Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nde üreticilerle bir araya geldi.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nde üreticilerle bir araya geldi. Yerli tohumun, üreticilere can suyu olduğunun altını çizen Başkan Büyükerşen, yerel yönetimler olarak Kırsal Kalkınma Projeleri ile her alanda üreticilere desteklerinin artarak devam edeceğini belirtti.
Kırsalda hayata geçirilen projeler ile üreticilerin yanında olan Başkan Büyükerşen, Başkan Kurt ve Başkan Ataç, Tohum Takas Şenliği’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Başkan Büyükerşen, Can Suyu Yerel Tohum Grubu’na hassasiyetleri için teşekkür etti. Büyükerşen “Yerel tohumların köylümüze can suyu olacağına inanıyoruz. Uzman personellerimiz ile halkımız için en verimli tohumları elde etmek, bunları çoğaltmak ve üreticilerimize dağıtarak, yerli tohumlarla üretimi arttırmak istiyoruz. Ülkemizin tarımda dışa bağımlığının önüne geçilebilmesi için bu konuya hassasiyet ile yaklaşmaya devam edeceğiz” dedi.
“2018 yılında 600 bine yakın tohum ürettik”
Kırsal Kalkınma Projelerinin yanı sıra yerli tohum üretimine büyük önem verdiklerini ifade eden Büyükerşen “Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık 3 yıl önce başladığımız tohum üretme çalışmalarımız çerçevesinde Park ve Bahçeler seralarımızda 2018 yılı içerisinde 600 bine yakın tohum üretimi gerçekleştirdik. 6000 metrekarelik bir alanda bu konuda tecrübeli arkadaşlarımız ile sakarı yarı sırık domates, adana susuz domates, fındık domates, gönen kavunu gibi tohumların üretimini gerçekleştiriyoruz” dedi.
Tepebaşı Belediyesi olarak Tohum Takas Şenlikleri ile bu konuya duyarlı vatandaşları bir araya getirdiklerini belirten Başkan Ataç ise “Ülkemizde Tohum Islah Ofisi’nin kapatılmasıyla Türk çiftçisi hibrit tohumlara mahkum edildi. Dış güçlerin de etkisiyle yerli tohumlarımızın değeri günden güne kayboldu. Ancak kırsal kalkınma ve verimli ürünler için çiftçimizi bu konuda desteklemeliyiz” dedi.
Hükümetin yanlış tarım politikaları ile üreticiye büyük zarar verdiğini belirten Başkan Kurt ise “İçlerinde Eskişehir’in de bulunduğu 20 şehrimizde patates üretimi yasaklandı. Neden? Çünkü kullanılan tohumlar zehirli çıktı. Yanlış tarım politikalarının ülkemizi getirdiği son nokta budur. Gerekli çalışmalar yapılarak tekrar yerli ve milli tohumlar ile üretime geçmeli ve çiftçimizi bu konuda desteklemeliyiz” dedi.