İkinci önemli faktörde bizim coğrafyamız. Aynı Türkiye gibi jeopolitik konumumuzun sağladığı faydalardan maksimum faydalanmak amacı taşıyoruz ülke olarak. Türkiye, boğazda yer alan bir ülke. Litvanya’da, Baltıkların tam ortasında. Dolayısıyla bizler de Litvanya olarak doğu ile batının, kuzey ile güneyin kesiştiği geçiş noktalarının birinde yer almaktayız. Bugüne kadar işbirlikleri açısından bu konumumuzun faydalarını kullandık” dedi.
Ulaşım ve lojistikte güçlü bir konuma sahip
Litvanya olarak son derece modern ve çağdaş yatırımlar gerçekleştirdiklerini aktaran Brüzga, “Özellikle lojistik ve ulaştırma alanlarında son derece modern ve çağdaş yatırımlar gerçekleştirdik. AB ülkelerine baktığınızda en iyi otobana sahibiz. Bununla birlikte en iyi tren yolu ağına da sahibiz. Bütün Avrupa Birliğine tren yoluyla ulaşım sağlana biliniyor. Buna ek olarak da doğuda Rusya, Ukrayna hatta Türkiye’ye kadar bağlantı sağlanabiliyor. Aynı sizde olduğu gibi. Ankara- İstanbul arasında Yüksek Hızlı Tren projeniz var. Yüksek Hızlı Tren projesi tamamlandığında Litvanya, Finlandiya, Almanya ve tüm Baltık ülkeleri arasında ulaşım çok daha kolay hale gelecek. Lojistik anlamında da çok güçlü bir pozisyondayız” diye konuştu.
Finansal performansı oldukça başarılı
Litvanya’nın finansal performansı hakkında da bilgi veren Brüzga, “Son derece başarılı olduğunu görüyoruz. Hükümet bu konuyu gerçekten çok iyi yönetiyor. Bu sayede Litvanya yatırımları kendine çeken, yatırımların çok rahat bir şekilde yapılabileceği bir ekonomik ortam içerisinde yatırımcılarını bekliyor. Dünyada iş yapma kolaylığı isimli bir endeks var. Bu endekste 16’ıncı sıradayız. Son yılda 5 sıra atladık. Çünkü Litvanya’da bir şirket açmak istiyorsanız, bu şirketi üç günde açabiliyorsunuz. Vergi sistemimize baktığınızda son derece cazip olduğunu görüyoruz. Şeffaflık açısından. Yasalarımızın uygulanması ve kurumların düzenlenmesi anlamında çok iyi işleyen bir sistemimiz var. Kesinlikle Avrupa’da en hızlı, muhtemelen dünyada da en hızlı internet bağlantısına sahibiz. Litvanya’da yedi tane serbest ticaret bölgemiz var. Bu serbest ticaret bölgelerinde vergi avantajlarından faydalanabilirsiniz. Şirket açabilirsiniz, sağlamış olduğu imkanlardan faydalanarak imalat yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
İki ülke arasında 539 milyon Dolarlık bir ticaret hacmi var
Büyüme rakamları ve ihracat hacmi konusunda da bilgi veren Brüzga, “Küçük bir ülke olmakla beraber, ticaret anlamında dünyaya açılmış bir ülkeyiz. 2017 yılında Litvanya’nın büyüme rakamı yüzde 3.7 olarak gerçekleşti. Litvanya’da gerçekleşen ihracatın yüzde 60’ı AB ülkelerine oluyor. Buna ek olarak ikinci sırada Rusya ile ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat rakamlarımız ortalama 22 milyar Euro civarında. Türkiye ile Litvanya arasındaki ticaret hacminin de geliştiğini söyleyebilirim. Hali hazırda iki ülke arasında 539 milyon Dolarlık bir ticaret hacmi var. Geleneksel endüstriyel alanların yanı sıra yeni teknolojilere, inovatif teknolojilere de yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bunların arasında biyoteknoloji, bilgi teknolojisi, finansal teknolojiler var. Litvanya Merkez Bankası finansal teknolojiler anlamında gerçekten çok önemli çalışmalara imza attı.” dedi.
Eskişehirli işadamlarına yatırım daveti
Brüzga, Türkiye ve Litvanya arasındaki ticaret hacminin yeterli düzeyde olmadığını ifade ederek, Eskişehirli işadamlarını ülkesinde yatırım yapmaya davet etti. Brüzga, konuşmasına şöyle devam etti: “Litvanya olarak doğrudan yabancı yatırımlarımız devam ediyor. Bu yatırımları yaptığımız en önemli ülke Amerika Birleşik Devletleri. Onu, Birleşik Krallık takip ediyor. Ardından Almanya, Polonya ve Finlandiya geliyor. Son dönemde gerçekleşmiş en son büyük kıtalar arası yatırımımız 35 milyon Euro civarındaydı. Ne yazık ki Türkiye’ye bu kadar büyük rakamlarla bir yatırım gerçekleştiremedik. İki ülke arasında bir ticaret hacmi var. Ama böylesine muazzam, büyük yatırımlarımız henüz mevcut değil. Bu tarz yatırımlara açığız. Lütfen bu konuya eğilin. Litvanya pazarında neler yapabilirsiniz, buna bir fırsat penceresi var. Kendi işiniz için, iki ülke arasındaki işbirliği için çok önemli yatırımlarda bulunabilirsiniz.”
‘Eskişehir’de üretildi’ söylemi bizim için büyük önem taşıyor
Eskişehir Sanayi Odası Başkan Adayı Celalettin Kesikbaş, Litvanya ile kurduğu iş ilişkileri sonucu elde ettiği deneyim ve izlenimleri katılımcılarla paylaştı. Litvanyalı iş adamlarının son derece güvenilir, teknik ve iyi insan ilişkilerine sahip olduğunu anlatan Kesikbaş, bu anlamda Litvanya ve Eskişehir arasında çok ciddi bir işbirliği potansiyeli olduğunu söyledi. Özellikle Eskişehir vurgusu yapan Kesikbaş, “Eskişehir’de üretildi’ söylemi bizim için çok büyük bir önem taşıyor” dedi.
Eskişehir inovatif, açık fikirli insanların yaşadığı bir şehir
Kesikbaş, Litvanyalı işadamlarına Eskişehir’den bahsederek “Eskişehir gelişmekte olan bir şehir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, ilk ulusal uçağı, ilk ulusal arabanın yapılmış olduğu şehir. Biz şehrimizle gurur duyuyoruz. Çünkü inovatif, açık fikirli insanlar yaşıyor şehrimizde. Misafirperverlik açısındansa sorulmaya bile gerek yok. Gerçekten çok misafirperveriz. Buraya geldiğinizde kendinizi evinizde hissedersiniz her zaman. Eskişehir’de çok güzel bir sosyal hayat var. Gelecekte yapılabilecek potansiyel yatırımlarınız için harika bir fırsat diye düşünüyorum. Litvanya’nın, Eskişehir’de yapmış olduğu yatırım rakamlarına baktım. Son derece sınırlı. Bu konuda belki yeniden düşünebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Neden Eskişehir ile işbirliği yapmalısınız?
Eskişehir Sanayi Bölgesi’nde yapılabilecek yatırımlar hakkında bilgi veren Kesikbaş, “Eskişehir’de iki tane üniversitemiz var. Organize Sanayi Bölgemiz çok güzel. Eskişehir’de çok güçlü bir şekilde faaliyet gösterdiğimiz bazı sektörler var. Bu sektörleri sayacak olursak havacılık ve uzay endüstrisi, savunma endüstrisi, makine üretimi, metal ürünleri endüstrisi, beyaz eşya tedarikçi endüstrisi, bu anlamda Türkiye’de bir numara olduğumuzu düşünüyorum. Seramik ve toprak bazlı üretim endüstrisi ve demiryolu endüstrisi” diye konuştu.
Büyümeyi gerçekleştirmek için en büyük aracımız ihracat
Kesikbaş, Litvanya- Türkiye arasındaki toplam ticaret hacminin düşük olduğunu, ancak büyüme potansiyeli bulunduğunu belirterek, “Buradaki işbirliği sayesinde daha üst düzeylere taşıyabiliriz. Endüstri olarak, Eskişehir olarak her zaman büyümenin önemini vurguluyoruz. Ama büyümeyi gerçekleştirmek için en büyük aracımızın da ihracat olması gerektiğinin de altını çiziyoruz. Bu sadece Eskişehir için değil tüm Türkiye için geçerli” dedi.
İnşallah 2019 yılında yerli arabamızı Eskişehir’de üretiyor olacağız
Eskişehir’e yatırım yapmanın avantajlarından da bahseden Kesikbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehrin lojistik olarak çok ciddi avantajları var. Demiryollarının ve karayollarının kesişim noktasında bulunuyor. İnsan kaynakları açısından baktığımız zaman son derece eğitimli insan kaynağı mevcut şehrimizde. Entelektüel kapasitesi de yüksek. Çünkü iki tane üniversitemiz var. Bununla birlikte sosyal hayatı çok renkli ve modern. Ankara ve İstanbul ile çok yakın bir konumda. Kesinlikle gurur duyduğumuz bir nokta var ki, yüksek hızlı tren setlerinin, parçalarının hepsi Eskişehir’de, TÜLOMSAŞ A.Ş.’de üretilecek. İnşallah 2019 yılında yerli arabamızı Eskişehir’de üretiyor olacağız. Siz konuşmanızda Eskişehir için ‘akıllı şehir’ kavramını kullandınız. Biz daha farklı bir kavram kullanıyoruz; ‘Siber Şehir.”