BÜYÜKERŞEN: “ESKİŞEHİR TARİHİNDE SU TEMİNİNE KARŞI KİŞİLER OLARAK ANILACAKLAR”

Ayşe Kaytan Uçak sordu Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yanıtladı

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında yapımına başlanan Aşağı Ilıca İçme Suyu Barajı siyasi nedenlerle birçok kez engellendi.  Yapımı tamamlanma aşamasına gelen baraj için gerekli olan ödenek, geçtiğimiz hafta ESKİ Genel Kurulu’nda AK Partili üyelerinin oylarıyla 2018 bütçesinden çıkarıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Aşağı Ilıca İçme Suyu Barajı ile ilgili son gelişmeleri konuştuk.  

Hocam, Aşağı Ilıca Barajının öncesi çok konuşuldu. Son durum nedir?  

Aşağı Ilıca Barajı’nın, bilindiği gibi altı yıl önce yapım işini durdurmuştuk. Ancak geçen süre içerisinde barajın dörtte üçü biten duvarı nedeniyle vadi su tutmaya başlamış ve su seviyesi duvarın yapılan kısmını aşma riskini ortaya çıkarmıştı. Suyun duvarı aşması halinde vadinin alt tarafında yer alan bahçeler, tarlalar ve iskan yerlerinin sel felaketine uğraması söz konusuydu.

“Vali Azmi Çelik devreye girdi”

Bu durum karşısında sorumlu kim olacaktı? Vaziyeti o dönemdeki Eskişehir Valisi Sayın Azmi Çelik’e bildirdik. Kendisi konuyla yakından ilgilendi. Baraj duvarının ivedi tamamlanması ve taşkın tehlikesinin giderilmesinin kaçınılmaz olduğunu gördü. Bize, bunun için Valiliğe yeni bir müracaatta bulunmamızı istedi. Bu arada konuyu Toprak Komisyonuna da tekrar incelenmesi için intikal ettirdi. Komisyon su tutan vadide artık tarım yapılamayacağını tespit etti. Konu bu kez de Valilik tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na görüş için yollandı. Bakanlıktan gelen cevapta: ‘Konuyla ilgili teknik raporlar hazırlatılıp, Bakanlığın raporları tetkikinden sonra kararını vereceği’ yer alıyordu. Valilik, gerekli teknik raporları temin ederek, bakanlığa yolladıktan sonra ise durumu bu raporları da dikkate alarak inceleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı baraj duvarı inşaatının kalan kısının yapımına devam edilmesinin uygunluğu yolundaki görüşü Valiliğe, Valilikten de ESKİ’ye bildirildi.

“Bakanlığa barajın seçimlerden önce hizmete sokulmaması için baskı yapılıyor…”

Böylece, ESKİ tehlike riskini de dikkate alarak, hızla baraj duvarını tamamladı. İşte bu sırada AKP Eskişehir Milletvekillerinden biri- ki baraj duvarı temelinde taşeron olarak sahip olduğu iş makinelerini bile kullandığı bilinen ve vekilliği dışında bir başka siyasi unvanı, görevi olan zatın, Bakanlığa siyasi baskı yaparak ‘her ne olursa olsun, seçimlerden evvel bu barajın hizmete sokulmaması yolunda’ talimat yağdırdığı kulağımıza gelmeye başladı.


 

“Bakanlık harekete geçti, bitmiş inşaatın durdurulmasıyla ilgili idari karar aldı”

Bu arada Vali Azmi Çelik, Eskişehir’deki hizmet süresi daha yılını henüz tamamlamışken Merkez Valiliğine alınarak, yerine Mersin Valisi Özdemir Çakacak getirildi. Söz konusu milletvekili tarafından harekete geçirilen Bakanlık, yeni Valiye yazı göndererek bitmiş inşaatın durdurulması ve konunun yeniden dava konusu yapılarak bu sonuca göre hareket edilmesi yolundaki idari kararını yolladı. Doğal olarak Valilikte bu idari kararı Büyükşehir Belediyesi’ne bildirildi


 

Peki bu durumu nasıl açıklarsınız?


 

Bir kere baraj duvarı yükseltilme işi tamamlanarak taşkın riski bir ölçüde güvenliğe kavuşturulmuş oldu. Kaldı ki baraj suyunu üst seviyeden şehre gönderecek, hatta elektrik üretebilecek ‘üst savak’ inşaatı da bir ölçüde sonuna gelinmişti. Geriye savaktan alınacak suyun borularla ve cazibeyle Eskişehir’deki su depolarına getirilmesi kalmıştı.

ESKİ Genel Kurulu’ndaki tartışma bu son safhayla mı ilgiliydi?

Evet.2018 yılı ESKİ Faaliyet ve Performans raporunda Aşağı Ilıca Baraj suyunun, yani yatırım programında yer alması gerekiyordu. Ayrıca ESKİ bütçesine, gerekli su borularının alınıp Eskişehirlileri membaa suyu kalitesinde olan bu suyu getirmek için gerekli ödeneğin konması gerekiyordu.

“Eskişehir tarihinde su teminine karşı kişiler olarak anılacaklar”

Nitekim ESKİ Genel Kurulu’na teklif olarak gelen 2018 yılı bütçe önerisi, bütçe komisyonunda ve genel kurulda çoğunlukta olan AKP’li üyeler tarafından bütçeden çıkarıldı. CHP’li üyelerin bütün karşı çıkışlarını ve Büyükşehir Belediye Başkanı olarak benim ‘Ne yaptığınızın farkında mısınız? Bir şehir halkı için son derece hayati bir konu olan su teminine karşı çıkıyorsunuz. Sizler bu kafa ile kuraklık dönemlerinde, Cuma günleri abdest alacak su bile bulamayacaksınız. Bugün ki halk ve gelecek kuşaklar sizleri bu ibretlik kararınızla anacaklar. Eskişehir tarihinde su teminine karşı kişiler olarak anılacaksınız’ diyerek uyararak ve belki tehriri müzakere isteyerek kararlarını düzeltirler diye düşündüm. Ama söylediklerimizin de bir faydası olmadı.  

Haberler