Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü bir ilke daha imza atıyor. Orman Fidanlığının içindeki “Açık Hava Kayaç Bahçesi” (Yapay Jeopark) projesi şekillenmeye başladı. Jeoparkın ülkemizde bir eşi daha yok.
Orman Yüksek Mühendisi Dr. Nejat Çelik’in başlattığı proje daha tamamlanmadan ilgi görmeye başladı. Jeoparkın amacı; Toprağın hammaddesi olan kayaçların tanıtılması. Parçalanıp aşındığında hangi tür topraklara dönüşerek oluşan topraklarda hangi tür bitkilerin yetişme ortamına uygun olduğunun anlatılması. Yani kısaca zaman, mekan ve maliyet masrafını bir araya getirerek, ülkemizin eşsiz doğal güzelliklerini oluşturan, başta toprak ve bitkilerin hammaddesi olan anakaya çeşitliliğini genç nesillere tanıtmak.
Orman Fidanlığının içinde ki 5 dekarlık bir alanda kurulan jeoparkta 76 kaide bulunuyor. 22 Orman Bölge Müdürlüğünden gönderilen 60 farklı kayaç ise bu kaidelerin üzerine (doğal bir heykel gibi) konulmuş durumda. Kalan parçalarda geldiğinde proje tamamlanmış olacak. Pamukkale traverteninden Erzurum’un obsidyenine, Afyonkarahisar’ın mermerinden Eskişehir’in kalsedonuna kadar birçok maden ve kaya kütlesi sergilenecek. Objeler, Magmatik Kayaçlar, Metamorfik Kayaçlar ve Tortul Kayaçlar olmak üzere 3 ana bölümde sahaya yerleştirildi. Hava şartlarından ve yağıştan etkilenen kayaçların üzerinde yağmur barınakları olacak.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel geçtiğimiz günlerde çalışmaları yerinde inceledi. Dr.Nejat Çelik’ten bir de brifing alan Genel Müdür Sayın Bekir Karacabey, Yapay Jeopark’ın ülkemizde bir boşluğu dolduracağını söyledi ve çalışmaların ilkbahara kadar tamamlanmasını istedi. Sayın Karacabey, her ilden bir kayaç olacak şekilde kaide sayısının 81’e çıkarılması talimatını da verdi.
Jeoparkta objelerin arasında yürüyüş yolları bulunacak ve tanıtım levhaları konacak.