banner536

Büyükerşen: Dünyanın her bir yerine dağılan gençlerimizi gördükçe eski bir üniversite hocası olarak yüreğim sızlıyor

Sarıcakaya’daki plastik kasa üretim tesisinin açılışında konuşan Büyükerşen, Türkiye’nin genç nüfusunun çalışmak için yurt dışına gitmesinin yüreğini sızlattığını söyledi.

Büyükerşen: Dünyanın her bir yerine dağılan gençlerimizi gördükçe eski bir üniversite hocası olarak yüreğim sızlıyor
07 Kasım 2023 Salı 17:00

Son yıllarda Türkiye’den yurt dışına göç eden genç nüfusta artış yaşandığına işaret eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Pırıl pırıl gençler yetişiyor ancak biz onlara iş bulamıyoruz. Aldıkları eğitimle yapacakları üretim ve sağlayacakları hizmetin karşılığını veremediğimiz, işe yerleştiremediğimiz için yurt dışına kaçıyorlar. Öğretmenler, mühendisler açıkta…Tarımla ilgilenenler açıkta… Dünyanın her bir yerine dağılan gençlerimizi gördükçe eski bir üniversite hocası olarak yüreğim sızlıyor. Yüksek tahsil yapan gençlerimiz gittikleri ülkelerde ırgatlığa bile razı oluyor” şeklinde konuştu. 

“Tarımda ithalatçı ülke durumuna düştük”

Hükümetin tarım politikalarını eleştiren Büyükerşen, “Tohum pahalı, ilaç pahalı. Milletimizin karnını doyurabilmek için büyük imkanlara sahip ülkemiz de bugün artık köydeki üretim gittikçe azaltmış, kendi halkının da beslenmesi için gerekli olan ne varsa mercimekten sarımsağa her türlü gıda maddelerini dışarıdan ithal eder hale gelmiştir. Tarımla uğraşan mahalllerimizde üretim ünitelerimizle desteğe devam edeceğiz. Üreticimizin sorunlarını biliyoruz” dedi. 

“Bozulan bir ekonomiyi düzeltmek kolay değil”

Büyükşehir Belediyesi olarak üreticiyi desteklemeye yönelik projeleri bulunduğunu ancak bütçe sıkıntısı yaşadıklarından bahseden Büyükerşen, “Belediyelerin imkanları çok sınırlı. Gelirlerimiz çalıştırdığımız personelin ücretlerini karşılayacak kadar bile yeterli değil. Borçlanıyoruz…Elimizden geldiği kadarıyla her mahalleye ulaşmayı kendimize hedef edindik. Kolay değil…Bozulan bir ekonomiyi düzeltmek kolay değil. Biraz zaman alacak ama başaracağız. Eskişehir’de 540 tane sorumlu olduğum mahalle var. Bu 540 mahallenin her birine “derteriniz nedir”, “hangi hizmeti bekliyorsunuz” diye sormaya çalışsam, yılın 365 günü yetmiyor. Mevcut hükümet kırsal kesimde çalışan ve üretenlerin köyleri yavaş yavaş terk edip şehre göçünü önleyecek tedbirler almalıydı. 

Eskişehir’in köylerinde nüfus giderek azalıyor. Tarlalar boş kalıyor. Gençler köylerden uzaklaşıyor. Kalkınmada yeniden bir askerlik hizmetimiz var. Herkesin üretmesi, yatırım yapması, tasarruf etmesi lazım” ifadelerini kullandı. 

“Eskişehir’de susuzluk tehlikesi kapıda”

İklim koşulları ve artan nüfusa bağlı olarak Eskişehir’in çok yakında sussuzluk tehdiyle karşı karşıya olacağına dikkat çeken Büyükerşen, “Eskişehir çok yakında çok büyük bir susuzlukla karşı karşıya kalacak. Bunu sadece ben değil bilim adamları da söylüyor. Yeni kaynaklar bulmak durumundayız. 99’da göreve geldiğimde Eskişehir’in nüfusu 420 binler civarındaydı. Şuan da Eskişehir’in nüfusu 1 milyona dayandı” diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her bir fabrika kaledir” sözünü anımsatan Büyükerşen,  plastik kasa üretim tesisini de bir fabrika gibi düşünerek oluşturduklarını söyledi. Büyükerşen, tesisi, Mihalgazi ve Sarıcakaya’da örtü altı tarımla üretilen ürünlerin taşınması sırasındaki çevresel zararlı etkilerini azaltmak ve tarımsal üretimdeki maliyetleri düşürmek amacıyla kurduklarını bildirdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.