Eskişehir’de, bir grup girişimci tarafından hazırlanan ve kitle fonlama platformu FonTar tarafından geliştirilerek kurulan SAFFON-A Tarım A.Ş.’nin, Yukarı Söğütönü Mahallesi’nde 100 dönümlük alan üzerine ektiği safran toplanmaya başlandı.
Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, etkinlikte yaptığı konuşmasında, Türkiye’de üretilen toplam safran alanının büyük bir kısmının Eskişehir’de gerçekleştiğini söyledi. 100 dönümlük bir alanda yapılan safran üretiminin hem ülkemiz hem de Eskişehir adına önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu ifade eden Aksoy, “Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle su kaynaklarında yaşanan kısıtlılıklar göz önünde bulundurulduğunda, safranın su tüketiminin az olması onu tercih edilen bir tarımsal üretim çeşidi haline getiriyor. Su tüketimi fazla olan ürünler yeraltı sularında azalmaya neden olabiliyor. Bu nedenle suya az ihtiyaç duyan ürünlere yönelmemiz büyük önem taşımaktadır. Safran üretimi bu açıdan hem su tüketimi hem de ekonomik getiri bakımından oldukça cazip. Üretelim ve ihracatta hiçbir sorun yaşamayalım. İç piyasada da talebi karşılamakta zorlanabiliriz, ancak bu festival ve hasat günümüz, gelecekteki yatırımlara fırsat yaratacaktır. Geçit Kuşağı Araştırma Merkezimiz, Türkiye'nin safran anlamındaki tek yerli türü olan Karaaslan'ı geliştirdi. Bu türün yaygınlaşması hepimizin ortak amacı olmalıdır” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ
SAFFON-A Genel Koordinatörü Egemen Temizsoy, şenlikte yaptığı konuşmasında, Türkiye’deki en büyük safran üretim merkezini Eskişehir’de kurduklarını belirterek, hedeflerinin projeyi yaygınlaştırarak tarıma katkı sunmak olduğunu söyledi.
Türkiye’nin, safrandaki ekili alanı ve üretimine yüzde 100 katkı sağladıklarını aktaran Temizsoy, şunları belirtti: “Karabük Safranbolu’da yıllardır safran olarak bildiğimiz alanda, toplam dikili alan 40 dönüm. Türkiye’nin tamamında, bizden önce 80 dönüm… Sadece burası 100 dönüm. İklimimiz uygun. Bu projeyi anlattığım çiftçiler, bürokratlar ya da ziraat mühendisleri ‘pazarı var mı’ diye soruyor. İspanya, bizden yılda 3 tonluk safran talebinde bulundu. Numunelerini ileteceğiz… Ancak tüm Türkiye’nin resmi üretimi maalesef ki 100 kilogram. Bu projeyi sadece para kazanmak için yapmadık. Devletimizin ve tarım camiamızın dikkatini bu değerli tarımsal ürüne çekmek istedik. Bu proje okyanusta bir damladır. Pazarın büyüklüğüne baktığımızda aslında dünya pazarında hiçbir şeyiz. Sadece yurt içinden hasat sonrasında 200 kilogram siparişimiz var. Projenin bilinirliğini artırarak büyütmek istiyoruz. Türk tarımına ve çiftçisine alternatif ürünler sunmak istiyoruz. Burada kurak bir tarım yapıyoruz, suya ihtiyaç duymuyoruz. Her geçen gün suyun önemini fark ediyoruz. Sularımız azalıyor. Katma değerli kurak bir tarım ürünü…”
İMECE USULÜ KURULDU
SAFFON-A Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Emre Akgümüş, 2 bin 111 yatırımcının ortak olduğu şirketin safran üretiminde farkındalık yaratmayı amaçladığından bahsederek, “100 dönüm arazi üzerinde muhteşem bir iş modelini hayata geçirdik. Anadolu’daki imece usulünü dijital platforma taşıyan bir finans aracı sayesinde fonlanmış bir şirketi sahaya taşımış bulunmaktayız. Burada sadece tarım yapılmıyor, farkındalıkta ortaya çıkartılıyor. Burasının toplam yatırım ve ortak sayısı 2111’dir…Bu 2111’in kişinin emeğini görüyoruz. Safran yetiştirmenin yanında Türkiye’nin Anadolu mirası olan bir kültürü farkındalık yaratarak, Anadolu coğrafyasına tekrar kazandırmak istiyoruz. 1858 yılında İngiltere’ye yaklaşık 9 kilo 750 gram ihracat yaptığımız görünüyor. Zamanla bu oran düşmüş” ifadelerini kullandı.