Alpu Ovası’nda kurulması planlanan termik santral ile ilgili konuşan İyi Parti Arge ve Eğitimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Salih Karabacak, “Günü kurtaran ve geleceğimizi yok edenlerin kararları halkın vicdanında mahkûm olacak” dedi ve ekledi: Uzun vadeli planlarla yenilenebilir enerjiye yönelmek gerekiyor.
İyi Parti Eskişehir İl Teşkilatı termik Santral ile ilgili olarak Taşbaşı Kültür Merkezi’nde bir panel düzenledi. Panelde konuşan İyi Parti Arge ve Eğitimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Salih Karabacak, Termik santral yerine yenilenebilir enerjiye yönelmesini gerektiğini belirtirken, “Termik santralin yapılması planlanan mevcut yerinden 25 kilometre kuzey doğuya kaydırılması halinde zararların azaltılabileceğini söyledi.
Dünya yenilenebilir enerjiye yöneldi
Termik santral teknolojisinin devrinin sona erdiğini belirten Karabacak, “Linyit Kömürü en kalitesiz kömür. İçinde çok fazla kül barındırıyor. Bir ton linyit kömürü yaktığınızda 300 kilo civarında kül çıkar. Genel de de termik santralde yakıt olarak kullanılır. İnsanına değer veren ülkelerde termik santral madenin yanına kurulmaz. Dünya’da termik santrallerin hızla azaldığını görüyoruz. Artık dünya yenilenebilir enerjiye dönmüş durumda. Rüzgar, su ve Güneş enerjisi şuanda dünyanın yöneldiği enerji kaynağı durumunda. Almanya, İngiltere, kuzey ülkeleri çok fazla güneş görmüyor. Bir metre kare bir güneş panelinin Almanya’da üreteceği enerjinin Türkiye’de iki katı üretilebilir. Ancak Almanya’da Güneş’ten elde edilen enerji 40 bin MW iken Türkiye’de 250 mw Almanya şuanda Alpu’da kurulacak termik santralin 37 katı enerjiyi güneşten üretiyor” dedi. Türkiye’nin Güneş ve Rüzgar enerji üretiminin %6.5 tekabül ettiğini belirten Karabacak, Türkiye’nin hızlı bir şekilde yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelmesi gerektiğini vurguladı. %65’lik doğalgaz ve ithal kömür enerjisinde dışa bağımlı olduğunu belirten Karabacak, termik santralin çevreye vereceği zararla ilgili olarak ise “Linyit kömür kullanılan termik santralin bulunduğu il ve ilçelerde partikül madde kirliliğin ortalama 70 puan civarında olduğunu söyledi. Eskişehir’in Türkiye’nin en temiz çevreli 7 şehrinden biri olduğunu belirten Karabacak. “Termik santral yapıldıktan sonra Eskişehir’in kirlilik seviyesi 28’den 70’e çıkacak” diye konuştu.
“Hükümetin iki kararı bir biriyle çelişiyor”
Karabacak Alpu Ovası’nın Türkiye’nin en değerli ovalarından biri olduğunu belirterek “51 bin hektarlık bir araziye sahip çok değerli bir ova. Bu ova aslında bizim değil, bizim çocuklarımızın. Atalarımız bize nasıl emanet etti ise bize aynı şekilde torunlarımıza bırakabilmeliyiz. Hükümetimiz 12 12 2016 tarihinde ovaları koruma kararı aldı. Bu kararı alan hükümet termik santrali şimdi ovanın kalbine dikiyor. Bu kararlardan birisi yanlış. Olmaz” diye konuştu.
Her ev 22 ton kömür yakacak
Termik santralde yıllık yakılacak olan kömür miktarı ile ilgili olarak ise Karabacak, “Eskişehir’de 290 bin hane var. Eskişehir’de her hane senede 22 ton kömür yaksa termik santralin yaktığı kömüre denk gelecek” diye konuştu.
Alpu Ovası kıraçlaşacak
Termik santralin su kaynakları içinde ciddi tehlike olduğunu belirten Karabacak, “Termik santralin ihtiyaç duyduğu suya barajlar, akarsular yetmeyecek sondaj kurulacak. Yer altı sularımız çekilecek dolayısıyla Alpu Ovası kıraç topraklara dönecek. Ayrıca asit yağmurları toprak ve sudaki hayati bitirecek” dedi.
Hastalıklar artacak
Termik santralin Çevre ve doğa sağlığı kadar insan sağlığına da ciddi zararlar vereceğini belirten Karabacak, “Hastalıklar artacak akciğer kanserinin %36’sı, koaha bağımlı ölümlerin %35’i kalp hastalıklarının %24’ü çevre kirliliğinden kaynaklanmaktadır. Bebeklerde erken doğum, çocuklarda otizm ve zeka geriliği vakaları artacak” diye konuştu.
Çözüm
Temel çözümüm yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek olduğunu belirten Karabacak, “Türkiye’de ciddi bir üniversite mezunu işsiz gencimiz var. Bu gençlerimizi çalışma hayatına kazandıracak projeler ile çok rahatlıkla yenilenebilir enerjide atılım yapılabilir” dedi. Karabacak, termik santralin yapılması konusunda ısrar edilmesi halinde ise termik santralin 25 kilometre kuzey doğuya çekilmesi halinde Alpu Ovası’na vereceği zararın azaltılabileceğini söyledi.