TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Metin Uçkun, Türkiye’nin ilk milli yüksek hızlı treni projesinde TÜLOMSAŞ’ın devre dışı bırakılmasına tepki gösterdi.
Uçkun, milli hızlı tren projesinin Eskişehir’in öncü sanayici kuruluşu TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğüne verilmesi beklenirken, 96 adet yüksük hızlı tren setinin alımı için 5 Nisan’da ön yeterlilik ihalesinin yapılacağının açıklandığını, ancak ihalenin yapılmasına kısa bir süre kala 17 Şubat tarihinde açıklanan yeni SİP yönetmeliğinden çıkarılarak iptal edildiğini ve bu ihalenin BMC gruba verildiğini söyledi.
124 yıllık tarihi, 50 yılı aşkın teknoloji transferi geçmişi, bilgi birikimi ve AR-GE çalışmalarıyla Türkiye’de demiryolu ve raylı sistemlere öncülük eden Orta Doğu’nun en büyük lokomotif üreticisi TÜLOMSAŞ’ın mühendisiyle, işçisiyle, Eskişehir halkıyla bu büyük projeyi almayı hak eden tek kurum olduğuna vurgu yapan Uçkan, şunları kaydetti: “Eskişehir Makine Mühendisleri Odası olarak biz diyoruz ki; Eskişehir ilklerin şehridir. İlk otomobil ‘Devrim’, Eskişehir’de o zaman adı ELMS olan TÜLOMSAŞ’ta üretilmiştir. 1974 Kıbrıs Harekatında ülkemize ambargo uygulandığı dönemde askeri malzemeler o zaman adı ELMS olan TÜLOMSAŞ’ta imal edilmiştir. Eskişehir’in bu seçkim kurumu işçisiyle, memuruyla, mühendisi, yöneticisi ile birlikte 1000 den fazla lokomotif, 11000 vagon, 600’den fazla motoru bu şehirde üretmiş, 30’dan fazla lokomotifi imal ederek yurt dışına ihraç etmiştir.
Tüm bu emeklere rağmen ne yazık ki demiryolunun merkezi olan Eskişehir’imiz ve Eskişehirliler bu büyük projenin dışına itilmek istenmektedir. Bu projeyle ileri teknoloji transferi yapılacak ve katma değeri yüksek ürün üretilecek, sanayi gelişecek ve şehrimize 1 milyar EURO’dan fazla sağlanabilecektir.”