Saraç, “LYS-YGS ayrımı kaldırılacak. Dört puan türü olacak” demiş ve sınavı bir haftada gerçekleştirmeyi planladıklarını söylemişti.
Saraç, bu sözlerinden iki hafta sonra, yeni sistemin detaylarını anlattığı bir basın toplantısı düzenledi.
YÖK başkanı sözlerine şöyle başladı: “Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azalatacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye’ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp bitirmeyi planladık.”
Şu anda var olan 18 puan türünde azaltmaya gidildiğini ancak her bir puan türünde Türkçe ve Matematik katkısının olacağını aktaran Saraç, milli eğitim müfredatının esas alınacağını söyledi. “- 2018-2019’da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır.
– Sınavlar haziran ayında bir hafta sonunda iki oturumda yapılacak soru sayısı 80 olacak, lisan sınavı tek oturum olacak, soru sayısı 80 olacaktır.
– Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak.
– Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak.
– Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.
– İkinci oturumda dört test yer alacak, sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.
– Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.
– Sınav puan türleri 18’den beşe indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda altı oturumdan üç oturuma indirilmiştir.
– Geçen seneki sıkıntılı durumların örnekleri bu sene yaşanmayacak. Bir takım güvenlik endişeleri var ama bu güvenlik endişesi ile sınav konforu arasında da bir denge tutturmamız lazım. Güvenlik ve sınav konforu arasında bir denge oluşturulacağı hususunu ben ÖSYM başkanımızdan duydum.
– Sınavın başlama saati ayrı bir husus, gelişen olumsuzlukları doğuran gelişmeler başka bir husus. İkinci hususta bir değişiklik olacak diye düşünüyorum.
– Temel Yeterlilikler Sınavı’nın iki ana ayağının olması husus dünyadaki en yaygın kullanılan bir sistemle benzerlik gösteriyor.”
(DİKEN)