Şehrimizin değerlerinden bahsetmeye devam ediyoruz. Bu hafta köşeme konuk aldığım sanatçılar müziğe farklı bir soluk getirmiş kişiler. Samimi ve sıcak kurdukları insan ilişkileri ile sekiz yıldır sahnede müziğe farklı bir soluk katıyorlar. Belki de çok zor bir iş yapıyorlar. Geceleri sahneye çıkmak, sevdiklerinin yanında olmamak zor olsa gerek. Ama onlar işlerini severek yapıyorlar ve sahnede adeta coşuyorlar.
Bahsettiğimiz kişiler BUSELİK 5’Linin değerli üyeleri..
Buselik 5’li…. Ne kadar da orijinal bir isim… Yaptıkları iş, kurdukları grup dillere destan. Sekiz yıldır farklı mekanlarda sahne alıyorlar. Gittikleri yerleri de neşelendiriyorlar.
İnanın onları dinlediğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Karşınızda BUSELİK 5’Lİ GRUBU….
Eskişehir’in tanınan ve bir o kadar da sevilen gruplarından birisisiniz. Buselik 5’li hikayesini anlatır mısınız?
Biz Buselik 5’li grubunu 2011 yılında kurduk. O dönemde benim şefliğini yaptığım TSM korolarında da beraber çalışıyorduk. Ben aynı zamanda da ut sanatçısı olarak çeşitli sanatçılarla çalışıyordum. Eskişehir’de TSM grup müziği yapan bizim gibi bir grup yoktu ve biz bu grubu kurduk. Hemen grup arkadaşlarımla birlikte repertuvar çalışması ve provalara başladık. Öyle aman aman da bir prova yapmadık. Repertuvarı koro şarkıları, güncel TSM ve fantezi tarzda oluşturduk. Ve gece çeşitli Restoran ve barlarda çalışmaya başladık.
İsminiz o kadar orijinal ki , akılda kalmaması imkansız. Nerden aklınıza geldi?
Buselik 5’li isminin isim babası benim. (Cem Aksu) Buselik bildiğiniz üzere TSM makamlarından biri. Makamı oluşturan kalıbın ilk ses grubu da beş sesten oluşuyor. Ve makamın genel yapısında arıza (yani bemol ve diyez) ses yok. Biz de hem beş kişiyiz hem de arıza ses aramızda olmadığı için grubun adını önerdim ve arkadaşlarım da çok beğendi. Bu isimle de örtüştük, tanınmaya başladık.☺️
Grubunuz içerisindeki kişileri tanıyalım?
Grubumuzun solisti değerli dostum ve sevgili büyüğüm Ertan Alkılıçgil. Kendisi yıllarını musikiye vermiş değerli bir solist. İyi bir gazelhan. Aynı zamanda da Eskişehir’in en eski sahne solistlerinden. 1980’li yıllarda Eskişehir’de sahne yapmış çok beğenilen bir sanatçı. Güncel şarkıları da takip eden bir solistimizdir.
Aynı zamanda başarılı bir eskrim sporcusudur.
Ben Cem Aksu, grubun udisiyim. 16 yaşında Eskişehir Halk Eğitimi Merkezi TSM korosunda Şef Hüseyin Erbay hocanın yönetiminde çalışmalara başladım. Daha sonra o dönem TRT Ankara radyosu ut sanatçısı Hüseyin İpek’ten ut dersleri aldım.
Odunpazarı Belediye konservatuvarı kuruluşunda saz sanatçısı ve ut hocası olarak görev yaptım. Eskişehir TMMOB, TEGV, Eczalık Fak. Mez. Derneği TSM Korosu ve Odunpazarı Kent Konseyi TSM korosu kurucu şefliğini yaptım. Bunların hepsinde de şu anda birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarımın desteği ile yaptım. Müziğin dışında İki Eylül OSGB ortağı ve Pazarlama Müdürlüğü görevini yapıyorum.
Kanun Sanatçımız Halil Kader; Kendisi Aydın’lıdır. Emekli Hava Astsubayıdır.
Eskişehir’de görev yaptı ve buradan emekli oldu. Eskişehir’e de yerleşti. Kendisi İzmir’de görev yaptığı yıllarda çeşitli korolarda bulunmuş bir arkadaşımız. Kanun ile birlikte keman, ut ve bağlama da çalmaktadır.
Keman Sanatçımız Ömer Alkılıçgil. Soyadından da anlaşılacağı üzere solistimiz Ertan Beyin oğludur. Grupta keman ve gitar çalmaktadır. Aynı zamanda farklı gruplarla jaz konserleri yapmaktadır. Bursa Uludağ Üniversitesi müzik bölümü mezunudur.
Vurmalı Sazlarda da Abdullah Coşkun yer almaktadır. Kendisi aynı zamanda konfeksiyon hazır giyim sektöründen emeklidir. Müzikte 41.yılını kutluyor bu yıl.
Müziğin sizin için anlamı ve önemi nedir ?
Müzik bizim için vazgeçilmez bir tutku. Yaşam biçimi oldu. Severek sanatımızı icra etmeye çalışıyoruz. Sosyal çevrede yüreklere akmanın en sıcak yoludur müzik.
Genelde geceleri çalışıyorsunuz, bu bir takım zorlukları vardır. Bunlardan bahseder misiniz?
Geceleri çalışmak tabii ki yorucu ama günü bu şekilde planlıyoruz. Günün dinlenme ve diğer işlere pay edince çokta zorluğu kalmıyor. Tabii ki beslenme ve uyku düzenine sahip çıkmak önemli bir nokta.
Genelde Türk Sanat Müziği ağırlıkta mı repertuvarınız? Diğer tarzlarda var mı?
Repertuvarımızı oluştururken ağırlıkta TSM şarkıları olmak kaydıyla güncel sevilen diğer şarkıları da icra ediyoruz.
Eskişehir’deki eğlence sektörünü nasıl buluyorsunuz? Değerlendirebilir misiniz?
Eskişehir’in eğlence sektörü müthiş gelişti.
Biz dönem dönem şehir dışında da programlarda oluyoruz. Çok farklı şehirlerde farklı konseptleri görüyoruz. Eskişehir bu bağlamda müthiş bir yer. Hizmet kalitesi lezzet ve müzik olarak birçok büyük şehirden daha iyi.
Buselik Beşli’yi dinlemek istersek nerede bulacağız?
Buselik5’li grubunu şu anda Eskişehir Meyhane’de Çarşamba, Cuma, Cumartesi akşamları dinleyebilirsiniz.
Bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkürler. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Hüseyin Bey size ve ekibinize çok teşekkür ederiz. Buselik 5’li Grubuna zaman ayırdığınız için. Son olarak sevgili dostlarımıza müzikten kopmamalarını çocuklarının istek ve kabiliyetleri doğrultusunda sanatla ilgilenmeleri konusunda destek olmalarını hatırlatmak isterim. Sanatla uğraşan nesiller insan, hayvan sevgisiyle dolu ve çevreye karşı duyarlı nesiller oluyor.