Büyükşehir Belediyesi’nin, kırsal alanda yaşayan vatandaşlara ek gelir sağlamak amacıyla hayata geçirdiği İpek Böceği Yetiştiriciliği Projesi, Amerika’da düzenlenen yarışmada birincilik ödülüne layık görüldü.
İpek Böceği Yetiştiriciliği Projesi, bu yıl Amerika’nın Teksas eyaletinde 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu’nda(ISBS2019) En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması’nın “En İyi Sürdürülebilir Gelecek” kategorisinde birincilik ödülü aldı. Kırsal kalkınmada hayata geçirdiği projelerle ülkemizin öncü belediyelerinden birisi olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin, İpek Böceği Yetiştiriciliği Projesi ile tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların az emekle çok gelir elde etmelerini ve Türk ipekçiliğini canlandırmayı amaçlıyor. Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Texas Tech Üniversitesi, Texas A&M Commerce Üniversitesi, Amerikan Mimarlar Enstitüsü ve ABD Yeşil Binalar Konseyi’nden kent uzmanlarının oluşturduğu yarışma jürisinin yaptığı değerlendirme sonunda birincilik ödülüne layık görülen İpek Böceği Yetiştiriciliği Projesi ile ilgili katılımcılara detaylı bilgi verildi.
100 bin dut fidanı daha dağıtılacak
Büyükşehir Belediyesi’nin, 2017 yılından bu yana sürdürdüğü proje kapsamında ülkemizin en büyük yastıklama tesisi inşa edildi. Belediye imkânlarıyla yetiştirilen yaklaşık 170 bin dut fidanı ücretsiz olarak üretici ile buluşturuldu. Eskişehir genelinde kapama dut bahçesi sayısı 3 katına çıkarılırken, Türk tarımına yaklaşık 7 milyon TL katma değer sağlandı. Artan dut fidanları ülke genelinde 35 farklı ilde ipek böceği yetiştiriciliği ile uğraşan vatandaşlara dağıtıldı.
Yok olmaya yüz tutmuş Türk ipekçiliğini yeniden canlandırmayı amaçlayan proje kapsamında 2019 yılı aralık ayında da 100 bin fidan dağıtılması hedefleniyor.