Dayar’ın işletmesinde 45 farklı çeşit fasulye bulunuyor. İlhami Dayar, sattığı fasulyeleri temin edebilmek için Erzurum, Adıyaman, Erzincan, Bolu gibi yörelere gidip, alacağı fasulyeleri yerinde görüyor. Onlarca farklı fasulye çeşidinin bir arada bulunduğu işletmedeki bazı fasulye cinsleri ise görenleri hayrete düşürüyor. Özellikle küçücük olan Adıyaman’a özgü 'maş' fasulyesi ilk bakışta mercimeğe benzediği için müşteriler tarafından ilgi görüyor.
Fasulye konusunda çok iddialı olduğunu belirten İlhami Dayar, Eskişehir’deki bütün meslektaşlarının elinde bulunan fasulye çeşitlerinin işletmesinde bulunan fasulye çeşitlerinden daha az olduğunu söyledi. Dayar, “Dükkanımız da şuanda bulunan 45 farklı fasulye çeşidi var. Bu konuda biraz iddialıyız. Eskişehir’de bu işi yapan bütün esnafların elindeki fasulye çeşitlerinin toplamı, bizimkinin yarısı kadar dahi yoktur. Fasulye çeşitlerinin hepsini nerelerde meşhursa gidip o yörelerden temin ediyoruz. Mesela bizim gidip getirdiğimiz fasulye çeşitlerine örnek olarak; Bolu Göynük fasulyesi, Bombay fasulye, Erzincan fasulyesi, Konya yöresinin fasulyesi, Erzurum İspir fasulyesi, Adıyaman yöresinin 'maaş' fasulyesi, Ege Bölgesi’nin 'börüce' fasulyesi var. Alacağımız ürünü mutlaka gözle ve elle temas etmeden almıyoruz. Nereye gitmemiz gerekiyorsa gidiyoruz. Gittiğimiz yerlerde yeni mahsul mü, eski mahsul mü diye bakıyoruz. Bir tek bizim iş yerimizde satılan fasulye çeşitlerimiz var" dedi.
Eskişehir’e gezme amaçlı gelenlerin fasulye çeşitlerini görünce merak ettiklerini, ürünlere ilgi duyduklarını anlatan Dayar, "Bizim kartımızı alıyorlar ve daha sonra onlara bulundukları yere kargoyla fasulye gönderiyoruz. Türkiye’nin birçok yerine gönderiyoruz. Gönderdiğimiz yerlere örnek olarak İstanbul, Bursa, Antalya, Ankara ve Urfa’yı verebilirim. Fiyatlara göre 6 liradan 40 liraya kadar fasulye çeşidimiz var. 45 çeşit fasulye sattığımız için ihtiyacı karşılayabiliyoruz. Örneğin sabah bir müşterimiz geldi. İnternetten İspir fasulyesi getirtmiş ama hiç memnun kalmamış. Bizim burada da İspir fasulyesini görünce çok hoşuna gitti. Aldı ve fotoğrafını çekti. Sosyal medyada paylaşacağını beyan etti” diye konuştu.
“İlk defa görenler bu fasulye mi? mercimek mi? diyor”
Adıyaman’a özgü 'maş' fasulyesini ilk defa görenlerin çok şaşırdıklarını belirten İlhami Dayar, “Maş fasulyesini ilk defa gören insanlar, “Bu fasulye mi, Mercimek mi?” diyorlar. Maş fasulyesinin hücre yenileyici özelliği vardır. Somalili, İranlı, Özbek, Kırgız müşterilerimiz var. Bu insanlar geldikleri zaman maş fasulyesini görüyorlar. Bildiklerinden dolayı hemen alıyorlar” dedi.