Yüksel Akpınar yazdı....
Bu yazıda, başka mecrada pek rastlayamayacağınız bir çalışmanın kısa parçası olan bir tabloyu seçime az bir süre kala sizinle buluşmak istedim. Hatta insanların kafasında soru işareti bir ihtimal oluşturması adına bu yazım paylaşılır ise konunun zenginleşeceği kanaatindeyim. Bugün pop yıldızı edasıyla birçok nitelikli veya niteliksiz aday adayının olduğu şu günlerde hem genel hem de yerel temsilciler için önünüze koyabileceğiniz bir tablo ile seçim sürecinde karar almanıza yardımcı olmak isterim. Tabloyu inceleyiniz ve sonra aşağıda okumaya devam ediniz.
Doğa bir dengeler döngüsü ve denge içerisindeki değişkenler bütünüdür. Bu bütün içerisinde düzensizlikler ve kararsızlıklar hem iç hem de dış etken kaynaklı değişim ve dönüşüme uğrarlar. Bu prensipler bütününe baktığımızda, döngüler değişkenlerin farklılaşması, değişkenlerin de yeni düzensizliklerin ve kararsızlıkların etkisiyle farklılaşması sonucunda dönüşmesi neticesinde dengeler bütünü evrimleşir. Bu bütün içerisinde; çevresel faktörler ve ekosistem nitel ile nicel olarak çok iyi analiz edilmeli ve gözlenmelidir. İnsanlığın günümüze kadar sürdürdüğü başarısının ardında bu becerisi önemli bir etken olmuştur. Ekosistem kısaca; yersel olarak canlılarla cansızlar arasındaki ilişkiler bütünü olarak düşünülebilir. Bu ilişkiler bütünü canlı ve cansızların kendi bütünlüğü içerisinde şekillenmesini sürdürülebilir veya sürdürülemeyen süreçleri deneyimlemesini sağlar.
Bugün, politika biz farkında olsak da olmasak da insanlığın kurduğu sistemler neticesinde hayatın her alanını her anını tıpkı doğa işleyişi gibi bizleri etkilemekte ve yönetenler ile yönetilenler arasında gerçekleşen etkileşim faydaları ile zararlarını tarafları gücü orantısında etkilemektedir. Bu nedenle gücün halkın lehine etkin olabilmesi, halkın yönetim sistemini doğru ve işe yarar insan kaynağıyla besleyebilmesi devletin halk için olması adına her birey bulunduğu ve tabi olduğu siyasal çevredeki ekosisteminin sağlıklı gelişiminde görev almalıdır. Bunun için nitel nicel olarak ne yapması gerektiğini bilmeli ve bu bildiklerini kendisi ve toplum adına kullanmalıdır. Bunu öz ödevi olarak edinerek hayatını sürdürmeli ve kendisinden sonraki kuşakların daha refah ve sağlıklı bir doğada var olmasını sağlamalıdır.
21.yy. da kişi veya kitleler; bulundukları siyasal doğanın içerdiği çevresel faktörlerle kendi iç etkenlerinin etkileşimini maksimum verimle kullandığında, varılması arzu edilen gelişim ve akabinde getireceği refaha yakınlaşma olasılığı artacaktır. Bunun için tasarlanacak olası girişim ve girişimin süreç kontrolü ile bu süreçlerde gerekecek nitel ve nicel ihtiyaçlar doğru tespit edilmelidir. İdari bilimler, bu nitel ve nicel tespitleri ekonomi özelinde yapabilmek adına, ekonomik değerler doğası için belli başlı yöntemler geliştirmiştir. Benzer şekilde bu yöntemler bütününün uyarlanarak; siyasal ölçeklendirme, tanımlama ve strateji oluşturarak siyasal bir ekosistem genelinde birey veya organizasyonun sürdürülebilir gelişimine olanak sağlanması hedeflenmiştir. Bu tespitler büyük ölçekli(ülkesel) ve küçük ölçekli(yerel) olarak temel iki kategoride olup; bunlara dair iç ve dış etkenlerin, doğrudan veya dolaylı ilişkilendirilmiş parametrelerinin ve de aktörlerinin basit olarak biçimlendirilmesi ve analiz edilmesi ile yapılır.
Bir ülkenin siyasi doğasını belli başlı esaslar belirleyerek tespit etmek; gerçekçiliğe ve mantığa daha uygun biçimde, o ülkenin politik ekosisteminin ve siyasal çevre doğasının dâhilindeki unsurların ilişkiler zincirinin anlaşılmasını sağlayacaktır. 21.yy. da birçok konu başlığı ve bu konu başlıklarına bağlı birçok element, politik gündemimize aldığımız olumlu veya olumsuz fenomenlerin kaynağı olabilir. Ancak genel kabul görmüş kategoriler olarak Pestle in altı ana kategorisini göz önüne almak gerçekçi olacaktır. Bunları, Politik Etkin Faktörler, Ekonomik Etkin Faktörler, Sosyal Etkin Faktörler, Teknolojik Etkin Faktörler, Hukuksal Etkin Faktörler ve Tabii Etkin Faktörler olarak ayırabilir ve siyasal çevrede etki eden bu faktörlerin unsurlarına bağlı olarak değerlendirmeler yapılabiliriz. Bu değerlendirmeler, bizlerin içinde bulunduğu ülkenin politik yapısında doğru karar alma süreçleri yaratmasına fayda sağlayacaktır.
50, 49, 48 , .... ve 0.gün geldiğinde oy kullanacaksınız. Yani önümüzdeki elli gün içinde yukarıdaki tabloda bulunan etkin faktörleri en iyi yönetebilecek ve en iyi şekilde katkı verebilecek kişileri değerlendirerek karar alma süreçlerinizde bir kriter olarak bu tabloyu uygulayabilirsiniz. 67 farklı unsuru ayrıntılı olmasa da sizler de en azından yukarıdaki etken faktörler ile yayınlanan seçim vaatlerini ya da geçmişi kıyaslayarak olumlu olumsuz kendinizce bir değerlendirme yapabilirsiniz. Aslında kurumların yatırım için kullandığı bir kıyas yöntemi olan Pestle sizin de ülkenin geleceğine ne şekilde ve kiminle yatırım yapacağınızda faydalı olabilir, oy vermenizi duygusal bağlamdan ziyade rasyonel ele almanızı sağlayabilir. Güzel günlerde görüşmek dileğiyle