Harb-İşli işçiler: Böyle bir yoksulluk görmedik!

Türk-İş’e bağlı Türk Harb İş Sendikası Eskişehir Şubesi üyesi işçiler artan hayat pahalılığına, vergi sistemine ve ücret dengesizliklerine karşı Eskişehir Hava İkmal önünde bir saatlik oturma eylemi yaptı.

Harb-İşli işçiler: Böyle bir yoksulluk görmedik!
24 Eylül 2024 Salı 10:36

Türk Harb İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, başta işçiler olmak üzere toplumun büyük bir bölümünde yaşam şartlarının giderek ağırlaştığını belirterek, “Bıçak kemiğe dayandı, bundan sonra sözümü meydanlarda yüzbinler ile söyleyeceğiz” dedi.

“Dün aldığımızı, bugün alamaz olduk”

Marketten pazara tepeden tırnağa her şeye her gün zam geldiğini söyleyen Atak, büyükşehirlerde ev kiralarının ortalamada asgari ücretin üzerine çıktığını belirtti.  Ülkede gelir adaletinin hızla bozulduğunu savunan Atak, “İşçilerin milli gelirden aldığı pay azalırken, işverenlerin payı her geçen gün artmaktadır” dedi. 

“Hiç bu kadar mağdur olmamıştık”

Geçmiş yıllarda da ekonomik krizlerin yaşandığını, geçim şartlarının ağırlaştığını hatırlatan Atak, “Ancak bu dönemde olduğu kadar yoksulluk görülmedi. İşçiler mağdur olmadı.  Enflasyon kadar ücret zammı yoksulluğun sürmesidir. Açıklanan enflasyon yaşadığımızı gerçeğin çok uzağındadır. Bizi yansıtmıyor. Açıklanan resmi enflasyona göre belirlenen ücret zammı bizi daha da yoksullaştırıyor. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa bu kayıp daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.

“Az kazanandan az, çok kazanandan çok…”

Gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerektiğini aktaran Atak, “ Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. İşçiler 12 ay çalışmakta ve fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Yaptıkları her harcamada KDV’si, ÖTV’si olmak üzere ödediği dolaylı vergi var.  Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalıdır. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları kabul edilebilir düzeyde güncellenmelidir. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15’de sabitlenmelidir. İşçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemelidir” diye konuştu. 

“Ücret dengesizliği giderilmeli”
 
Kamudaki toplu iş sözleşmelerinde yaşanan sıkıntılardan bahseden Atak, şunları belirtti: “
2023 yılında Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında imzalanan toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihleri farklıdır. Enflasyonun yüksek olması sebebiyle, sözleşme başlangıç tarihleri arasındaki bir aylık zaman farkı bile ücret zammı açısından soruna yol açmıştır. Kamuda bir ücret dengesizliği ortaya çıkmıştır. Bu sorun, işyerlerinde huzursuzluğa yol açmaktadır. Ücretlerde ortaya çıkan farklılık, çalışma barışını ve üretimi olumsuz noktaya taşıyabilecek noktaya gelmiştir.  Acilen, ek çerçeve anlaşma protokolü yapılması talebimizi yaptık.  Yürürlük başlangıç süresi Ocak ayı olanlarla, 1 Şubat ve ilerleyen aylarda olan toplu iş sözleşmelerindeki ücret zammı oranı arasındaki fark ortadan kaldırılmalıdır.” 

“Sosyal güvenlik sistemi sıkıntılı”

Uygulanan sosyal güvenlik sistemi nedeniyle enflasyon farkının yüksek olduğu bu dönemde, 2024 yılı içerisinde emekli aylığı talebinde bulunanların emekli aylıklarının 2025 yılında başvuracaklara göre daha fazla olacağına dikkat çeken Atak, “Bu durum birçok işçinin emeklilik başvurusu yapmasına sebep olmaktadır. Nitelikli çalışanlar oluşacak fark sebebiyle emekli olmayı tercih etmektedir. Bu mağduriyetin yaşanmaması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır” dedi. 

“Kıdem tazminatları eridi”

İşçilerin emeklilik döneminde güvencesi olan kıdem tazminatının zaman içerisinde eridiğini söyleyen Atak, “Kıdem tazminatı tavanı uygulaması işçilerin mağduriyetini her geçen gün arttırdı. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerekmektedir” diye konuştu. 

Hükümete seslendiler, talepleri sıraladılar

Atak, açıklamasında hükümete çağrıda bulunarak, taleplerini sıraladı:  Maaşlarımızda 4-5 puan artışlar yapılarak önümüze 24,73 oranının bir iyileştirme gibi getirilmesini istemiyoruz. Gerçek bir refah payı artışı gerçek bir zam oranı artışı istiyoruz. Evet vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazandan çok verginin alındığı, artan oranlı servet vergisinin uygulandığı bir vergi düzeni getirilmelidir. Ancak bu düzenleme tek başına asla yeterli değildir. Vergi düzenlemesi ile birlikte tüm gelirlerimize yüzde yüzün altında kalmayacak şekilde ücret artışları için gereğini yapılmalıdır. Temel ücretlerin tamamını yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır. Yüksek enflasyon döneminde ücretlerimiz her ay en fazla yılda üç ayda bir belirlenmelidir. Yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir. Emekli maaş hesaplama sistemi işçinin lehine acilen düzenlenmelidir.  Ülkenin milli bekası, geleceği düşünülüyorsa savunma sanayiinde düşmana karşı caydırıcı güç olmaya devam etmesi isteniyorsa savunma sanayiinin asıl unsurları emekçilerine ayrı bir parantez açılarak bugüne kadar kaybedilen hakları ile birlikte savunma sanayii primi verilmelidir.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Emekli gen eral - 4 gün önce
Havaikmal işçisine ne kadar maaş verseniz haklarını ödeyemezsiniz..