banner536

Sağlık Bakanı Koca’dan önemli açıklamalar:

Koronavrüs karşısında ülkenin ciddi bir başarı sağladığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başarının nedeni olarak ise şöyle konuştu: başarının nedenlerinin ilki tedbirlere uyum gösteren 83 milyondu, ikinci neden ise hastalarla temas etmiş kişilerin taranmasının başarılı bir şekilde uygulanmasıdır faktörlerden üçüncüsü tedaviye olabildiğince erken davranmamız ve ilaç kullanımında farklılık ortaya koymamız ve başta hekimlerimiz olmak üzere sağlık çalışanlarının zekasıdır” dedi ve uyardı “başarı tedbirleri terk etmemizi gerektiren bir başarı değildir. Hastalık bitmedi o halde mücadele devam etmelidir”

Sağlık Bakanı Koca’dan önemli açıklamalar:
29 Nisan 2020 Çarşamba 17:37

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bir yakınınızı kaybettiyseniz, salgın günlerinin en büyük acısını yaşadınız. Hepimiz sizinleyiz. Ramazan ayındayız, Ramazanı hiç alışık olmadığımız bir şekilde yaşıyoruz. Sakin ve mütevazı iftar sofraları kuruluyor. Bu yılki Ramazanın da benzer bir tarafı var, her gün birbirinden iyi haberler alıyorsunuz.

"15 Ocak 2020'de bu bulaşıcı hastalığa karşı bir rehber hazırladık. Riske karşı hareket planımız hastalığın ülkemizde görüldüğü tarihten 50 gün öncesine dayanmaktadır. Dünkü veriler itibariyle dünyada toplam 3 milyon 152 bini aşkın Covid-19 hastası bulunmaktadır. Hayatını kaybedenlerin sayısı 218 bini geçmiştir. DSÖ verilerine göre, ülkeler bazında iki güncel veriyi paylaşmak faydalı olacaktır.

"ABD 25 binden fazla yeni vaka açıklamıştır. Bizden çok önce salgının başladığı İngiltere'de vaka sayısı 3.996. İtalya'da bir günde açıklanan vaka sayısı 27 bin 298. Dünyada halen kontrole dilemeyen bir güç olan Koronavirüs'ü Türkiye nasıl geriletti?

"83 milyon elde ettiğimiz başarının bazı nedenlerini paylaşmak istiyorum. Sağlık kuruluşlarımızı salgın ihtimaline göre hazırladık. İlk vakamızın tespit edildiği 11 Mart tarihinden sonraki süreçte kademe kademe uygulanan tedbirler etkili oldu. Üç madde sıralayabilirim; tedbir, tespit, hızlı tedavi. Filyasyonun bugüne kadar başarımızda rolü büyüktür. Her yeni hastanın temas çevresinde iz sürdük. Tespit ettiğimiz yeni hastaları hemen izole ettik. Test kapasitemizi artırırken, hiçbir testi tesadüfen yapmadık. Yaygın tarama testi yapmak yerine şüphelilere odaklandık. Bu uygulamanın daha isabetli olduğuna inanıyoruz. Bu isabetli uygulamanın örnek olacağını umuyoruz. Sahada görev yapan filyasyon ekibi sayımız 5 bin 849'dur. Bunlar hastaların çevresinden 600 binin üzerinde kişi tespit etmiştir.

"Hastalığın yayılmasını tedbirler ve bu yolla önledik. Başarıdaki bu faktör, önemini son vakaya kadar koruyacaktır. Süreçte hastane ihtiyacımızı da baştan planladık. Muhtemel yatak ve yoğun bakım ihtiyacına göz önünde bulundurarak altyapısı yeterli tüm hastanelerimizi pandemi hastanesi olarak görevlendirdik. Acil olmayan, ertelenebilir durumda olan hastalarımızı erteleyip hastanelerimizi pandemiye hazır hale getirdik. Yatak doluluk oranını yüzde 60'lardan yüzde 30'lara indirdik. Yayılımı önlerken başarılı tedaviye zemin ve imkan oluşturduk. Temaslıları gözetim altında tutuyor, şikayeti olan kişilerin takibindeyse titiz davranıyoruz.

"Türkiye hastalığın yayılmasına karşı elde ettiği başarının aynısını tedavide de göstermiştir. Covid-19 hastaları için uyguladığımız tedavi birçok ülkeden farklılıklar göstermiştir. Covid-19 hastaları için uyguladığımız başarısı artık kanıtlanmış yöntem hekimlerimiz tarafından geliştirilmiştir. Tüm dünya için önemli değişikliklere gittik. Alınan sonuçlara göre neredeyse her hafta tedavi yaklaşımı daha iyi hale getirildi. Başka ülkelerde de yaygınlaşmasının hasta kaybını azaltacağını düşünüyoruz.

"Koronavirüs tedavisinde doğrudan virüse etkili bir ilaç geliştirilmiş değil. Adı geçen ilaçlar hastanın virüsle mücadele sürecini kolaylaştırıcı özellik taşımaktadır. Önceden bir ilacı temin etmiş ve stoklamıştık. Türkiye olarak bu ilaçlardan özellikle Çin dahil olmak üzere antiviral ilaçları da kullanır olmuştuk.

Vakaların zatürreye dönme oranı yüzde 70’ten yüzde 15’e düştü. Tedaviyi vakalara mümkün olan en erken aşamadan uyguluyoruz. Yoğun bakım hastaları artık erken aşamadan entübe edilmiyor.

Yoğun bakımdaki hastaların ölüm oranı yüzde 58’ten yüzde 10’a düştü. Salgında vefat oranı Avrupa’da en düşük ülkeyiz. Dünyada 80’inci sıradayız. Vefat oranı yüzde 2.58.

11 Mart’tan bugün geldiğimiz nokta, kesin başarı noktası değildir. Başarı, tedbirleri terk etmemiz gereken başarı değildir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.