Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde tematik olarak hayata geçirilen gençlik İnovasyon Ödül töreni gerçekleştirildi.
Eskişehir’de başta meslek liseleri olmak üzere tüm lise öğrencilerinde girişimcilikle ilgili farkındalık yaratmak ve gençlerin inovatif düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenen ödül töreninde finale kalan 11 öğrenci grubu, ESO’da stant açarak proje sunumlarını gerçekleştirdi.
Yaratıcı fikirlerin desteklenmesi hedefiyle hayata geçirilen Gençlik İnovasyon Ödüllerinde, jüri üyeleri tarafından değerlendirilen ve finale kalarak ödül almaya hak kazanan ilk 3 proje ve Başkanlık Özel Ödülünün sahiplerinin açıklandığı törene ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Başkan Yardımcıları Sinan Özeçoğlu, Fatih Düş, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Meclis Başkan Yardımcısı Nilay Güneş Erdemir ve TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Yusuf Melih Turan ile çok sayıda sanayici ve lise öğrencileri katıldı.
Geliştirmeye ve gelişmeye devam
Töreninin açılışında konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Kendinizle gurur duymalısınız gençler. Biz her birinizle ayrı ayrı gurur duyuyoruz. Ülkemizin gelişmesi, kalkınması için inovasyona ihtiyacımız var, sizin gibi gençlere ihtiyacımız var. Gençlik ve İnovasyon programına finale kalan tüm okullarımızı, öğretmenlerimizi ve projeleri geliştiren öğrencilerimizi kutluyor, bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum. Durmak yok, geliştirmeye ve gelişmeye devam edin. İleride güzel işler başaracağınızdan hiç şüphem yok.” dedi.
Törende birincilik, ikincilik, üçüncülük derecelerine giren ve Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı Özel ödülüne değer görülen okul ve projeler ise şu şekilde oldu;
BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ:
OKUL: Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
PROJE ADI: Nesnelerin İnterneti Tabanlı Depremde Hayat Kurtaran Yardımcı Mobil Uygulama (GİSAM)
Proje Hakkında Bilgi: Proje, özellikle uyku sırasında meydana gelen depremlerde bireyleri uyandıracak fonksiyonlar içermektedir. Projede geliştirilen GİSAM Cihazı ve GİSAM Mobil uygulaması, Bluetooth üzerinden haberleşerek lamba yakma, doğalgazı kapatma vb. işlevleri yerine getirebilmektedir. GİSAM Mobil Uygulaması sayesinde, sarsıntı anında uygulama üzerinden kayıt olurken belirlenen telefon numaralarına konum bilgisi gönderilerek yardım çağrısında bulunulmaktadır.
İKİNCİLİK ÖDÜLÜ:
OKUL: Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
PROJE ADI: Bisiklet Sürücüleri için Gidondan Kablosuz Kontrollü Sinyal Sistemi
Proje Hakkında Bilgi: Projede bisiklet sürücülerinin özellikle dönüşlerde güvenliğini artırmak için geliştirilen kask ve sırt çantasının ön ve arka tarafında sinyal LED ışıkları bulunmaktadır. Bu LED ışıklarının kontrolü bisiklet gidonunun sağ ve sol tutma yerlerinde yer alan tuşlar aracılığıyla kablosuz haberleşme ile aktif hale gelmektedir. Böylece dönüş yapmak isteyen bisiklet sürücüsü nereye döneceğini önceden haber verebilmekte ve trafikteki diğer sürücüleri uyarmaktadır.
ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ
OKUL: Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
PROJE ADI: HEMOROJENİK
Proje Hakkında Bilgi: Proje ile özellikle hemoroid hastalarının tedavisini destekleyici bir uygulama üzerine çalışılmıştır. Hastaların rahatça oturabileceği, ergonomik oturma bölümü olan, suyun devir daim yapabildiği, ısı ayarlaması, açma ve kapama düğmesi olan, termostatlı araç ile asıl tedaviyi destekleyici bir banyo tasarımı geliştirilmiştir.
ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI ÖZEL ÖDÜLÜ
OKUL: Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
PROJE ADI: PETEF
Proje Hakkında Bilgi: Projenin temel amacı, plastikten 3 Boyutlu yazıcı malzemesi olan filament üretimini gerçekleştirmektir. Bu proje, Yeşil Dönüşüm tematik alanında yapılmıştır. Sıfır Atık ilkesini benimseyen projemiz geri dönüşüme katkı sunarak yeni bir alan açmaktadır.