Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.
Meme kanseri, hiçbir kadının aklına bile getirmek istemediği sağlık sorunlarının başında yer alıyor. Dünya üzerinde her yıl yüzbinlerce kadın bu durumdan etkilenirken Türkiye’de de her 8 kadından birinde görülme riski bulunuyor. Bazı sinyaller vererek gelen meme kanserinde, belirtileri gözden kaçırmamak ve erken tanı koymak hayati önem arz ediyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, meme kanseriyle ilgili kadınlara uyarılarda bulundu.
“Her kadının meme dokusu aynı değildir”
Meme kanserinin tedavisinin mümkün olduğunu belirten Dr. Oruk, her kadının meme dokusunun farklı olduğunu ve bunu kendilerinin tanıması gerektiğini söyledi. Kadınların bu konuda kendilerini muayene edebileceklerini aktaran Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, “Meme kanseri, maalesef 8 kadından birisinde açığa çıkıyor. O yüzden diğer kanserler değil de meme kanseri farkındalık ayı olarak var. Nedenlerden birisi de tedavisi mümkün olan bir kanser grubu. Erken teşhis ettiğinizde kür şansı olan bir kanser grubu olduğu için özellikle üzerine çok düşüyoruz. Kadınlar başımızın tacıdır onlara bir şey olsun istemiyoruz. O yüzden özellikle kadınlarımızdan istediğimiz doktora gelerek yılda bir veya 6 ayda bir periyodik muayenelerini olacaklar ama bunu evde de kendileri de yapabilirler. Memelerini tanıyacaklar. Meme dokusunu bilecekler. Her kadının meme dokusu aynı değildir. O yüzden ayda bir özellikle banyodayken kendi meme dokularını muayene etmelerini istiyoruz. Meme dokusuna alışsınlar ki farklı bir yapı oluştuğunda bize arada bir gelsinler. Alıştıkları bir dokunun haricinde; bir sertlik, dokuda çekilme, ciltte çekilme, meme başında kanlı bir akıntı tarzı kanser lehine olabilecek bulgulara erken tespit ettiklerinde hemen doktora gelecekler. O zaman erken teşhis hayat kurtaracaktır" dedi.
“Olabildiğince emzirmek riski azaltacaktır”
Özellikle emzirmenin meme kanseri riskini azalttığını dile getiren Uzman Dr. İhsan Oruk şunları aktardı:
“Çalışan dokuda hasar az oluyor. Hani atasözümüz vardır işleyen demir parıldar. Meme doku ne kadar çok süt verirse o kadar çok risk azalıyor. Çok emzirmek gerekiyor. Bu şekilde meme dokusu görevini yapmış oluyor. Bu şekilde nedir ne kadar çok görevini yaparsa riski minimuma düşürmüş oluyorsunuz. Kanser riski azalıyor. Çocukları olduğu zaman da eğer mümkünse en az iki yıl iyi bir süt vermek riski azaltacaktır.”
“Yılda bir muhakkak periyodik muayenelerini olsunlar”
Kadınları dikkatli olmaları konusunda uyaran Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, “Kadınlarımızdan istediğimiz düzenli hekim muayenesini ihmal etmemelerini istiyoruz. Hekim muayenesiyle eğer uygunsa meme ultrasonu ile momografiyi birlikte yapmaları. Bu bir masanın ayakları gibidir. Bunu birlikte değerlendirdikten sonra ancak ve ancak bir kanserden veya bir hadiseden şüphelenip daha ileri bir inceleme yapabiliriz. O yüzden hastalarımızdan istediğimiz yılda bir muhakkak periyodik muayenelerini yapmaları hekim önerisi varsa 6 ayda bir veya 3 ayda bir mevcut tabloya göre değerlendirme yapmaları ama asıl önemlisi kendilerini muayene etmelerini unutmamaları. Ayda bir muhakkak özellikle banyodayken meme kontrollerini yaparak gelişebilecek bir kanser bulgusu varsa erken teşhisi ön plana çıkartmış olacağız” ifadelerini kullandı.