SAHNEYE VERİLMİŞ EMEĞİN ADI; AHMET ERTAP

Eskişehir’de kültür ve sanata katkı sunan kişilerle sohbetlerimiz devam ediyor. Bu haftaki konuğumuz çok farklı birisi. Bu zamana kadar hep sahne önündeki kişilerle söyleşiler yaptık. Bu zamana kadar söyleşi yaptığımız kişiler gerek Eskişehir gerekse de tüm Türkiye’de tanınan kişilerdi. Fakat bu hafta bir değişiklik yapayım istedim. 17 yıldır Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın severek izlediğimiz oyunlarının dekorlarını yapan, yeri geldiğinde uygulayan bir kişiyi sizlerle buluşturayım istedim. Gördüğümüz güzel ve heybetli dekorlar Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Tiyatroları için ayrılmış bölümünde usta eller tarafından gerçekleştiriliyor. Bunlardan birisi Ahmet Usta bir diğeri de Erdinç Usta. Bütün gönüllerini koyarak önlerine gelen tasarımları hayata geçiriyorlar. Biz onları görmüyoruz bile.  Sahne arkasında emek veren bütün emekçiler şehrimizde tiyatronun daha iyi olabilmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Hepsine sıradan bir izleyici olarak teşekkür ediyorum. İyi ki varlar. Onları da sizlerin huzurlarına çıkarmaya devam edeceğim. Fakat bu haftaki konuğum, bir ömür sahne tozunu yutmuş ve yutmaya devam eden Ahmet Usta. Tiyatro için büyük gelen tahta ve demir parçaları onun eliyle harika bir dekora dönüşüyor. Güzel bir röportaj oldu. Umarım beğenirsiniz.

Buyurun; Sahneye emeğini koyan adam…AHMET USTA

Ahmet Ustacım, kendini kısaca bize tanıtabilir misin?

13 Mayıs 1958 yılında Eskişehir’de doğdum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. 1970 Yılından itibaren ahşap ustası olarak bu mesleğe başladım. 1982 Yılında; Anadolu Üniversitesi Sinema – Televizyon bölümünde reklam, film, tiyatro projelerinde dekor işlerini gerçekleştirdim. 2003 yılında emekli olduktan sonra, çeşitli yapımlarda realizatör ve tasarımcısı olarak çalıştım. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sui Generis Tiyatro’da Şenlik Çıkmazı oyununun dekor tasarımını gerçekleştirdim. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının birçok projesinde dekor realize işlerini gerçekleştirdim. Halen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında görevimi sürdürmekteyim.

Kurulduğu günden bu yana, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde dekor işleri yapıyorsun. Bu süreç nasıl başladı, anlatabilir misin?

Emekli olduktan sonra Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde çalışmaya başladım. Değerli Hocam Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi’nde çalıştığım dönemde beni tanıyordu. İşlerimi hep takdir etmiştir. Onun da takdiri ile bu güzel yuvada işe başladım. Sıcak bir yuva olarak gördüğüm aile içerisinde birden fazla dekor oluşturdum. Yanımda çalışan arkadaşlarımla birlikte zevkle bu işi gerçekleştirdik. İyi ki de böyle bir kurumun içerisindeyim. Bu konuda değerli Hocam Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e çok teşekkür ediyorum. Şehrimizi dekore ettiği gibi tiyatromuzun da bir yere gelmesinde çok büyük çaba harcadı. Ona minnettarız. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde çalışmaktan büyük gurur duyuyorum. 

Dekor tasarımcıları sana bütün dokümanları getirdikten sonra dekoru oluşturma süresi nedir?

Dekor tasarımcıları projeyi getirdikten sonra projenin açılımına göre 15 gün ile 1 buçuk ay arasında işi tamamlayabiliyoruz.

Tiyatro dekoru yapmak, normal bir yapı işinden farklı olsa gerek. Bu konuda ne söylersin?

Tiyatro dekoru yapmak diğer işlerden farklı tabii.  Çünkü sahne ustalığı ağırdır, emek ister, sevgi ister... Sevgi ile olan her iş güzeldir. Ben sahneleri seviyorum…

Bu zamana kadar seni zorlayan bir dekor işi mutlaka olmuştur. Hangi oyun için söyleyebilirsin?

İşimi severek yaptığım için bugüne kadar hiçbir sahne beni yormamıştır. Hepsi ile ayrı ayrı uğraştık. Bir iş sevilince eğlenceli bile oluyor.

Son dönemde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda prömiyer yapan ‘Evcil’ adlı oyunun dekor tasarımı sana ait. Yapım işinin haricinde tasarım işi de var. Bunun hakkında ne söylemek istersin?

Tasarımını yaptığım Evcil oyununun yönetmeni ile beraber karar verdik. O da bana güvendi.  Ortaya güzel bir proje çıkması için birlik olup hem tasarladık hem uygulamasını yaptığımız güzel bir oyun çıktı.

Şu anda Largo Desolato adlı oyunun dekorunu yapıyorsun. Nasıl bir süreç?

Şu anda Largo Desolato adlı oyunun rahat bir süreçte geçtiğini söyleyebilirim. Ayrıca Mevsimler adlı çocuk oyununa tasarımcı olarak yönetmen Ali EYİDOĞAN ile beraber yeni çalışmalarına başladık.

Bu yoğunluğunda bize zaman ayırdığın için çok teşekkürler. Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?

Ben teşekkür ederim. Böyle bir organizasyonda bulunma imkanı sunan Sayın: Yılmaz BÜYÜKERŞEN hocama sonsuz teşekkür ederim. Onun yanında görev yapmak bana ayrı bir mutluluk katıyor. Herkese çok çok teşekkürler. Tiyatroyu seviyorum, elimden geldiğince de çalışmaya devam edeceğim.

                                                                                                                                   

                        

Haberler