Odunpazarı ilçesine bağlı Sevinç Mahallesi’ne kurulmak istenen kömür ocağı projesi bir kez daha tüm Eskişehirlileri diken üstüne oturttu. Bölge halkının da isyan ettiği projeyi en başından beri takip eden Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Sevinç Mahallesi'nde neden kömür ocağı istemediklerini esgündem26 için kaleme aldı.
Ülkemizin en verimli ovalarından Alpu Ovamıza ve Türkiye’nin göz bebeği şehrimizin Sevinç mahallesinde, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Yapılması Planlanan Kömür Ocağı Projesinin, Paris Anlaşması’nı onaylayarak, iklim değişikliğine karşı yeşil ekonomik dönüşüm ile ilgili yapılan açıklamaların hepsini gölgede bırakan ÇED süreci ile birlikte ne yazık ki tekrar gündemimize geldi.
TKİ tarafından Eskişehir-Alpu-Mihalıççık yolunun üzerindeki ve şehrimizin çok yakınındaki Sevinç Mahallemize açılmak istenen yer altı kömür ocağı ile ilgili daha önce Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararına karşı, Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere, Belediyelerimizin, Sivil Toplum Kuruluşlarının, Odaların ve Eskişehir Baromuzun açtığı davaların sonucunda Eskişehir İdare Mahkemesi verdiği kararda Valiliğin ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararını iptal etmişti. Ardından Danıştay 14. dairesi, bu kararı iptal eden Eskişehir 2. idare mahkemesinin kararını onamış ve Danıştay 14. Dairesi’nin vermiş olduğu onama kararı ile birlikte Sevinç mahallemizde açılması planlanan kömür madeni için ÇED raporu düzenlenmesi zorunluluk haline gelmişti. Ancak bu sene Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kömür Ocağı Projesi’nin, ÇED sürecinin başlatılması ile birlikte termik santrali de yeniden gündeme aldıkları bir planın varlığını bizlere göstermektedir.
Bu konuda biz öncelikle geçtiğimiz hafta içerisinde , Sevinç, Çavlum, Ağapınar, Yassıhöyük, Karacahöyük ve 75.Yıl Mahallelerimizin Muhtar ve Azaları ile Odunpazarı Kent Konseyi paydaşlığında düzenlediğimiz "Yeraltı Kömür Maden Ocağı" ile ilgili bilgilendirme toplantısında biraraya geldik.
Toplantıda, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir Barosu Avukatları ile Eskişehir Tabipler Odası, Eskişehir ve Bilecik Veteriner Hekimler Odası, Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri, Gündüzler Mahallesi Muhtarı ve Gündüzler Dernek Başkanı ile Belediyelerimizin Çevre ve Maden Mühendisleri Yeraltı Kömür Maden Ocağı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundular.
Ardından Sevinç Mahallemizde yaşayan, verimli topraklarında Kömür Maden Ocağı kurulması için başlatılan ÇED sürecini kaygıyla takip eden hemşehrilerimizle,
Sevinç Kahvehanesinde Eskişehir Barosu, Odunpazarı Kent Konseyi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası,, Eskişehir Tabip Odası, Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimler Odamız ile "Yeraltı Kömür Maden Ocağı" ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik.
Sonuç olarak , Çiftçilerimizin göz bebeği topraklarımızda kömür maden ocağı projesinin ÇED süreci kapsamında Halkın Katılımı Toplantısı, toplantıyı ve projeyi istemediğini belirterek, yaşam alanlarını savunan hemşehrilerimizin kararlı duruşuyla yaptırılmadı.
Bakınız, pek çok uzman, şu an sahip olduğumuz teknolojiyle %100 yenilenebilir enerji kullanılan bir geleceğin mümkün olduğunu söylüyorken Eskişehir’de kömür madeninin çıkarılmaya çalışılması ile son derece tehlikeli bir iş yapılıyor. Proje hayata geçerse birçok ürünün yetiştiği kıymetli Alpu ovamızda tarım ve hayvancılık büyük zarar görecektir. Kömür Partikülü ile dolu meralardan beslenen hayvanlar hastalanacaktır. Eskişehir kent merkezine olan yakınlığı nedeniyle Tepebaşı ve Odunpazarı ilçeleri ile Alpu ilçe merkezimizin ve tüm mahallelerinin havası, suyu kirlenecektir. Pandemi ile temiz suyun önemini bir kez daha hatırladığımız zamanda, maalesef ki günden güne azalan, başta Porsuk olmak üzere bölgedeki su kaynaklarımız da zarar görecektir. Kısacası çok büyük çevre sorunlarına yol açacaktır. Eskişehir'in geleceğini düşünen herkes bu projenin karşısında olmalıdır. Çünkü gelecek; temiz ve yenilenebilir enerjide. Doğada bol miktarda temiz enerji bulunmakta. Yapılması gereken tek şey, yenilenebilir enerji için yatırımları teşvik etmektir. Bizler, bu güzel şehirde yaşayacak çocuklarımızın geleceği için havamızın, suyumuzun ve toprağımızın temizliğini korumakta kararlıyız.
Yaşanılabilir şehirler arasında sürekli üst sıralarda yer alan güzel Eskişehir’imiz ve dört bir yanı güzelliklerle kaplı ülkemizin hiçbir şehri, tüm dünyanın vazgeçtiği bu akılsız ve bilim dışı Kömür Ocağı projelerini hak etmiyor. Başlatılan ÇED sürecinin biran önce iptal edilmesini, kıymetli ovamızda ekosistem ve canlı varlığına ağır derece zarar verecek YERALTI KÖMÜR OCAĞI İSTEMEDİĞİMİZİ bir kez daha ifade ediyorum. Eskişehir Kent Konseyi olarak tüm süreci, ilk günden bu yana olduğu gibi bundan sonra da yakından takip edeceğiz.