ESKİŞEHİR’DE OHAL BASKISI ARTIYOR

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal'le (OHAL) birlikte çıkarılan 28 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 113 bin 440 kamu görevlisi ihraç ihraç edildi. Eskişehir’de ise OHAL nedeniyle basın açıklamasına katılan öğrenciler yurtlarından atılıyor, müftülük nikahını protesto eden kadınlara para cezası veriliyor.

OHAL,1,5 yılını doldurdu. Onbinlerce kamu görevlisi ihraç edildi, yüzlerce dernek, belediye, basın yayın organı kapatıldı.

Eskişehir Demokrasi İçin Dayanışma Platformu, OHAL sürecinin  uzatılmasının ülkeye yapılan en büyük kötülük olduğunu belirterek, OHAL’in kaldırılmasını talep etti.

“Tek bir kişinin akşam aklına gelen, sabah kanun oluyor”

Platform adına açıklama yapan DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, 16 aylık sürede anayasanın fiilen ilga (bir şeyin varlığını ortadan kaldırma) edildiğini, yasama, yürütme ve yargının tamamen tek bir kişinin emrine verildiğini söyledi.  Türkiye Cumhuriyeti’nin artık anayasada iddia edildiği gibi ‘demokratik, laik, sosyal hukuk devleti’ olmadığını ifade eden Ayaz, “Tek bir kişinin akşam aklına gelen, sabah kanun olabilmektedir. Yaz saati uygulamasından, kış lastiğine kadar darbe girişimiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan hemen her konu KHK’lar ile düzenlenmektedir” dedi.

“OHAL kararnameleri ile kanun değiştirilemez, kanun yapılamaz”

OHAL karanameleri üzerinde yargı denetiminin olmadığını belirten Ayaz, “OHAL kararnameleri, hiçbir denetime tabi olmayan keyfi bir süreç halinde götürülüyor. Bu bakımdan hukuka aykırıdır. Kararnameler OHAL ilan nedeniyle bağlantılı olmalıdır. Süre bakımından kararnameler geçici olmalı. OHAL kalktığında bunlarda kalkmalı OHAL kararnameleri ile kanun değiştirilemez, kanun yapılamaz. Ama OHAL kararnameleri ile pek çok kanun yeniden yapılmakta. Bunlar OHAL’in kalıcı olma tehlikesini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

OHAL’in 1,5 yıllık bilançosu: 113 bin ihraç

OHAL ile birlikte çıkarılan 28 Kanun Hükmünde Kararname ile bugüne kadar 113 bin 440 kamu görevlisinin ihraç edildiğine dikkat çeken Ayaz, “Toplam 48 sağlık kuruluşu, 2 bin 325 özel eğitim kuruluşu 15 vakıf yükseköğretim kurumu, 19 sendika ve konfederasyon kapatıldı. 969 şirkete kayyum atandı. 6 haber ajansı, 65 gazete, 20 dergi, 34 radyo kanalı, 31 televizyon kanalı ve 29 yayınevi, dağıtım şirketi kapatıldı. 31 Ağustos 2017 tarihi itibariyle kapatılan dernek sayısı bin 412, vakıf sayısı da 139. 1’i MHP ve 4’ü AKP olmak üzere 94 belediyeye kayyum atandı” diye konuştu.

“Eskişehir’de OHAL baskısı artıyor”

KHK’ların Türkiye’de büyük bir rahatsızlığa yol açtığını savunan Ayaz, Eskişehir’de de demokrasi isteyenler üzerinde OHAL baskısının arttığına dikkat çekti. Eskişehir’deOHAL yasasının içeriğinde faydalanarak yeni uygulamaların gündeme getirildiğini belirten Ayaz, “Basın açıklamasına yazılı başvuru, para cezası kesmek, basın metnini önceden istemektedir. Basın açıklamasına katılan öğrenci yurttan atılmakta, kredisi kesilmektedir Bu sürecin uzatılması ülkeye yapılan en büyük kötülüktür. OHAL acilen kaldırılmalı, demokrasiye dönülmelidir” ifadelerini kullandı. 

Haberler