Gebeliğin doğru ve zamanında takibi çok önemli

Son regl döngüsü tarihinden 40 hafta sonra tamamlanması gereken doğal gebelik sürecinin, birtakım faktörler nedeniyle 37. haftadan önce tamamlanmasıyla oluşan prematüre doğumlarda son yıllarda önemli bir artış yaşanıyor.
Erken doğum olarak bilinen prematüre doğumların sonucunda bebeklerde önemli sağlık sorunları görülebiliyor. Gelişimini tamamlayamadan doğan bazı bebekler ise maalesef hayatını kaybediyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlem Özgür Gürsoy, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında gelişmekte olan tıbbi bakım şartları ve gebeliğin uzmanlar tarafından doğru ve zamanında takibi ile prematüre doğan bebeklerin yaşama şansının giderek arttığını söyleyerek konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Anne veya bebekten kaynaklanabiliyor
Prematüre doğuma neden olan pek çok faktör bulunuyor. Bu faktörlerden bazıları anne ile bazıları da bebekle ilgili olabiliyor. Anneden kaynaklanan nedenler arasında gebelik süresince yetersiz bakım, yetersiz ve yanlış beslenme, 18 yaş altı veya 35 yaş üstünde gebelik, erken doğum hikayesi, gebelikte tansiyonunun yükselmesi, fiziksel ve ruhsal travmalar, ilaç kullanımları, sigara ve alkol kullanımı sayılabiliyor. Bebekle ilişkili nedenler arasında ise genellikle ikiz, üçüz gibi çoğul gebelikler, Down Sendromu gibi bebeğin genetik bozuklukları ve enfeksiyonlar oluyor. Bunun yanı sıra rahim ve bebek kordonu ile ilgili sağlık sorunlarının da erken doğuma neden olabildiğini söyleyen Dr. Gürsoy, “Erken doğumlara neden olabilen bu faktörlerin önemli bir kısmı engellenebiliyorken; genetik sağlık sorunları veya birtakım ağır tablolarda prematüre doğumların gelişmesi kaçınılmaz olabiliyor” dedi.


Doktor takibinde olmak önem taşıyor


Erken doğumlar, üç ana başlıkta sınıflandırılıyor. 24-31 gebelik haftasında doğanlar birinci grup ileri derece prematüreler; 32-35 gebelik haftasında doğanlar ikinci grup orta derecede prematüreler ve 36-37 gebelik haftasında doğanlar üçüncü grup prematüreler olarak adlandırılıyor. Yaklaşık 15 yıl öncesine kadar 28. haftadan önce doğan bebeklerin yaşam şansının olmadığının düşünüldüğünü söyleyen Dr. Gürsoy, artık günümüzdeki modern yeni doğan yoğum bakım üniteleri sayesinde 24 hafta ve 1000 gramın altında doğan bebeklerin dahi yaşam şanslarının olduğunu ifade ediyor. Dr. Gürsoy, doktor takibi ve hastane donanımının önemine şu sözlerle dikkat çekiyor:
“Prematüre bebeklerin görülme sıklığının azaltılması için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları tarafından gebeliğin doğru ve zamanında takibi ciddi şekilde önem teşkil ediyor. Önlenemeyen erken doğumların sonucunda karşılaşılan prematüre bebeklerin bakımında ise donanımlı ve modern bir yenidoğan yoğun bakım ünitesi bebeğin yaşam şansını oldukça artırıyor. Prematüre bebeklerin yaşayabileceği birçok problem; doktorun gebelik sürecini doğru şekilde yönetmesi sayesinde önlenebiliyor.”

Haberler