Odunpazarı Belediyesi 2020-2024 Stratejik Plan çalışmalarına devam ediyor. Şehirde bulunan demokratik kitle örgütleri, sendika, odalar, kent konseyleri ve mahalle meclisleri ile Ortak Akıl Çalıştayları yapan, resmi web sitesinden “Odunpazarı Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planı Paydaş Anketi” yayınlayan Odunpazarı Belediyesi, ikinci kez birim müdürleri ile bir araya geldi.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un başkanlığında gerçekleşen stratejik plan toplantısı, Odunpazarı Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda birim müdürlerinden Odunpazarı Belediyesi çalışmaları ve planları ile ilgili görüşler alan Başkan Kurt, Stratejik Planın oldukça geniş bir katılımla oluşturulması gerektiğini belirtti.
TEMEL İLKEMİZ KATILIMCI, DEMOKRAT, LAİK VE SOSYAL HUKUK DEVLETİNE UYGUN BİR BELEDİYE YARATMAK
Toplantıda konuşan Başkan Kurt, temel felsefe ve temel ilkelerinin katılımcı, demokrat, laik ve sosyal hukuk devletine uygun bir belediye yaratmak olduğuna dikkat çekti. Bunu yaparken tercihlerinin halktan, dezavantajlı gruplardan, ezilenden ve sömürülenden yana olmak olduğunu vurgulayan Başkan Kurt, “Bir yerde bir engelli ve sağlam kişi varsa Odunpazarı Belediyesi’nin tercihi engelli vatandaştan yana olmalıdır. Zengin ve yoksul arasında bir tercih yapacaksak yoksulu seçmeliyiz. Yaptığımız işlerden ne kadar çok insan faydalarınızsa biz de o kadar başarılı olmuş sayarız kendimizi” diye konuştu. Odunpazarı Belediyesi’nin 2020-2024 Stratejik Planı ile ilgili son toplantılarından birini yaptıklarını dile getirdi. Odunpazarı Belediyesi’nin 2019 yılına kadar olan Stratejik Planı, Odunpazarı Belediyesi’nde göreve geldikleri ilk yıl ciddi bir katılımla gerçekleştirdiklerini hatırlattı. “Yapılan Stratejik Planda gerçekleştirdiğimiz, devam eden ve gerçekleştiremediğimiz işler var. Gerçekleştiremediğimiz işlerin nedenleri var. İlk olarak Türkiye’nin içinde bulunduğu politik ortam birçok şeyi engelliyor. Siz özgür ve demokrat bir ortamda değilseniz, istediklerinizi gerçekleştirme durumunuz yok. Örnek verecek olursak Güneş Enerji Santralini kuramadık. Yasal hiçbir engel olmamasına rağmen siyasal engeller nedeniyle gerçekleştiremedik. Küçük Sanayi Sitesini gerçekleştiremedik. Bunun dışında Gündoğdu, Erenköy, Emek ve Huzur hattında TOKİ’nin 2. Etabına adım dahi atamadık. Bunları hiçbir hukuki ve ekonomik engeli yoktu, fakat siyaseten karşıdaki parti keyfi olarak yaptırmam dedi. Bu sorunları yeni dönemde umuyorum ki yaşamayız, çünkü bu hükümetin çok fazla bir ömrü kalmadı. Büyük işleri iktidar dahi gerçekleştiremedi” diyen Başkan Kurt, hükümetin 11’inci kalkınma planına değindi. 11’inci kalkınma planında gelecekle ilgili ciddi bir iş olmadığını belirten Başkan Kurt, “Çünkü üretimi unutan, kendi ekonomik modelini yaratamayan bir sistem var” dedi.
“STRATEJİK PLANI YAPARKEN ESKİŞEHİR’İN HASSASİYETLERİNİ DİKKATE ALMALISINIZ”
Birim müdürlerinden 5 yıllık Stratejik Planı yaparken Eskişehir’in hassasiyetlerini ve Odunpazarı Belediyesi’nin imkânlarını dikkate almalarını isteyen Başkan Kazım Kurt, çok iş değil, doğru iş yapmak gerektiğinin altını çizdi. Başkan Kurt konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Küçük Sanayi Sitesi’nin kentsel dönüşüm yetkisinin bize verilmesi için önümüze koydukları şartları duysanız bu işi yapmaktan vazgeçersiniz. Birçok şeyi kolaylıkla yapamayacağız. Bugün ki yasa ile ne büyükşehir ne il ne de ilçe belediyeleri yönetilebilir. Mantıklı ve uygulanabilir işler yapmamız lazım. Bunun yolu da şu Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı adında bir belge var. Bu belgeyi imzalamışız ve artık hayata geçirelim. Bu belgede ki şartları hayata geçirirsek doğru bir iş yapmış oluruz. Siyaset ikiyüzlü olduğu zaman biz bu konuları yaşayacağız. Türkiye’de Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı belgesindeki tüm kuralları açıkça uygulamamız gerekiyor. Burası belediye ise bırakın belediyenin yetkisini belediye kendisi kullansın. Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisi ayrı ilçe belediyesinin yetkisi ayrı olmalıdır. Böyle olacağına tüm yetki büyük şehir Belediyesine verilsin. Kargaşa ortadan kalksın”