Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin öncülüğünde 2021 yılını sulamada hamle yılı ilan ettiklerini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, "Son 18 yılda Eskişehir ilinde inşa edilen 26 sulama tesisi ile 105 Bin 480 dekar zirai arazinin sulamaya açıldı" dedi.
"Eskişehir’in mümbit topraklarını sulamaya açıyoruz"
Modern sulama projelerinin ülke için son derece önem arz etttiğini ve son 18 yılda Eskişehir'de inşa edilen 26 sulama tesisi ile 105 Bin 480 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını belirten Genel Müdür Yıldız, "Böylece Eskişehir topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 82 Milyon80 Bin 680TL ilave zirai gelir artışı sağladık" dedi.
234 Bin 560 Dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor…
Eskişehir için sulamanın önemi çok büyük olduğunu belirten Yıldız, "9 adet sulama inşaatı devam ediyor.İnşaatı devam eden 9 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 234 Bin 560 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır. Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Eskişehir zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.’dedi.
Eskişehir’imize 9 Baraj ve 9 Gölet Kazandırdık.
Yıldız açıklamalarını şöyle sürdürdü:
İç Anadolu’nun ve ülke tarımının önemli illerinden biri olan Eskişehir’imizde ziraatın daha da gelişmesi için son 18 yılda kente92 adet Tesis ile1 Milyar 564 Milyon 209 Bin 316TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya YILDIZ,’ Eskişehir’de son 18 yılda 9baraj ve 9 gölet inşa ettik.
İnşaatı Devam Eden 3 Baraj ile 77 Bin 30 Dekar Arazi Daha Sulamaya Açılacaktır.
Diğer taraftan Eskişehirli vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Eskişehir’in su kaynaklarını değerlendirmek için bütün ilçelerimize yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 3 barajın yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Eskişehir’e Memba Kalitesinde İçmesuyu
Genel Müdür YILDIZ, Diğer taraftan İnşaatı devam eden 1 adetiçmesuyu tesisini 2024yılı sonuna kadar tamamlayarak, toplamda 784 Bin kişi için yılda 63,07 Milyon m³ içmesuyu temin edilecektir.
Eskişehir’de Taşkın Riskini Azaltıyoruz
Ayrıca; Eskişehir İlinde taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 33 adet taşkın koruma tesisi ile 35yerleşim yeri ve 3 Bin 610 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 4 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmalarının devam etmektedir.
Yeraltı Barajı Çalışmalarımız Devam Ediyor
Baraj ve Gölet Çalışmalarımızın yanında düşük maliyet ve daha az su kaybı sağlayacak olan Yeraltı Barajı çalışmalarımız kapsamında;Eskişehir ilimizde,117 Bin m³ su depolama kapasiteli 1 adet tesis işletme durumunda olup, 1,5 Milyon m³ su depolama kapasiteli 1 adet depolama tesisinde inşa çalışmalarımız devam etmektedir. ‘dedi.
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.