Eskişehir’in birinci gündem maddesi haline gelen Termik Santral’e bu kez sağlıkçılardan itiraz geldi. Eskişehir Diş Hekimleri Odası, Eskişehir Eczacılar Odası, Eskişehir Veteriner Hekimleri Odası, Eskişehir Tabip Odası bir araya gelerek “Eskişehir kanser olmasın” dedi.
Termik Santralin ihale aşamasına geldiğinin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi “Aslında birkaç yıldır gündemde olan Eskişehir Kömürlü Termik Santral projesi,son birkaç ay içinde de hızlı bir şekilde ihale aşamasına gelmiştir.Tepebaşı ilçesi sınırları içerisinde yer alması planlanan termik santral,Eskişehir merkezine yaklaşık 30 km'dir. Mevcut kömür yataklarının kalitesiz, enerji verimliliği düşük ve kül oranı yüksek olmasına rağmen, yasal prosedürler göz önüne alınmadan hızla ihale sürecine getirilmeye çalışılan bu proje Eskişehir halkı için son derece sakıncalıdır.”
Alpu tarım arazisidir
“Termik santralin kurulmasının planlandığı Alpu ovası büyük ova olarak nitelenen tarımsal değeri yüksek bir arazidir.Sulu tarım ve hayvancılığın yapıldığı,İç Anadolu'nun en yüksek taban suyuna sahip böyle bir ovada yapılacak termik santral o bölgenin ve Eskişehir'in yaşamsal fonksiyonlarını ,havasını, suyunu,doğasını kirletecek ve oluşturacağı etkileri ile tam bir çevre felaketine neden olacaktır.çünkü; kömürlü termik santrallerden çıkan kirli zehirli emisyonlar toprağın sağlığını bozar ve geniş bir çevrede yaşayan insanlar başta olmak üzere canlılara zarar verir.Açığa çıkan kül meyve ve sebzeleri kaplar, zehirler, kurutur.Kömürün su ve hava ile teması ile oluşan asitler ulaştıkları diğer su kaynaklarını da kirletir.Kömür madenciliği binlerce yılda oluşan verimli toprakları kirletir,yok eder.”
Hastalık ve ölümlere yol açar
Bilimsel araştırmalar kömürlü termik santrallerin, yol açtığı kirlilikler yüzünden santralde çalışanlar ve çevresinde yaşayanlar başta olmak üzere toplumun geniş kesimlerinde hastalıklara ve ölümlere yol açtığını da açıkça ortaya koymaktadır. Termik santrallerin çevresinde yaşayanlarda sağlıkları en çok bozulmaya aday olan risk grupları çocuklar, yaşlılar, astım hastaları, KOAH’ı olanlar ve sosyo- ekonomik düzeyi düşük insanlar olarak saptanmaktadır. Ayrıca bu araştırmalar, kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerinin yalnızca yakın çevresinde yaşayanlarla sınırlı kalmadığı, kimi zaman yüzlerce kilometre uzaktaki insanların sağlığını da olumsuz etkileyebilme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu santralin Eskişehir merkezine 30 kilometre olduğu düşünülürse tablonun ciddiyeti açıkça görülmektedir.Kömürlü termik santrallerin sağlık etkisi daha çok hava kirliliği nedeniyle özellikle solunum ve dolaşım sistemlerinde yol açtıkları rahatsızlıklar ve hastalıklarla ilişkili olarak gündeme getirilmektedir. Ancak termik santrallerin sağlıkla ilgili olumsuz etkisi bununla sınırlı değildir. Kanser vakalarında artış, termik santral çalışanlarında gözlenen sitogenetik hasarlar gibi pek çok olumsuz sağlık etkileri de gözlenmektedir.
Termik santraldeki ısrarı anlamakta güçlük çekiyoruz
Enerji nakil hatlarının yenilenmesi, kayıp kaçak elektrik kullanımının önlenmesi, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişmesinin sağlanması gibi daha az maliyetli ve sağlığı çok daha az tehdit eden yöntemler varken ölüm saçan kömürlü termik santrallerde ısrar edilmesini anlamakta güçlük çekiyoruz.Sağlıklı yaşamak en temel insan hakkıdır. Bu nedenle biz Eskişehir Diş Hekimleri Odası,Eczacılar Odası,Veteriner Hekimleri Odası ve Tabip Odası olarak;Eskişehir'de Alpu ovasında kömürlü termik santral istemiyoruz.Havamızın, suyumuzun,toprağımızın ve gıdamızın kirlenmesini istemiyoruz. Eskişehir hasta olmasın,kanser olmasın diyoruz. Çocuklarımıza sağlıklı ve güzel bir çevre miras bırakalım.
Türkiye'nin ve Eskişehir'in tüm aklı başında insanlarını bu mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz.