Eskişehir’de Sema Doyran isimli bir örgü eğitmeni, Türkiye’de ilk defa yapıldığını belirttiği el örgüsünden 80x120 ölçülerindeki Türk bayrağı sergilendi.
Doyan, 8-9 yıl önce çalışmalarına başladığı ve bu süreçte ürettiği 228 adet el örgüsü ürünü kişisel sergisinde ziyaretçilerin beğenisine sundu. Eserlerin arasında Sema Doyran’ın Türkiye’de ilk defa yapıldığını iddia ettiği el örgüsü Türk bayrağı ise dikkat çekiyor. El emeği ile yapılan Türk bayrağını gören bir vatandaş da gözyaşlarına hakim olamadı.
Sema Doyran, sergisinde daha önceden el örgüsüyle hiç yapılmayan bir eser olmasını istediği için el örgüsünden 4 aylık bir süreçte Türk bayrağı ve Atatürk’ün imzasını yaptığını söyledi. Örgü eğitmeni Doyran, “Sergimde 228 parça ürün var. Ürünler 8 yıllık bir çalışmanın sonucunda oluştu. Geçen senenin nisan ayından itibaren sergiye yönelik özel ürünler yapmaya çalıştım. Sergi yapma kararı aldıktan sonra Türk bayrağı örebilir miyim? diye onun üzerine araştırmalar yaptım. Daha önce yapılmış mı böyle bir çalışma diye araştırmalar yaptım. Ben de ilk defa yapılacak bir şeyi yapmak istedim. El örgüsü ve tığ örgüsü ile yapılan bir Türk bayrağımız yokmuş. Bir kaç deneme yaptım. Olmadı. Sonraki denememde başardım. Sonra Atatürk imzası ve Atatürk silüeti yapabilir miyim? diye düşündüm. Silüetinde zorlanınca Atatürk’ün imzasını yapmayı düşündüm. 4 aylık bir çalışma sonrasında bayrak ve imzayı yaptım” ifadelerini kullandı.
“Telif hakları için başvurularda bulunduk”
El örgüsünden yaptığı Türk bayrağını görünce ağlayanların dahi olduğunu ve bayrağının telif hakları için başvurularda bulunduğunu belirten Doyran, “Telif hakları için başvurularda bulunduk Kültür ve Turizm Bakanlığı’na. Herkes ilk gördüğünde kumaş bayrak sanıyor ve inanamıyorlar. Gözyaşları dökenler oldu” dedi.
“Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurmayı düşünüyorum”
Türk bayrağının yapımına başlarken elinde bir şablon olmadığını ve Guinness rekorlar kitabına başvurmayı düşündüğünü belirten Doyran, “Elimde bir done veya şablon yoktu. Nasıl yapacağımı bilemedim. En çok orada zorlandım. Bir tane Türk bayrağı aldım. Onu belli oranlarda 1.2 milimetrelik parçalara böldüm. Ördüğüm motifler ona denk geldiği için. Yaptığım bayrakta da ölçünün tam tutmasını istedim. Bayrağım 80’e 120 ölçüsünde. İlk etapta ölçüyü tutturamadım. Belli bir oranda oturttuktan sonra keyifli bir şekilde devam etti. Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurmayı düşünüyorum. Türkiye’yi dolaştırmak, herkese göstermek, bayrağımızı bu şekilde taçlandırmak istiyorum. Ben de bir katkıda bulunmak istiyorum” diye konuştu.