banner536

ESKİŞEHİR TARİHİNDE BÖYLE BİR TEHLİKEYLE KARŞILAŞMADI

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ünal, Alpu’ya kurulması planlanan Termik Santrale karşı olduklarını belirterek, “Eskişehir kenti ve tüm doğası tarihinde hiç bu kadar büyük tehlike ile karşı karşıya kalmamıştı. Çünkü gelecekte oluşabilecek doğal tahribat ve kirliliğin geri dönüşü yoktur. Böylesine hayati bir konuda halka ve yandaşlarına küçük veya büyük hediyeler dağıtarak ikna etme yoluna gitmek yanlıştır.”dedi.

ESKİŞEHİR TARİHİNDE BÖYLE BİR TEHLİKEYLE KARŞILAŞMADI
24 Kasım 2017 Cuma 15:25

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ünal, Alpu’ya kurulması planlanan Termik Santral ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Oda olarak kapalı kapılar ardında yapılan ihaleye yapılacak itirazlar için tanınan yasal sürenin son günü olan 25 Ekim’de Danıştay  13. Hukuk Daire Başkanlığı’na yürütmenin durdurulması için dava açtıklarını belirten Ünal, Termik Santralin kurulmasının ardından bir çevre felaketinin yaşanacağına dikkat çekti. Ünal şöyle devam etti:“Termik Santrallerde kömürün yanması sonucu meydana gelen atıklar bacadan atılarak doğal ortamlar ve insanlar üzerinde olumsuz etkilere neden olurlar. Bu etkiler, termik santrale yakın mesafede oluşabildiği gibi rüzgar hızı ve yönü ile topografyanın özelliklerine bağlı olarak uzun mesafelerde de görülebilir. Kömürün yanması sonucu kazan altında biriken cüruf, atık su arıtma tesisinden çıkan arıtma çamurları ve baca gazı desülfürizasyon ünitesinden çıkan alçı taşı önemli çevre kirliliklerine neden olmaktadır. Açık alanda depolanan kömürün havayla teması sonucu içten yanma olayı meydana gelmekte ve hava kirlenmesine neden olmaktadır.”

ATIKLARIN TAMAMEN BERTARAF EDİLMESİ İMKANSIZ

Termik Santralden çıkacak olan atık maddelerin insan sağlığına ve çevreye verdiği zararların telafisinin olmadığını kaydededen Ünal, “Doğal çevrede varolan radyoaktif elementler kömürle birlikte yeraltından çıkarılmakta, kömürün yanması sonucu oluşan külün depolanması, radyoaktif kirliliğe neden olmaktadır. Uçucu küllerde bulunan ağır metaller yağmur sularıyla yer altı suyuna ve içme suyu kaynaklarına ulaşabilmektedir.

Termik Santrallerde temizleme, soğutma gibi işlemler için önemli miktarda su kullanılmaktadır. Kullanılan bu suyun deşarj sıcaklığının yüksek olması, tıpkı nükleer santrallerde oluğu gibi doğal ortamdaki yaşamı olumsuz etkilemektedir.

Bu atıkların tamamen bertaraf edilmesi imkansızldır. Bölgenin toprağı ve yeraltı suları asitlenecek, zehirlenecektir. Bitki ve hayvan popülasyonu bundan çok fazla etkilenecek ve doğa telafisi mümkün olmayacak şekilde tahrip olacaktır.

Eskişehir kenti ve tüm doğası tarihinde hiç bu kadar büyük tehlike ile karşı karşıya kalmamıştı. Çünkü gelecekte oluşabilecek doğal tahribat ve kirliliğin geri dönüşü yoktur. Böylesine hayati bir konuda halka ve yandaşlarına küçük veya büyük hediyeler dağıtarak ikna etme yoluna gitmek yanlıştır.”ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.