ESKİŞEHİR UNUTMADI SENİ...
Evinin önünde uğradığı bombalı suikastle yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen törenle anıldı.


Usta gazetecinin ölümünün üzerinden 24 yıl geçti. Odunpazarı Belediyesi ve Odunpazarı Kent Konseyi, usta gazeteciyi anmak için Uğur Mumcu Parkı’nda sergilenen aracının önünde tören düzenledi. Törene CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Can Hacıoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.
Törende yapılan konuşmalarda usta gazeteci özlemle anılırken, yeni anayasa teklifine ilişkin ‘parlamenter demokratik sistem’ mesajları verildi.
“24 OCAK KARA BİR LEKEDİR”
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, törende yaptığı konuşmasında, 24 Ocak tarihinin Türk demokrasisi ve Türk hukuk tarihine kara bir gün olarak geçtiğini söyledi. Uğur Mumcu’nun yazdıklarının ve söylediklerinin bugün bizlere rehber olması gerektiğini belirten Kurt, yeni anayasa teklifi ile ilgili ‘parlamenter demokratik sistem’ vurgusu yaptı. Kurt konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün Türkiye’de parlamenter demokratik sistem, tehlikede ise biz başarısız. Biz bunu püskürtmek zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, demokratik bir sosyal hukuk devleti olarak devam etmesini sağlamak hepimizin boynunun borcudur. Artık işkencelerin, faili meçhullerin, faillerini bulmaktan öte cumhuriyetin ve demokrasinin korunması gereken bir noktaya geldik. Geri adım atmayalım. İhmal etmeyelim. Bu işi boşuna farklı noktaya getirmeyelim. İki ay içerisinde ya da iki ay sonra bir referandum söz konusu olacak. Bu referandum Türkiye’nin kazanıp, kazanmayacağını ortaya çıkmasına neden olacak. Biz bu referandumda Türkiye’nin demokratik parlamenter sisteminin ortadan kaldırılmasına itiraz etmek zorundayız. ‘Hayır’ demek zorundayız. Onun cinayeti ile ilgili soruşturmayı ya da davayı sonuçlandırmayı büyük bir hedef olarak koymalıyız ama yakın hedefi de yine Uğur Mumcu’nun bize işaret ettiği yolda aşmalıyız. Hepimiz birlikte ‘hayır’ demek içim, hepimiz birlikte demokrasiden yana olmak için yan yana yürüyebilmeliyiz.”
“FİKİRLERİ YOLUMUZU AYDINLATIYOR”
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Uğur Mumcu’nun öldürülmesinin sadece basını hedef alan bir saldırı olmadığını belirterek, “Türkiye’nin yönünün değiştirilmek istenmesi, Türkiye’nin gitmek istediği Atatürkçü, çağdaş, aydınlanmacı yönden çıkartılmak istenmesiydi. Onun ölümünün üzerinden 24 yıl geçti. Ama geldiğimiz noktada Atatürk Cumhuriyetinin çizgisiyle sorunu olanlar hala ülkemizi rotasını değiştirmek, gitmek istediği aydınlamacı, çağdaş Türkiye hedefinden ayırmak istemekteler. Uğur Mumcu nasıl yazılarıyla, düşünceleriyle, buna karşı çıktıysa, onun izinden giden bizlerde aynı şekilde ülkemizi, cumhuriyetimizi, demokrasimizi, Atatürk’ün çizdiği doğrultuda ilerletmek konusunda kararlı bir mücadele vereceğiz. Bu mücadelenin en önemli ayağı da önümüzdeki anayasa değişikliği saldırısına ‘hayır’ demek ile olacak” ifadelerini kullandı.
“BURADAKİ ANIT TÜRKİYE’DE İLK”
CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, böyle bir parkı Eskişehir’e kazandırdığı için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür etti. Uğur Mumcu Parkı’ndaki anıtın Türkiye’de ilk olduğunu söyleyen Usluer, “Türkiye faili meçhuller ülkesi. Hala faili meçhuller devam etmekte. Bu anlamda 24 Ocak sevgili Uğur Mumcu’yu anmak, hatırlamak hepimiz için önemli. Buradaki anıt Türkiye’de ilk. Buradaki anıtın benzeri yok. Bu nedenle Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a bir kez daha teşekkür ediyorum. Çünkü benzeri olmayan, eşi olmayan bir anıt var burada. Hiç unutmamak için, hep hatırlamak için. Canlı canlı hatırlamak için” dedi.
“80 MİLYON TEK ADAMA MUHTAÇ DEĞİLDİR”
Hükümeti eleştiren ve Nisan’da yapılacak referandumda vatandaşları ‘hayır’ oyu kullanmaya davet Usluer, şöyle konuştu: “7 Haziran 2015 seçimlerinden bu yana Türkiye bir terör kıskacında. Türkiye bugün Suriye’deki savaşın tam da içinde. Adı bilinmeyen, daha önce adını hiç duymadığımız şehirlerden bahsediyoruz. Bunun tek sorumlusu var, Adalet ve Kalkınma Partisi. 15 yıldır iktidarda olan parti ülkeyi bu kaosun içine sürükleyen, iç huzurumuzu bozan, iç barışımızı bozan, dış barışımızı bozan bu parti istikrar yalanı adı altında geçmişteki pislikleri örtmek, geçmişteki pislikler nedeniyle yargılanmaktan kaçmak için ülkeyi bir tek adam diktasına teslim etmek istiyor. Vicdanları kör olmuş milletvekilleri, gözleri kör, kulakları sağır milletvekilleri, Meclis’teki çağrılarımıza yanıt vermediler. Gittiler, adeta ipe bağlı kuklalar gibi evet oyu verdiler. Bu evet oyunu verirken hiçbir kurala, başta anayasa olmak üzere, iç tüzük olmak üzere hiçbir kurala riayet etmediler. Bugün ‘hayırlı olsun’ diyerek, hayır cephesinde birleşeceksek bunu yurt sevgisi ile yapacağız. Bunu cumhuriyete olan inancımız ile yapacağız. Bunu demokrasiye olan yürekten inancımız ile yapacağız. Bu ülkede yaşayan 80 milyon tek adama muhtaç değildir. Babamızı bile bu yetkilerle donatmayacağız. Para, sermaye ve iktidar dönüştürür. Dönüştüler. Dönüştü, hesap vermek istemiyor. Sadece Cumhuriyet Halk Partisi olarak değil, bu ülkedeki tüm yurtseverler olarak parti gözetmeksizin birer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, Mustafa Kemal’in, ikinci cumhurbaşkanımız rahmetli İsmet İnönü’nün açtığı yoldan yine el ele, omuz omuza yine ülkenin kurulduğu inançla birlikte devam edeceğiz. Hayır diyeceğiz. O günlerde sevgili Uğur Mumcu bugünleri bilmişti. Demişti ki, ‘bu ülke hiçbir zaman din üzerinden siyaset yapan, dinbazlara teslim olmamıştır.’ Teslim olmayacağız. Umutluyuz. Hayırlı günlerde birlikte olacağız. Türkiye, Saray’dan da, uzun adamdan da daha büyüktür.”
“ŞEHİR MERKEZİNDEKİ BU PARK YENİ BİR ŞEHİTLİKTİR”
“Kurtuluş Savaşı’nın üç büyük harbinin ilki burada yapıldı. İnönü’de şehitlerimiz, şehitliklerimiz var. Aslında şehir merkezindeki bu park yeni bir şehitliktir” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Uğur Mumcu Anıtı’nın; özgürlük, dürüstlük, namus, haysiyet ve bağımsızlık sembolü olan bir anıt olduğunu söyledi. “Bu özelliğinin yanı sıra, bu güzel duyguları bütün insanlık için isteyenlerin nasıl vahşice katledildiğinin örneği olan bir anıttır. Hakikaten emsali olan bir anıt da değildir. Özelliği olan, özgün bir anıttır” diyen Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a böyle bir anıtı Eskişehir’e kazandırdığı için teşekkür etti. “Bu cinayet aracı sergilenerek gelecek kuşakların; Uğur Mumcu’nun kim olduğunu, neden öldürüldüğünü, kimlerin gelip geçtiğini, hangi iktidarların hangi siyasetçilerin, hangi ideolojilerin peşinde koşanların olduğunu iyi anlamaları sağlanacak. Bu nedenle de Uğur Mumcu buradaki görevine devam ediyor. Umarım yıllar boyu da devam edecek. Acıdır, acı bir anıttır, ancak çok ders verecek bir anıttır” diyen Büyükerşen Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı’nın Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın Yayın Bölümü’nde ders verdiğini hatırlattı. Büyükerşen sözlerine şu cümlelerle devam etti: “Hala bu cinayetin failleri bulunamadı. Fakat ben inanıyorum, bir gün Uğur Mumcu gibi olmak isteyen genç gazeteciler arasından bu cinayeti çözecek olanlar çıkacak. Onun gibi araştırmacı, onun gibi olayların üzerine korkmadan giden gazeteciler de yetişecek. Buna inanıyorum. Ruhu şad olsun. Burası bir abidedir.”
Anmaya katılanlar konuşmalardan sonra Uğur Mumcu Anıtı’na kırmızı karanfil bırakarak, barışın simgesi olan beyaz güvercin uçurdu. Anmada ayrıca Uğur Mumcu anısına şiir dinletisi yapıldı.