banner536

Küpeli: Eskişehir sanayisi olarak yeni dünya düzenine adapte olmalıyız

Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Boyut Çevre iş birliğinde düzenlenen “Sürdürülebilirlik ve Karbon Ayak İzi” panelinde konuşan Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, “Eskişehir olarak çevresel etkilerin öne çıktığı, her sektörün ve işletmenin karbon ayak izinin ölçüldüğü, yeni dünya düzenine hızla adapte olmamız gerekiyor” dedi.

Küpeli: Eskişehir sanayisi olarak yeni dünya düzenine adapte olmalıyız
07 Aralık 2023 Perşembe 12:35

Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Boyut Çevre iş birliği ile sürdürülebilirlik kapsamında; yeşil mutabakat, karbon ayak izi, sınırda karbon düzenlemesi, karbon vergisi ve emisyon ticaret sistemi konularının görüşüldüğü, “Sürdürülebilirlik ve Karbon Ayak İzi” paneli düzenlendi. Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen panele Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü M. Taha Güven, Eskişehir Orman Bölge Müdürü İsmail Çetin, KOSGEB İl Müdürü Tarık Yılmaz, Boyut İSG-Çevre-Mühendislik Şirketler Gurubu Genel Müdürü Abdullah Kaya ile çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye büyük bir potansiyele sahip

Panelin açılışında konuşan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanlarında dünyaya önemli katkılarda bulunacak büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin ekonomik büyümesi, sanayi ve enerji ihtiyaçları sera gazı emisyonlarını ve çevre politikalarını doğrudan etkilemektedir. Yenilenebilir enerji, ağaçlandırma, enerji verimliliği ve sürdürülebilir kentsel gelişim gibi alanlarda Türkiye, sadece yer aldığı coğrafyaya değil dünyanın geneline önemli katkılarda bulunacak büyük bir potansiyele sahiptir” diye konuştu.

Yeni dünyaya adapte olmalıyız

“Eskişehir sanayisi olarak yeni dünya düzenine adapte olmalıyız” diyen Başkan Küpeli, “Artık yeni dünya düzeninde iş dünyasının devamlılığı, ekonomik faaliyetlerin yanı sıra çevresel etkilerin ölçüldüğü, sosyal ve toplumsal gelişimin gözetilerek kritik konuların ele alındığı, yenilikçi yaklaşımlar ile sürekli değişimin teşvik edildiği iş modellerinden geçmektedir. Eskişehir ve Ülkemiz sanayi olarak bu yeni ve zorlu döneme hızla adapte olmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Karbon emisyon ticaret sistemi kurulmalı

Sınırda Karbon Düzenlemesi kapsamında Türkiye’nin AB'ye uyumlu bir karbon emisyon ticaret sistemi kurması gerektiğini vurgulayan Başkan Küpeli, “Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD), Türkiye için de önemli bir etki yaratacaktır. Türkiye, AB'ye yaptığı ihracatın yüzde 41'ini SKD Kapsamındaki sektörlerden sağlamaktadır. Bu nedenle, SKD'nin Türkiye'nin ticaret hacmini ve rekabet gücünü olumsuz etkileme durumu vardır. Türkiye, SKD'ye uyum sağlamak için, karbon emisyonlarını azaltacak, enerji verimliliğini artıracak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını çeşitlendirecek tedbirler alması gerekmektedir.  Ayrıca, Türkiye'nin AB'ye uyumlu bir karbon emisyon ticaret sistemi kurması ve bu sayede SKD'den muafiyet sağlaması da önemli bir seçenektir” dedi.

Eskişehir en temiz iller sıralamasında ön sıralarda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, Eskişehir’de binden fazla sanayi tesisinin bulunduğunu, buna rağmen çevre dostu yaklaşımlar sergilendiğini ileterek, “İlimiz büyük ve farklı sektörlerde üretim yapan sanayi kuruluşlarını barındıran şehir olmasına rağmen havası, suyu ve toprağı ile bütüncül olarak ülkemizin yaşanabilir kentlerinin başında gelmektedir. İlimizde büyük çoğunluğu organize sanayi bölgesi bünyesinde olmak üzere binden fazla tesisi bulunmakta olup bunlardan çevre iznine tabi olanlarının tamamı çevre izin ve lisans yönetmelikleri kapsamında izinlendirilmiştir. Ayrıca ilimizde atıksu arıtma tesisi zorunluluğu olan tüm işletmelerin atıksu arıtma tesisleri mevcut olup ilimizde çevre izni olmaksızın atıksularını doğrudan alıcı ortama deşarj eden sanayi tesisleri bulunmamaktadır. İlimizde ulusal hava izleme ağına entegre durumda toplam 5 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonların ölçüm verileri baz alındığında ilimiz ülke genelinde havası en temiz iller arasında ön sıralarda yer almaktadır” diye konuştu.

Boyut İSG-Çevre-Mühendislik Şirketler Gurubu Genel Müdürü Abdullah Kaya, daha temiz bir çevre, daha sürdürülebilir bir gelecek için ortak paydada buluşma adına bu tür panelleri çok değerli bulduklarını aktararak, katılımcılara teşekkürlerini iletti.

“Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik” konusunda bilgiler verildi

Konuşmaların ardından panele geçildi. Panelin ilk bölümünde Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eftade Gaga, “Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik”, Sera Gazı Baş Doğrulayıcı Albedo Karbon Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Şirketinden Çevre Mühendisi Ersin Topaloğlu ise “Yeşil Mutabakat ve Uygulamaları, Karbon Ayak İzi” konularında katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu. Panelin ikinci bölümünde ise Eskişehir Boyut Çevre Danışmanlık Mühendislik Şirketi Çevre Mühendisi Nazan Er “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” ve Eskişehir Boyut Çevre Danışmanlık Mühendislik Şirketinden Esra Çimen Emisyon Ticaret Sistemi” hakkında bilgilendirmelerde bulundular.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.