Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 8 Haziran’da başlatılan imar barışı kampanyası, 31 Ekim’de son bulacak. Kampanya kapsamında, 31 Aralık 2017’ye kadar inşa edilen imar mevzuatına aykırı ve ruhsatsız yapıların kayda alınması planlanıyor.
İmar Barışı; imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorunlarını çözmeyi amaçlayan bir projedir. Amacı ise vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmak.
Vatandaşın sorunlarına çözüm olacak
Ülkemizdeki imara aykırı yapılar bugüne kadar vatandaş ve belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlara yol açmaktaydı. Vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır. Konut veya iş yerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmemektedir. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya teminat olarak gösterilememektedir.
Önceki yapı kayıt belgesi bedeli kadar bir bedel daha ödenecek
Bu proje kapsamında vatandaşlara verilecek kat mülkiyeti ile sorunların çözümü amaçlanmaktadır. Kat mülkiyeti; apartmandaki ev sahiplerinin tamamı anlaşır ve imar planında, yol, yeşil alan, park gibi alanları terk edilirse kat mülkiyeti alınabilir. Bu durumda, daha önce yapı kayıt belgesi bedeli olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecektir. Bu işlemlerin sonucunda kat mülkiyetine geçen yapıların alım ve satım işlemleri yasallık kazanacağı için vergi kayıpları önlenecek ve bina; teminat, ipotek veya her türlü bankacılık işlemlerinde değerlendirmeye alınabilecektir.
5 milyonu aşkın vatandaş kat mülkiyeti için başvurdu
2018 yılı Haziran ayı içinde başvuruların başlamasından bu yana Türkiye genelinde 5 milyonu aşkın vatandaş kat mülkiyeti için başvuruda bulundu. Proje 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsamaktadır. Başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılar dışında bütün yapı sahipleri başvurabilir.
Binalar için yıkılma endişesi son bulacak
Bu sayede, kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecekti, Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilece ve yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir.
Başvurular için son tarih 31 Ekim
Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılmakta ve başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilebilecektir. Başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecektir.