TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat, Bir yıl süresince Alpu termik santral ihale süreci ile ilgili yaşanan tüm hukuksuz ve yanlışlara rağmen sürecin devam ettirilmek istendiğini belirterek, ihale sürecinin derhal durdurulması ve projenin iptal edilmesini istedi.
Termik santral projesinin hukuki olmayan yollar ile hayata geçirilmeye çalıştığını savunan Aykanat, “Tarımsal Sit alanı ilan edilen Alpu Ovasının tarım dışı kullanılması için alınması gereken Toprak Koruma kurulu kararı ilk toplantıda yeterli çoğunlukla alınamadığı için önce Toprak Koruma Kurulu Yönetmeliği değiştirilerek bölgenin tarım dışı kullanıma açılması sağlanmak istendi. Bu karara karşı Ziraat Mühendisleri Odamız tarafından açılan davada Danıştay 10’uncu Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Yine söz konusu santrale kömür sağlayacak maden işletmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ÇED gerekli değil kararına karşılılık Büyükşehir Beldiyesi’nin Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada ÇED Raporu gereklidir kararı üzerine Eskişehir Valiliğinin Danıştay 14. Dairesine yaptığı temyiz başvurusunda yerel mahkemenin kararı onanmıştır” dedi.
"Rapor usulsüzlüklerle dolu"
Termik santral için hazırlanan ÇED raporunun usulsüzlüklerle dolu olduğunu belirten Aykanat, “Termik santral için alınması zorunlu ÇED raporu ekleriyle birlikte yaklaşık 1500 sayfa olup 10 günde hazırlanmış ve yanlışlıklar ve usulsüzlüklerle dolu bir rapor olarak karşımıza çıkmıştır. Bu raporla ilgili olarak, hem bizim, hem de belediyemizin Bölge İdare Mahkemesine açtığı 2 ayrı dava süreci devam etmektedir. ÇED Raporu iptali ve yürütmenin durdurulması ile ilgili olarak açtığımız dava ardından 28 Ağustos’ta bölge de yerinde keşif inceleme kararı alınmış olup, Toprak Koruma Kurulunun kararının iptal edildiği şuan ki durumda yerinde keşif kararı bile hukuksuzdur” diye konuştu.
"Karşılarında Eskişehirlileri bulacaklar"
İhaleyi alan firmanın kazmayı vurduğu ilk andan itibaren karşıların da tüm Eskişehirlileri bulacağını belirten Aykanat, “Tüm bu hukuki süreçler devam ederken, ihale teklifi alma süreçleri de ilk açıklanan 26 Ocak 2018’den önce 26 Nisan 2018’e daha sonra erken genel seçim kaygısı ile 15 Ağustos 2018’e olmak üzere 2 kez ertelenmiştir. Seçimlerde istediği sonucu alan siyasi iktidar ve Cumhurbaşkanı da ilk yüz günlük hedefleri arasında Alpu termik santralini de koyu verdi. Bizler TMMOB ve onun bağlı odaları olarak, 45. Dönem genel kurulumuz sonuç bildirgesinde de yer aldığı gibi halkın yaşam alanlarını tehdit eden, insan yaşamını ve doğayı merkezine almayan projelerin karşısında kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz. İhaleyi alacak firmaların işlerinin ihaleyi almaktan da zor olacağını yani sahaya kazma vurulduğu anda karşısında konuya duyarlı tüm Eskişehir halkını ve bizleri göreceğini bilmelidir” diye konuştu.