CHP İl Başkanı Yalaz: Ankara’dan verilen kararlar sadece Eskişehir’i ve Eskişehirliyi kaybetmeye mahkûm etmiştir

CHP İl Başkanı Talat Yalaz: Yaşanan deprem felaketlerine ve toplumca yaşadığımız acılara rağmen AKP Hükümetinin gündemi hiçbir zaman “kentsel dönüşüm” olmamış; bugüne kadar atılan tüm adımlar ve yapılan düzenlemeler ile dönüşüme ihtiyaç duyan alanlar yerine yalnızca yüksek rant potansiyeline sahip alanlar yenilenebilmiştir.

CHP İl Başkanı Yalaz: Ankara’dan verilen  kararlar sadece Eskişehir’i ve Eskişehirliyi kaybetmeye mahkûm etmiştir
01 Ağustos 2024 Perşembe 13:41

CHP İl Başkanı Talat Yalaz, yaptığı yazılı açıklamada,  Büyükşehir Belediyesi ile hak sahipleri arasında yüzde 100 uzlaşma sağlanarak yapımına 10 Haziran 2022’de başlanılan Gündoğdu-2 Kent Dönüşüm ve Gelişim Projesi A-Etabının  (Vergi Dairesi’nin yanındaki alan) pandemi ve maliyet artışları nedeniyle öngörülen bitim tarihinde bitirilemediğini açıkladı.  Yalaz, kamu ihalelerinde fiyat farkı ve süre uzatımına ilişkin yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla yüklenici firmaya 165 gün süre uzatımı verildiğini söyledi. 


METREKARE MALİYET FİYATI 14 BİN TL’Yİ GEÇTİ 

Yalaz, bakanlık verilerine göre Türkiye’de yedi katlı bir binanın metrekare üretim maliyetinin 2021 yılında bin 800 TL iken, 2022 yılında 4 bin 650 TL, 2023 yılında 9 bin TL, 2024 yılı içinse 14 bin 400 olduğuna dikkat çekti. Yalaz, “Ancak serbest piyasa koşullarında ekonomik dalgalanmanın getirdiği belirsizlikler ile birlikte emtia fiyatları ve işçi giderlerinin yanı sıra arsa fiyatlarındaki dengesiz artışlar, maalesef gerçek piyasa maliyetleri resmi rakamların da çok üzerine taşımıştır” dedi. 

60 KONUT İÇİN BU AY KURALAR ÇEKİLİYOR 

Büyükşehir Belediyesi tarafından yüklenici firmaya 250 gün süre uzatımı verildiğini ve yapım işinin sonuna gelindiğini açıklayan Yalaz, “Ağustos ayında kura çekilişi gerçekleştirilerek, konutlar hak sahiplerine teslim edilecektir” dedi. 


900 KONUT İÇİN EYLÜL’DE İHALEYE ÇIKACAK 

Talat Yalaz, Büyükşehir Belediyesi’nin 639 hak sahibi ile uzlaşarak 800 konutluk Gündoğdu-1 ve 109 konutluk Gündoğdu-2 B etabı için haziran ayında gerçekleştirdiği ihalelere inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle hiçbir firmanın katılmadığını aktardı.  Yalaz, Eylül’de yeniden çıkılacak ihalelere katılım olmaması durumunda belediyenin öz kaynakları ve alternatif finansman modelleri ile yapım işini gerçekleştireceğini kaydetti.  


TEK KURUŞ KAMU KAYNAĞI HARCANMADI 

Yalaz, bir zamanlar kentin gözbebeği olan ancak günümüzde insanların geçmeye çekindikleri eski otogar ve çevresinin Porsuk 1 ve Porsuk 2 kentsel dönüşüm ve gelişi proje alanı olarak ilan edildiği ve plan/proje çalışmalarının 2021 yılında tamamlandığını anlattı. Hak sahipleri ile görüşmeler yapıldığı ve bu doğrultuda projeler hazırlandığını aktaran Yalaz, “ Bu alanlarda inşaat için hiçbir engel kalmamış ve dönüşüm çalışmalarına başlanmıştır. Üstelik projeler kapsamında tek kuruş kamu kaynağı kullanılmadan üç adet yeni kent meydanı, bir adet gençlik merkezi ve konser salonu alanları ile Porsuk Çayı kıyısının Osmangazi Üniversitesi ile Kentpark arsında kesintisiz gezinti sağlayacak yeni yeşil alanları kentimize kazandırılmıştır” ifadelerini kullandı.  

BAKANLIK İKİ BÖLGEYİ KADERİNE TERK ETTİ 

Bakanlık tarafından 2013 yılında ilan edilen 27 hektar büyüklüğündeki Gündoğdu Riskli Alanı ile 2017 yılında ilan edilen 63 hektar büyüklüğündeki Küçük Sanayi Sitesi Riskli Alanında projelerin halen hazırlanmadığını savunan Yalaz, “Küçük Sanayi Sitesine ilişkin Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt projelerini hazırlatmasına rağmen yetki bakanlık tarafından Odunpazarı Belediyemize verilmemişti. Bu bölge de Bakanlıkça kaderine terkedilmiştir. 2013 yılında ilan edilen 56 hektar büyüklüğündeki Eskişehir Riskli Alanında ise iki kez revize edilmek suretiyle toplamda üç kere baştan hazırladığımız proje ise bakanlık onayından geçmemiş ve yasal süreçler sonunda uygulanamaz hale gelmiştir” diye konuştu.  

ANKARA’DAN VERİLEN KARARLAR ESKİŞEHİR’E KAYBETTİRİYOR

“Ankara’dan verilen bu kararlar sadece Eskişehir’i ve Eskişehirliyi kaybetmeye mahkûm etmiş, belediyelerimizi ise bütün bu zorluklarla tek başına mücadele etmeye mecbur bırakmıştır” diyen Yalaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yaşanan deprem felaketlerine ve toplumca yaşadığımız acılara rağmen AKP Hükümetinin gündemi hiçbir zaman “kentsel dönüşüm” olmamış; bugüne kadar atılan tüm adımlar ve yapılan düzenlemeler ile dönüşüme ihtiyaç duyan alanlar yerine yalnızca yüksek rant potansiyeline sahip alanlar yenilenebilmiştir. AKP İl Başkanı, geçtiğimiz yerel seçimlerde tutmayan söylemleri üzerinden açıkça gene bir demagoji yapmaya çalışmaktadır. Belediyelerimiz verilen sözlerinin arkasındadır, ülkeyi kendi getirdikleri durumdan bihaber olanlar elbette ki konuşmak için konuşma yapmaktadır.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.