Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası 65 bin öğrenci bulunan Eskişehir’de 15.200 öğrenci için yurt imkanı bulunduğunu belirtti. İMO, yaptığı açıklamada “Geçirdiğimiz iki yıllık pandemi sürecinden, sadece yurt ve konut sahipleri değil, herkes etkilendi. Buna rağmen pandeminin faturası bu zamanlarda öğrencinin sırtına yükleniyor” derken, Öğrencilerin haklı isyanlarını anlatma çabalarını, sert bir üslupla bastırmaya çalışanlara karşı öğrencilerin sesini duyurmak adına buradayız ifadelerine yer verdi.
Uzun süredir gündemde yer alan üniversiteli gençlerin barınma sorunu ile ilgili olarak yazılı açıklama yapan Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası “Parklarda yatan bu gençlerin “barınamıyoruz” çığlığı ve bu konunun çözümsüzlüğü hepimiz adına utanç verici bir boyuta ulaşmıştır” dedi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ülkenin geleceği şüphesiz ki memleketi için, geleceği için eğitim alan, emek veren üniversitelilerdir. Toplumumuzun, toplumumuzu bu geleceğe taşıyacak gençlerimize sahip çıkması gerekirken; 18 yaşında elinde bavuluyla bilmediği bir şehre gelen genç, kalacak yer bulamıyor, talep edilen fahiş fiyatlara ise cep harçlıkları dayanmıyor! Parklarda yatan bu gençlerin “barınamıyoruz” çığlığı ve bu konunun çözümsüzlüğü hepimiz adına utanç verici bir boyuta ulaşmıştır.
Ülkemizde yaklaşık 9 milyon üniversite öğrencisi varken, yaklaşık 700 yurtta 700 bin öğrenci için kalacak yer sağlanabiliyor. Geri kalan 8 milyon 300 bin gencimizin ise, kendi imkanlarıyla bir çözüm bulmaları beklenilerek; özel yurtların ve ev kiralarının fahiş fiyatlarına ya da tarikat ve cemaatlerin kucağına itiliyor.
Eskişehir özelinde üç üniversitede toplam 65 bin öğrenci bulunmaktadır. Buna karşılık 7.000 kız, 5.000 erkek ve yakın zamanda hizmete başlayacak 1.500 erkek (kapasite artırımıyla 1.790), 1.250 kız (kapasite artırımıyla 1.400) olmak üzere toplam 15.200 kapasiteli yurt imkanı mevcuttur. Sadece, yaklaşık 900 bin nüfuslu kentimizde bile, 50 bin öğrenci kendi imkanlarıyla barınma sorununu çözmeye çalışmaktadır.
Geçirdiğimiz iki yıllık pandemi sürecinden, sadece yurt ve konut sahipleri değil, herkes etkilendi. Buna rağmen pandeminin faturası bu zamanlarda öğrencinin sırtına yükleniyor. Bu durum, aslında toplumumuzda çok daha büyük sosyal bir soruna işaret ediyor. Elazığ depreminde depremden bir gün sonra kiraları iki katına çıkarıp, komşularının mağduriyetinden kazanç elde etmeye çalışanlar, bugün de o kazancı öğrencilerden elde etmeye çalışıyorlar.
Öğrencilerin haklı isyanlarını anlatma çabalarını, sert bir üslupla bastırmaya çalışanlara karşı öğrencilerin sesini duyurmak adına buradayız. Gençlerimiz; barınamıyor, geçinemiyor, geleceksiz bırakılıyor. Bu sorunun bir an önce çözülmesi adına vatandaşları duyarlı olmaya, yetkili mercileri ise çözüm bulmaya davet ediyoruz.