banner536

Genç Sağlık-Sen üyeleri memur maaşı zam oranına tepki gösterdi

Eskişehir’de, Genç Sağlık Sendikası üyeleri İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak memura verilen 22 bin liralık maaş artışının yoksulluk sınırı altında kaldığını belirterek, zam oranına tepki gösterdi.

Genç Sağlık-Sen üyeleri memur maaşı zam oranına tepki gösterdi
10 Temmuz 2023 Pazartesi 00:29

Eskişehir’de, Genç Sağlık Sendikası üyeleri İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak memura verilen 22 bin liralık maaş artışının yoksulluk sınırı altında kaldığını belirterek, zam oranına tepki gösterdi.  Genç Sağlık-Sen Eskişehir Şube Başkanı Tuna Çelik, 2023 yılında kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışların, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6’ıncı dönem toplu sözleşme ile belirlendiğini, ancak toplu sözleşme masasına oturanların, meslektaşlarının yoksullaşmasında bir kez daha etkisiz kaldığını söyledi. Çelik, 5 Temmuz günü açıklanan zam oranlarının ardından camianın yetkili sendikasının 36 saat, sonrasında sıra gelen sendikaların da 12 saat tepkisiz kaldığını anımsattı.  Yoksulluk sınırının 33 bin 788 TL olduğu ülkemizde memura verilecek olan 22 bin liralık maaş artışının kabul edilemez olduğunu ifade eden Çekik, “Bu göz göre göre memuru yoksulluk sınırın altında ezdirmektir. Ülkemizde yıllarca, orta direk olarak atfedilen memur ortalığını yitirmiş, bugün altında bir maddi hayata sürüklenmiştir. Ayrıca; 8 bin 77 TL’lik verilecek olan seyyanen artışın taban aylığa eklenmek yerine ilave ek ödeme adı altında olması, yani emekli maaşlarına yansıtılmayacak olması çalışmakta iken alınan maaş ile emekli maaşları arasındaki farkı büyük ölçüde artıracaktır. Emekli maaşına yansımayan bir zammın adına zam denilebilir mi?” diye konuştu.

“Memurun artık dayanacak ne gücü, ne de sabrı kaldı”

“Yoksulluğa terk edilen memur, emeğinin karşılığını alamayan memur ve yine görmezden geldikleri memurun verdiği yaşam mücadelesi her geçen gün daha zor bir hal almaktadır” diyen Çelik açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kirasını ödemekte zorlanan devlet memuru mu olur? Bir devlet memuru nasıl olur da oraya atanırsam aldığım maaş kiraya gidecek, hiç atanmasam daha iyi diyebilir? Temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan devlet memuru mu olur? Bir memur, kamu hizmeti için var ise, daha kendi ihtiyaçlarını karşılamaktan aciz bir duruma düşerse nasıl kamu hizmeti sunabilir? Her ay gece gündüz demeden yüzlerce saat mesai yapıp da çocuğunun istediği oyuncağı alırken acaba bütçesini zorlar mı diye düşünen devlet memuru mu olur? Mevcut enflasyon, yetkililerin etkisizliği derken devletin itibarı olarak nitelendirilen memur işte böyle yoksullaştı. Alanında senelerce emek vererek yükseköğrenimini tamamlayan, aylarca çalışarak sınav yolu ile ataması gerçekleştirilen memurlar şimdi nasıl kamu işçisi olurum diye düşünüyor. Çünkü sahadaki çalışma barışı gelir dağılımı adaletsizliği yüzünden bozuldu. Çünkü, devletin memuru alım gücünü günden güne yitirerek yoksulluğa terk edildi. En düşük memur maaşının 22 bin TL’ye çıkarılması artan pahalılık ve alım gücünün kaybı karşısında memurlara rahat bir nefes aldırmayacağı aşikardır.”

“Fazlasını değil, hakkımızı istiyoruz”

En düşük memur maaşının 33 bin 788 liraya çıkarılmasını talep eden Çelik, vergi diliminin yüzde 15’e sabitlenmesini, büyükşehirlerde görev yapan memurlara kira yardımı düzenlemesinin derhal hayata geçirilerek, 8 bin 77 TL’lik seyyanen zammın emekliliğe yansıtılmasını istedi. Yetkililere seslenen Çelik, “Memuru yoksulluğa terk etmeyin. Fazlasını değil hakkımızı istiyoruz. Anayasal hakkımızın gereği olarak, insan onuruna yaraşır mali ve sosyal hakların sağlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.